Boekverslag : Haasse, Hella - Oeroeg
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 541 woorden.

De zoon van een Nederlandse administrateur groeit samen met Oeroeg, een jongen van Indonesische afkomst, op in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog.


Ze spelen ravotten en gaan er met z’n tweeën op uit. Er zijn tijdens hun jeugd wel enige duidelijke verschillen tussen de Oosterlingen en de Westerlingen, zoals de omgang met dieren. Hun vriendschap lijdt er echter niet onder.


De vader van de Ikpersoon is blij met hun vriendschap. ‘Ik’ wordt namelijk volgens hem te Indisch opgevoed. Hij hoort goed Nederlands te leren en naar school te gaan in plaats van zijn tijd door te brengen in de kampong. Na korte tijd moet ‘ik’ naar school in de stad.


Op een dag als er gasten zijn bij hem thuis gaat hij ‘s avonds mee zwemmen in het bergmeer Telega Hideung. Als het vlot kapot gaat, verdrinkt de ikpersoon bijna. De vader van Oeroeg, Deppoh, redt hem en verdrinkt zelf. Hierna verhuist Sidris, de moeder van Oeroeg een desa hoger op een berg. Na een tijdje komt Oeroeg weer beneden wonen als hij naar de Hollands-Indische school in Soekaboemi mag. De vader van de ikpersoon heeft dit voor hem betaald, mede vanwege het feit dat zijn vader omgekomen is voor het redden van ‘ik’. Oeroeg en ‘ik’ reizen elke dag met de trein heen en weer.


Op een gegeven moment gaat de moeder van de ikpersoon weg, na een verhouding met een employé. De vervangende employé, Gerard Stokman, onderneemt met de kinderen, zoals op jacht gaan naar wilde varkens. Op de verjaardag van ‘ik’ heeft zijn vader Oeroeg niet uitgenodigd. Voor het eerst wordt ‘ik’ zich bewust van het feit dat Oeroeg gezien wordt als een inlander.


Als vader op reis gaat, gaat de ikpersoon bij Lida wonen in Soekaboemi. Hij ziet Oeroeg nog wel af en toe, totdat Oeroeg ook bij Lida komt wonen. Lida helpt Oeroeg zich verder te ontwikkelen. Uiteindelijk zal hij voor arts gaan studeren.


Na verloop van tijd komt de vader van de ikpersoon weer terug, met een nieuwe vrouw. Hij kan echter niet met haar opschieten. ‘Ik’ ziet Lida en Oeroeg nog geregeld, die nu in Batavia wonen. De jongens, in hun puberteit, komen daar in aanraking met meisjes. In hun vriendschap ontstaat enige verwijdering als Oeroeg veel omgaat met Abdullah Haroedin in Soerabaja, waar hij nu studeert. Daar wordt Oeroeg de zelfbewuste inlander. Hij heeft veel kritiek op de gouvernementsregelingen op medisch en hygiënisch gebied.


De ikpersoon neemt afscheid van Lida en Oeroeg als hij gaat studeren in Delft voor ingenieur. Hij ontvangt nog wel brieven van Lida waarin blijkt dat Oeroeg erg verandert is. Hij schrijft dingen zoals: “ik heb veel contact met gelijkgezinden” en “er is veel te doen”. Oeroeg snapt deze uitspraken pas als hij terug is in Nederlands-Indië. Daar is het de tijd van het nationalisme na de politionele acties.


De ikpersoon komt Oeroeg vlak bij het meer tegen, Telega Hideung. Voor hem staat Oeroeg met een revolver in het Soedanees te schreeuwen dat hij weg moet, omdat hij anders schiet. De strijd heeft hem hard, meedogenloos en onpersoonlijk gemaakt. Was het werkelijk Oeroeg? De ikpersoon weet het niet meer.


Hij kende hem zoals hij Telega Hideung kende: een spiegelende oppervlakte, waarvan hij de diepte niet kon peilen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen