Boekverslag : Couperus, Louis - Noodlot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1106 woorden.

Het is avond en Frank gaat naar zijn huis, dat White-Rose heet. Bij zijn huis staat een vreemde man, die Frank aanspreekt en zich voorstelt met Robert van Maeren. Frank herkent hem dan, het is zijn vriend uit zijn schooltijd, toen hij nog in Nederland woonde, het is Bertie. Bertie had geen geld en geen huis. Frank besloot dat Bertie bij hem in huis mocht wonen. De volgende dag vertelde Bertie van zijn ongelukken in Amerika. Frank vond dat Bertie maar hier een paar weken moest blijven en dan zou hij Bertie wel aan een betrekking helpen. Bertie had al een maand op White-Rose doorgebracht, hij kleedde zich als een Dandy en ging met Frank mee, naar Franks kennissen. Na een tijd op White Rose doorgebracht te hebben, ging Bertie samen met Frank naar Noorwegen op vakantie. In Noorwegen ontmoetten ze een oude engelse heer met zijn dochter. Ze raken aan de praat met elkaar en besluiten samen een wandeling in de bergen te maken. De oude heer heet Sir Archibald Rhodes en de dochter Eve Rhodes. Die avond, toen ze terug waren van de wandeling, bespraken ze onder een kop koffie hun reisplannen. Sir Archibald en Frank wouden allebei naar Molde gaan. Dus de oude heer wou graag dat Frank en Bertie met hen meegingen. Dit gebeurde en ze gingen de volgende dag naar Molde toe. Daar wandelden en praatten ze. De volgende morgen stelde de oude heer voor om een wandeling naar Moldehoi te maken. Bertie beweerde wat moe te zijn, dus gingen ze met z'n drieen weg. Halverwege de wandeling begon het te regenen. Toen ze bij de hut in moldehoi aankwamen, bleek de hut gesloten te zijn. Frank krasde op Eves verzoek Eves naam in het hout van de hut met daar naast zijn eigen naam. Het hield op met regenen. Ze gingen terug naar het hotel. De volgende dag gingen ze uit elkaar, Frank en Bertie naar Veblungsnaes en de Rhodes gingen naar Bergen.


December in Londen, Frank ging vaak naar de Rhodes die ook in Londen woonden, Frank was verliefd geworden op Eve. Bertie vond dat maar niks, want als ze misschien zouden trouwen, waar moest hij dan heen? Hij dacht maar aan het noodlot, dat dit allemaal al bepaald was door het noodlot. Eve was op een dag alleen met Bertie en zij praatten Eve vond dat Bertie erg artistiek was. Toen later Frank en Eve alleen waren zei Frank dat hij het niet zo leuk vond dat zij altijd zo met Bertie praatte. Eve vond dit maar raar, maar ze beloofde toch om minder met Bertie te praten. Op een dag zag Eve Frank met een voor haar vreemde vrouw van het Lyceum. Deze vrouw bleek een oud)vriendin van Frank te zijn. Maar dit geloofde ze niet helemaal, dus vroeg ze het nog een keer aan Frank en Frank werd hier zo kwaad om dat zij hem niet vertrouwde, dat hij haar heel hard bij haar polsen beet pakte en haar weg smeet. Frank ging weg. Naderhand had Frank erg spijt van wat hij gedaan had en hij schreef brieven naar Eve en haar vader. Hierop werd niet geantwoord en Frank besloot om naar het huis van de Rhodes toe te gaan, Bertie vond dit zeer zwak van Frank, dus hij probeerde hem te overtuigen dat het niet zou helpen als hij ging. Dit lukte. De volgende avond was Frank weg en kwam er een man aan de deur die Bertie zei dat hij hem honderd pond moest betalen, dit beloofde Bertie en hij vroeg die avond laat aan Frank om honderd pond, hij zei dat het schulden waren van vroeger die terug betaald moesten worden. Hij kreeg het geld. Twee dagen later moesten ze weg omdat Frank geen geld meer had. Ze gingen naar Amerika om daar te werken.


Ze hadden twee jaar gezwerfd en hadden wat geld verdiend. Ze waren in Amerika en Australie geweest. En nu waren ze in Holland, hun geboorteland, ze hadden geld gespaard en hielden vakantie in Scheveningen. Bertie had wel eens de neiging gehad om weg te gaan van Frank, omdat hij toch geen geld meer had. Maar dit had hij toch niet gedaan, omdat Frank zoveel voor hem gedaan had. Op een dag zag Bertie een twee personen op het strand lopen en toen ze dichterbij kwamen zag hij wie het waren, het waren Eve en Sir Archibald. Hij vond dit niet leuk, en vertelde Frank ook niks. Maar Frank ontmoette zelf Eve en ze raakten aan de praat en ze hadden het op eens over de brieven die Frank verstuurd had. Eve had ze nooit ontvangen. Ze kwamen er al vlug achter dat Bertie dit op zijn geweten had, dat hij de knecht van Sir Archibald had omgekocht met het geld van wat hij gekregen had van Frank. Frank werd nu zo kwaad dat hij naar de kamer van bertie rende en hij hoorde bertie uit. Bertie bekende, maar hij zei erbij dat hij hier niks aan kon doen omdat hij gewoon zo is, hij kan niet eerlijk zijn op deze manier en hij beschuldigde het noodlot. Frank vond dit een laf excuus en hij sloeg Bertie, toen kwam Eve binnen en liet Frank stoppen met slaan, maar het was al te laat Bertie was dood. Eve viel flauw. Twee jaar had Frank in de gevangenis gezeten, omdat hij Bertie niet met opzet had vermoord en omdat Bertie toch ook een strafbaar feit had begaan. Eve had de laatste tijd erg last van hallucinaties. Frank kreeg werk in Glasgow als werktuigkundige in een fabriek. Ze zouden gaan trouwen over anderhalve maand. Maar op een dag vroeg Frank of hij zijn woord terug mocht krijgen, of zij niet liever vrij wou zijn. Omdat het toch nooit een goed huwlijk zal worden door het verleden. Eve vroeg wat er in het flesje uit zijn zak zat. Hij zei dat het druppeltjes voor zijn ogen waren. Eve geloofde dit niet. Frank wou het terug, maar Eve wou het niet teruggeven, het flesje viel op de grond en barstte. Frank bekende dat hij dit vanavond leeg wou drinken en sterven zou. Eve vroeg waarom het niet gewoon kon blijven zoals het was. Frank antwoordde dat zij anders nooit gelukkig zou worden, het komt allemaal door het Noodlot. Eve wou niet scheiden van Frank. Ze namen beiden wat van de vloeistof die nog in het gebarsten flesje zat en Frank viel dood neer op de bank, Eve stierf daarna en viel op de grond. Buiten klonk een knorrige stem van een oude man. Hij riep driemaal Eves naam; een hand draaide de deur open.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen