Boekverslag : Beckman, Thea - Mijn Vader Woon In Brazilië
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 914 woorden.

Er kwam een nieuw meisje in de klas van Albert-jan. Ze heette Monique. Kees, de vriend van Albert-jan die ook in de klas zat vond Monique van het begin af aan al wel leuk. Maar jammer genoeg voor Kees kwam Monique vaker bij Albert-jan spelen.


Albert-jan hoorde toen een geheim: Monique was ze een onecht kind. Haar vader woonde in Brazilië en die was niet getrouwd met haar moeder. Toen Louise de moeder van Albert-jan dit hoorde mocht ze niet meer bij Albert-jan komen. Dat vond ze belachelijk, dus kwam Albert-jan maar naar Monique toe.


Monique had haar vader nog nooit gezien. Ze zat vaak over hem te denken hoe hij er uit zou zien.


Oom André, haar voogd kwam wel vaak en dat vond ze wel fijn want dan had ze toch nog een beetje een vader.


Monique trok de laatste tijd veel op met Kees en Albert-jan. Ze was altijd alleen met haar moeder thuis, ze zou wel een broertje willen hebben, dacht ze wel eens. Daarom was ze ook vaak bij Kees want hij had veel broertjes en zusjes.


Ze zat ook vaak op school bij een paar jongen van een paar klassen hoger.


Op een dag liep ze naar school toen een auto haar achtervolgde tot aan school. Na school was die auto er weer en de bestuurder vroeg aan haar waar de Coornhertstraat was. Ze vond het raar want daar woonde ze zelf ook. Ze legde het aan de meneer uit en hij reed weg. De dag later zat ze met Albert-jan in het plantsoentje Duits te overhoren toen weer die meneer aan kwam lopen. Hij vroeg wat we aan het doen waren. Maar we hadden geen zin in die vent en liepen weg.


Om een uur of zeven deed Monique de deur open en het was die meneer weer. Ze liep snel terug naar binnen en riep haar moeder. Irene kwam naar de deur en stond met open mond te kijken. Ik kom het goed maken zei Fred. Irene wist niet wat ze moest zeggen. Fred mocht binnen komen en Irene vertelde haar dochter dat dit haar vader was! Ze schrok verschrikkelijk. Niet allen omdat er ineens die vreemde meneer binnen kwam maar nu ook nog omdat dit haar eigen vader was. Ook Oma die hier voor een tijdje was komen logeren was flink geschrokken.


Fred vertelde dat hij alles wilde goed maken, dat hij terug gekomen was uit Brazilië om met Irene te trouwen en dan met het gezin naar Brazilië te verhuizen.


Zo vertelde hij de avond door en hij kwam de volgende dag weer en een tijd later weer. Monique wist even niet wat ze nu moest doen. Ze vertelde het aan Albert-jan die erg blij voor haar was. Maar ze wist eigenlijk niet wat ze nu moest doen. Ook haar moeder wist niet in te gaan op de vraag van Fred dat hij met haar wilde trouwen. Monique vond het wel een leuke vader, maar dat moet je niet als uitgangspunt nemen om te keizen of ze wel of niet naar Brazilië gaat.


Ze praten nog veel en Irene wil eigenlijk niet naar Brazilië. Ze horen dan ook nog dat hij daar nog twee zoons heeft en dat de moeder is overleden. Monique zou het wel leuk vinden een klein broertje.


Monique zat weer eens met een paar jongens van school in het park. Ze zaten te stoeien en rolde door het gras. Plotseling kwam haar vader aan lopen. Hij werd heel boos op de jongens dat ze dat deden. Hij pakte haar vast en trok haar mee. Monique rende snel weg richting het huis van Kees. Dit vond ze helemaal niet leuk. Wat dacht hij wel dat hij dit zomaar kon doen. Ik mag toch wel een beetje stoeien. Hij hoeft nu ook niet meteen de vader te spelen. Wat zouden de jongens wel denken. Maar ze was gelukkig bij Kees aan gekomen.


Ze vertelde het later aan haar moeder die dit ook een beetje te lomp vond.


En de volgende avond kwam Fred weer langs. Irene vroeg of hij in al die tijd nog eens in Nederland was geweest. Dat was hij wel, maar hij was nooit bij Monique langs geweest. Dat vond Irene wel stom. Hij wilde nu ineens alles goedmaken en zonder dat hij ooit eerder aan Monique heeft gedacht. Nu dat zijn vrouw overleden is dacht hij ineens aan Monique en Irene. Dat is toch van de gekken. Hij vertelde ook nog dat hij heel veel geld had en dat ze alles konden krijgen in Brazilië. Ze kregen erge ruzie die avond. Maar Irene wilde niet mee. Eerst gaat hij weg en trouwt met een andere vrouw en dan komt hij terug en denkt hij dat ik meteen mee wil naar Brazilië. Irene had nu in Nederland een goede baan en als ze weg zou gaan zou ze helemaal gebonden zijn aan de man. En dat zou ze nooit willen. Ze wil namelijk zelf voor haar geld kunnen zorgen en op haar eigen benen kunnen staan zonder van iemand afhankelijk te zijn. Monique zou wel naar Brazilië willen maar dan zou ze ook van deze school afmoeten en dat wilde ze niet.


Na deze lange discussie werd dan eindelijk duidelijk dat Fred voorgoed terug ging naar Brazilië en dat Monique nooit meer een vader zou hebben. Monique was blij dat alles opgelost was. Nu had ze toch een keer haar vader echt gezien en dat was eigenlijk ook genoeg.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen