Boekverslag : Alice - Go Ask Alice
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1096 woorden.

1) 'Go ask Alice' is geschreven door Alice zelf. Het is een dagboek van een vijftienjarig meisje die verslaafd raakt aan drugs.

Het is uitgegeven in 1971 door Eyre Methuen / Avon Flare.

2) Omdat ik het boek al in het nederlands had gelezen ging het best wel snel. Er kwamen weinig moeilijke woorden in voor en het las dan ook erg makkelijk. Soms had ik zelfs helemaal niet meer door dat ik een 'engels' boek aan het lezen was. Ik vond dat het taalgebruik heel goed bij de personages paste, ik snapte namelijk goed wat er bedoeld werd met bepaalde dingen, en misschien speelde het ook wel mee dat de personages ongeveer dezelfde leeftijd als mij hadden waardoor ik me er makkelijker in kon verplaatsen.

3) Alice:

Alice is een beetje een dik meisje. Aan het begin van het boek weet je nog niet dat ze zo heet, maar daar kom je later achter. Ze realiseert zich goed wat er om haar heen met de wereld gebeurt en met haarzelf. Ze weet dat drugs niet goed voor haar zijn, maar vindt het moeilijk zich aan die regel te houden. Ze woont in de USA en is erg eigenwijs. Dat kan je ook zien aan dat ze van huis weg loopt. Ze heeft erge problemen met haar uiterlijk, wil net zo als haar moeder zijn. Ze is daardoor ook vaak depressief, wat ook komt door de vele drugs die ze gebruikt. Niet alles wat ze schreef was ook altijd waar.4) Het verhaal vindt plaats in west-amerika ergens in de jaren 60. De naam van de stad waarin ze leeft wordt niet genoemd.5) De belangrijkste gebeurtenis in het boek is dat Alice voor het eerst drugs gaat gebruiken, hiermee begint het verhaal pas echt eigenlijk, en het hele verhaal draait hier om. De nadruk ligt meer op de gedachten/ gevoelens van de personen dan op de gebeurtenissen. Dit vind ik goed omdat je zo beter kunt begrijpen wat de personen meemaken. De gebeurtenissen vond ik daardoor boeiend, dramatisch, geloofwaardig en schokkend.

6) Samenvatting:

Alice begint in haar dagboek over haar vriendje Roger, die het uit heeft gemaakt. Het leek alsof haar hele wereld in elkaar stortte, tot ze hoorde dat ze gingen verhuizen. Ze besloot een nieuw fijn leven te beginnen. Op haar nieuwe saaie school heeft ze geen vrienden en voelt ze zich erg onzeker.

Dan ontmoet ze een joods meisje, Beth, waar ze heel goed mee kan opschieten en haar alles kan vertellen. Maar als het zomervakantie wordt gaat Beth op zomerkamp voor joodse kinderen en kan Alice niet mee. Ze besloot naar haar oma en opa te gaan, waar ze Jill, een meisje v an haar vorige school tegenkomt. Jill nodigt haar uit voor haar feest en Alice besluit er heen te gaan. Ze wist niet dat ze daar in 10 van de 14 flesjes cola LSD hadden gedaan! Toen ze namelijk een flesje dronk begon te zweten en voelde een storm in haar lichaam wat ze erg mooi beschrijft in haar dagboek. Ze dacht dat ze vergiftigd was, haar spieren waren gespannen en ze hoorde en voelde allerlei rare dingen. Al hoewel dit haar eerste keer was vond ze het een fijne ervarting. Ze besloot geen drugs meer te nemen, maar bleek toch niet sterk genoeg te zijn en niet 100 % achter haar besluit te staan. Jill bracht haar thuis en de volgende dag wildel ze al marihuana proberen, al gauw gebruikt ze steeds meer zoals peppillen en tranquillizers, ook gaat ze drugs snuiven en spuiten. Vooral Bill, een vriend van haar, haalde haar steeds over en hij is ook met haar naar bed gegaan. Nachten kon ze niet slapen om het feit dat ze misschien zwanger zou kunnen zijn. Ze had iemand nodig om mee te praten en ontmoette Chris, een meisje van een botiek, die haar weer aan de peppillen brengt. Via haar leert ze Richi kennen, waar ze helemaal verliefd op wordt. Ze gaat met hem naar bed en dealt zelfs voor hem, omdat ze zoveel voor hem over heeft. Hij blijkt homo te te zijn, ze voelt zich gebruikt en ze besluit hem aan te geven bij de politie.

Omdat ze bang is dat hij haar wat gaat doen, vertrekt ze samen met Chris naar San Francisco om daar een nieuwe start te beginnen. Ze hadden voor hun vertrek aan elkaar beloofd geen drugs meer te gebruiken, maar ook deze belofte hebben ze niet kunnen waarmaken. Ze vonden 'heroine' toch wel heel erg interessant. Tijdens deze trip waren ze verkracht. Na een eigen winkeltje opgezet te hebben, kregen ze allebei weer heimwee en besloten om terug te gaan naar huis. Alice besluit haar ouders niets te vertellen en probeert alles wat ze heeft mee gemaakt zo snel mogelijk te vergeten. Maar haar ouders komen er toch achter (wanneer ze TOCH weer begonnen is) en sturen haar naar een psychiater. Het gaat heel slecht met haar; ze wordt gepest op school en stoned is ze het huis uit gelopen naar Denver, waar ze genoeg LSD hebben om voor altijd stoned te zijn. Ze slaapt in struikjes en wordt gek als ze geen drugs heeft. Maar ze genest weer een beetje en besluit dan om ECHT geen drugs meer te nemen, waar al haar klasgenoten haar mee pesten. Ze stoppen joints in haar tas en stoppen LSD in haar eten, waar ze helemaal van ging flippen.

Jan, een 'vriendin' vertelt de vader van Alice dat ze op school bekent staat als gebruiker en handelaar. Dus onterecht wordt ze naar een krankzinnigen gesticht voor jongeren gestuurd.

Maar al gauw komt ze er uit en gaat alles perfect. Ze gaat met haar ouders naar New York, heeft leuke vrienden en een lieve vriend. Het gaat zelfs zo goed met haar dat ze het niet meer nodig vindt om in haar dagboek te schrijven.

Drie weken later vonden haar ouders haar dood in het huis; ze was gestorven aan een overdosis, of het een toevallige of een opzettelijke overdosis was weet niemand. Alice werd 17 jaar.7) Het thema is 'Hoe ga je met drugs om'. Je ziet namelijk bijvoorbeeld hoe haar relatie met haar ouders van slecht naar heel dramatisch gaat. Motieven zijn 'drugs', 'depressieviteit' en 'vriendien/vriendjes'.8) Ik vond het een heel erg mooi en aangrijpend boek. Ik vond het zelfs leuker om het Engels te lezen, omdat je dan (vond ik ) dan nog meer met haar mee kon leven. Maar dat ging het hele boek trouwens heel makkelijk, omdat het in makkelijke stijl en dagboek-stijl geschreven was.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen