Boekverslag : Thea Beckman - Het Rad Van Fortuin
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 802 woorden.

Titel: Het rad van fortuin

Auteur: Thea BeckmanBiografie van de auteur:Thea Beckman is geboren op 23 Juli 1923 in Rotterdam. Toen ze jong was, was het vanzelfsprekend dat meisjes meehielpen in de huishouding. Studeren kon ze dus niet. Zelf wilde ze het liefst schrijfster worden of ontdekkingsreiziger. Ze haalde het MULO-diploma en had een aantal kantoorbaantjes.

Ze trouwde in 1945 en kreeg drie kinderen. Ze begon al in 1947 met schrijven: verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in de kranten. In 1957 verscheen haar eerste boek, maar pas toen haar kinderen groot waren, kon ze echt tijd besteden aan haar boeken. Sinds 1970 is er bijna elk jaar een boek van haar verschenen. Ze had toen ook tijd om te studeren. Eerst volgde ze in de avonduren een atheneumopleiding en in 1981 studeerde ze in Utrecht af in de sociale psychologie. Ook reist ze veel.Korte samenvatting:Dit boek gaat over Matthis en zijn broertje Robert. Robert is erg klein, maar wil toch meevechten in het leger van Du Guesclin. Maar Du Guesclin vindt dat niet zo’n goed idee.

Dan komt Bertrant Du Guesclin erachter dat kleine Robert goed met messen kan gooien en ook een goede page is. Hij neemt hem mee op zijn volgende veldslag.

Al meteen bewijst kleine Robert zich. Bij zijn eerste opdracht komt hij met belangrijke informatie terug. Hij is erachter gekomen hoe de Engelsen van plan zijn de Fransen te verrassen. Du Guesclin laat alle edelen in het kamp wakker maken en vertelt hun wat zijn page ontdekt heeft.

Om de Engelsen te verrassen bedenkt Matthis nieuwe trompet signalen voor het gevecht. Het werkt, de Engelsen lopen in een gigantische nederlaag. Zo wonnen de Fransen.

Dan wil Charles de Blois een ander leger vernietigen, maar dat lukt hem niet. Du Guesclin hielp mee, maar het was al in het geheim gepland dat hij zou moeten verliezen. Anders kwam er nooit vrede. Du Guesclin werd gevangen genomen, maar het volk was bereid zijn borg te betalen.

Toen Marie-Claire en Berton gingen rondtrekken, werden ze overvallen. Marie-Claire kon nog net vluchten maar Berton werd gedood. Marie-Claire was zo boos dat ze samen met Du Guesclin Frankrijk wilde zuiveren van rovers. Ze bedachten een plan: alle rovers naar Spanje lokken. Het plan werkte. Nu gingen ze met alle rovers naar de stad Toledo om die in te nemen. Matthis moest de stad binnendringen om belangrijke informatie te verzamelen. Hij kreeg een tolk mee. Daar werd hij verliefd op Rosita. Zonder al te veel bloedvergieten werd de stad ingenomen. Want toen de burgemeester hoorde dat Du Guesclin het opperbevel had gaf hij zich meteen over. Matthis wilde naar Rosita toe, maar hij kon haar niet meer vinden.

Een paar maanden later kwamen ze in gevecht met de prins van Wales. Ze verloren maar de toekomstige koning die meereisde, kon ontvluchten doordat Du Guesclin zijn paard afstond aan de toekomstige koning. Du Guesclin werd gevangen genomen. Er werd geen losprijs gevraagd omdat men erg bang voor hem was. Hij werd naar Londen getransporteerd. Daar zette hij de boel zo op stelten dat er wel een losprijs werd gevraagd, die door het Franse volk betaald werd.

Toen Matthis weer in Toledo kwam, zag hij dat Rosita al getrouwd was. Bedroeft ging hij naar huis. Daar trouwde hij met een ander meisje.Privé opinie:

Net als in ‘Geef me de ruimte’ en ‘Triomf van de verschroeide aarde’ is het hier ook de hele tijd spannend. Het onverwachte gebeurt. Zoals toen Marie-Claire en Berton werden overvallen. Ik dacht zeker dat ze hier levend vanaf zouden komen. Ze hebben wel vaker van dit soort situaties meegemaakt, maar toch werd Berton gedood.

Wat ook erg onverwacht was, was het stuk dat Du Guesclin samen met de rovers stukken van Spanje gingen veroveren. Het was de bedoeling dat Du Guesclin ze in een hinderlaag liet lopen, maar dat deed hij niet. Omdat hij waardering voor ze begon te krijgen. Dat was juist wat ik niet gedacht had.Ook een goed punt was dat het goed door liep. Er zaten geen langdradige stukken in het verhaal.Illustratie zat ook hier niet in.Als ik zou moeten kiezen welk boek van de drie het beste was, dan zou ik ‘Triomf van de verschroeide aarde op een zetten. Daarna ‘Geef me de ruimte’ en dan ‘het rad van fortuin’, want ‘het rad van fortuin’ hoort wel bij de andere twee maar het verhaal van de oorlog tussen de Fransen en Engelsen is eigenlijk na het tweede deel al afgelopen. Het derde deel had er voor mij niet bij hoeven te zijn. Ik vond het boek ‘Triomf van de verschroeide aarde’ het mooist omdat daar de mooiste stukken in stonden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen