Boekverslag : Willem F. Hermans - Het Behouden Huis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3955 woorden.

Beschrijvingsopdracht:



Een korte persoonlijke motivatie op het boek:



De titel van het boek sprak mij erg aan omdat ik ook een boek van Marga Minco gelezen heb met bijna dezelfde titel en automatisch verwachte dat het boek bijna dezelfde inhoud zou hebben, wat dus later niet zo bleek te zijn. Tevens heb ik van een vriendin gehoord dat het boek wel aardig was om te lezen. De boeken die ik meestal lees zijn oorlogsboeken en daar past dit boek in thuis,omdat dat mij erg interesseert, dit is mijn motivatie van de boekkeuze.



Een persoonlijke reactie van het boek:



Ik vond het boek in het begin een beetje saai en oninteressant omdat ik het niet helemaal begreep, maar in het midden begon ik het een te begrijpen en vond ik het boek op een bepaalde manier diepzinnig. Er zit een goede achterliggende gedachte in, wat het boek, dat vooral in het eind erg mooi maakt.



Korte samenvatting van de inhoud:



De ik persoon ontmoet in de WO II een niet al te goed sprekende man die zijn vriend wordt en Yesero heet. De verteller maakt verschrikkelijke dingen mee zoals executies, lopen over het lijk van een soldaat. Hij vertelt aan Yesero dat hij gevangen genomen werd door de Duitsers en hij veroordeeld is tot 3 jaar tuchthuis, hij ontsnapt en is weer gepakt. Op weg naar gevangenis naar Strellwitz weer gevlucht en gepakt bij Zwitseres grens. In Sasken is hij uit de trein gesprongen. en naar het Oosten gelopen. De verteller krijgt een opdracht van zijn sergeant, maar dat vergeet hij. Ondertussen hebben de partisanen een dorpje veroverd. De ik persoon ziet in dat

dorpje een mooi huis. Hij veegt zijn voeten af en besluit in het

huis gaan wonen. Hij ziet dat er mensen in haast vertrokken zijn en onderzoekt het huis. Hij ziet dat er een kamertje op slot is maar breekt er niet in. Na een tijd installeert een groepje Duitsers in het huis. De ik persoon zegt dat hij de eigenaar van het huis is zodat er met hem niks gebeurt. De Duitse kolonel is een aardige man en zegt tegen zijn soldaten dat ze zuinig moeten zijn met het hus. Hij onderzoekt het huis nauwkeurig, zodat hij het goed leert kennen en de Duitsers dan geen argwaan krijgen dat hij niet de echte eigenaar is. Hij komt tot de ontdekking dat de eigenaar een grote visliefhebber is want de bibliotheek staat vol met boeken over vissen. Wanneer de Duitsers weg zijn wil hij toch weten wat er in dat gesloten kamertje zit, dus pakt hij een ladder en wil van buitenaf een kijkje door het raam nemen. Hij wordt dan aangesproken door de echte eigenaar. Dan voelt de verteller zich bedreigd omdat er iemand het huis van hem wil afpakken. Dus schiet hij hem dood en legt hem in de tuin. De vrouw van de eigenaar wurgt hij in de badkamer. Dan ziet hij dat in het gesloten kamertje een sleutel zit en stapt binnen. Hij ziet een zeer oude man van 96 jaar die doof is, die zijn exotische, dure, vissen voert, waar hij zijn hele leven al mee bezig is en er erg trots op is. De oude man denkt dat hij een Duitser is en zegt dat Duitsland op alle fronten wint. De oude man zegt dat zijn zoon en schoondochter door een granaat getroffen zijn, maar dat is niet zo want die heeft de verteller omgebracht. De verteller sluit de oude man op omdat hij niet wil dat hij door de in het huis aanwezige Duitsers afgetuigd wordt. Hij rust even bij de dode vrouw, maar wordt dan wakker. Hij denkt dat de oude man alarm heeft geslagen maar hij ziet dat er de kolonel voor zijn deur staat en niet de oude man. De kolonel komt met de mededeling dat ze ingesloten zijn door de bolsjewisten en dat de andere soldaten het loodje hebben gelegd. De verteller neemt de kolonel gevangen en sluit de kolonel in de kelder op. De verteller gaat naar de oude man toe. Hij probeert de oude man te overtuigen dat Duitsland niet gewonnen heeft. Maar dat begrijpt de oude man niet. De verteller schrijft op een papiertje in het Duits; Duitsland kapot. Nu komen de Sowjets. Nooit meer Heil Hitler zeggen. Denk eraan, anders maken de Russen je dood en vreten je vissen op. En hij gaat weg met de parizanene naar de plek waar de sergeant hem de opdracht had gegeven.

Hij ziet de Spanjaard Yesero. Bij het huis ziet hij de parizanen de overwinning vieren. Ze vragen hem waar zijn krijgsgevange is, maar hij zwijgt. Na lang aandringen geeft hij uiteindelijk de sleutel van de kelder af. De kolonel had nog geprobeerd om zijn eigen keel door te snijden met een scheermes. De parizanen maken een zooitje van het huis en de kolonel wordt gemarteld. Hij ziet dat de parizanen met de vissen lopen. Hij wordt het huis uitgegooid. Hij sluipt 's nachts weer naar binnen om te kijken wat er met de oude man is gebeurd. De aquaria, planten enz waren vernield, maar geen spoor van de oude man. Eerst denkt hij dat de partizanen de oude man in de badkuip hebben verdronken, maar later ziet hij dat de oude man is opgehangen aan de tak. Op het lichaam van de man zit het papiertje dat hij geschreven heeft. Aan een andere tak ziet hij de kolonel hangen, die op een brute wijze vermoord is. Naast hem hangt het lijk van de vrouw. De verteller gooit een granaat in het huis en vertrekt weer met de partizanen.



Korte beschrijving van de relatie tussen werk en leven van de schrijver:



W.F. Hermans is een filosofische schrijver. In zijn verhalen is zijn eigen visie in verwerkt. Dat merk je ook bij de illusie van het huis.

De illusie is ook gebaseerd op zijn visie en die is voor iedereen erg leuk om te lezen. Ondanks die redelijk somber is en problematisch.



Verdiepingopdracht 1:



Welke verwachtingen zijn bij de lezer gewekt en op welke manier?



De verwachtingen van het boek bij mij waren heel anders.

Dat komt door de titel, de titel is heel gewoon, zelfs een beetje vriendelijk en ik vind het boek op sommige momenten redelijk hard zoals het vermoorden van de echte inwoners van het huis. Ik had ook verwacht dat het een echt oorlogsboek zou zijn maar er komt ook erg veel psychologische gebeurtenissen in voor.



Bevat het verhaal veel of weinig open plekken?



In het boek komen veel open plekken voor want veel dingen worden niet rechtstreeks verteld bijv; wat er nou in de gesloten kamer zit; het niet vertellen van de naam van de hoofdpersoon en heel veel andere onduidelijkheden.



Wat zijn de belangrijkste open plekken in het verhaal?

+ motivatie



De belangrijkste open plekken zijn hierboven al genoemd ;

Er is een kamer in het huis die al de hele tijd op slot zit, de hoofdpersoon is nieuwsgierig wat erin zit.

De naam van de hoofdpersoon wordt niet in het boek genoemd.



Welke vragen worden er door die belangrijke open plekken opgeroepen?



de vragen die opgeroepen worden zijn:

Wat zit er in de kamer?

Hoe heet de hoofdpersoon?

De kamer word later in het verhaal geopend en daar zit een man in, die het dierbaarste in zijn leven (de vissen) niet wou achterlaten.

De naam van de hoofdpersoon blijft geheim.



Zijn er open plekken die niet in het boek worden ingevuld?



Op de naam na is er niets.

De naam heb ik niet ingevuld in gedachten. omdat ik denk dat dat de bedoeling niet is.



Welke manipulatie technieken heeft de schrijver gebruikt om de spanning te verhogen?



Manipulatie technieken worden niet of nauwelijks gebruikt dus deze vraag is niet te beantwoorden.



Hoe is er gebruik gemaakt van de spanningsbogen?



Spanning in dit redelijk oppervlakkig boek is gemaakt door stukken onduidelijk te laten en later te verklaren.

Net zoals het gesloten kamertje en vragen die onbeantwoord blijven zoals de naam van de hoofdpersoon.

Het boek heeft ook twee soorten verhalen die door elkaar heen lopen, het ene verhaal is hoe hij betrokken is tot het huis en hoe hij van het huis gaat “houden”. Het andere is het proberen te ontlopen van de oorlog, hij wil er dan niet aan deelnemen en op een bepaalde manier doet hij dat dus ook niet.



Verdiepingsopdracht 2



Onderwerp:



-Het boek gaat voornamelijk over oorlog, omdat het tijdens een oorlog gebeurt en in het begin van het boek zit je middenin de oorlog.

Naast de oorlog zou je misschien kunnen zeggen dat er psychologische elementen inzitten maar die worden nauwelijks uitgewerkt in het boek de gedachtes worden namelijk niet echt goed omschreven en er komen ook niet veel in voor.



-Het onderwerp oorlog spreekt mij erg aan omdat er heel veel dingen bij komen kijken dan het vechten alleen zoals de woonplekken, de gedachtegang van de mensen, het vertrouwen (wie je nou kan vertrouwen) en veel meer . Het is erg interessant omdat het nog niet eens zo lang geleden is en omdat het nog steeds gebeurt.

Ik ben het boek wel om het onderwerp gaan lezen maar de verwachtingen die ik had zijn niet helemaal uitgekomen. Ik had namelijk verwacht dat het boek veel op het boek van Marga Minco zou lijken omdat zij ook een boek heeft geschreven met bijna dezelfde titel. Het was heel anders dan het boek van haar omdat hier veel meer geweld in zit en je nog meer over dingen kan nadenken.

Dingen van geweld die in het boek voorkomen zijn vooral op welke manier hij de echte inwoners vermoord in zekere zin heel koelbloedig maar je weet niet echt wat er dan in hem omgaat, want hij leeft dan in een wereld van illusies. Dat is ook een reden waarom je er ook goed over na kan denken.



-Over dit onderwerp heb ik wel nagedacht omdat ik meer oorlogsboeken lees en ze ook erg interessant vind. Ook van mijn opa heb ik al heel wat verhalen gehoord over de oorlog omdat hij in die tijd heeft geleefd. Het boek heeft mij niet echt nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. Waar ik wel van heb kunnen leren uit het boek is de beleefwereld van de naamloze hoofdpersoon. Hoe hij leeft in een wereld van illusies en hoe hij daar op het einde zomaar uitstapt. Dat is iets wat je bijna nooit in boeken leest.



-Ik ben door dit boek niet anders over het onderwerp gaan denken omdat het leven in de oorlog niet erg belicht wordt. Het speelt zich af in de oorlog en er gebeuren wel dingen die met de oorlog te maken hebben maar er zijn geen specifieke dingen die ik nieuw heb gelezen dat in verband staat met de oorlog.

Dat komt dus doordat ik wel meer boeken erover heb gelezen anders zou ik er wel een andere kijk op het onderwerp gekregen hebben.



-Ik had niet verwacht dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou gaan worden omdat het begin zich afspeelt midden in een soort vechtsituatie. Omdat het begin zo was, had ik verwacht dat deze situatie wel verder uitgewerkt zou worden en waarschijnlijk wel meerdere keren zou worden herhaald zoals in de meeste boeken het geval is.

Het bijzondere van dit boek is dat het naast het onderwerp meerdere onderwerpen heeft die af en toe worden uitgewerkt.

Het is dan ook heel moeilijk om te zeggen hoe je verwachtingen van dit onderwerp is. Deze uitwerking van het boek vind ik heel interessant, de oorlog en de afgenomen illusies geven een mooi eind aan het boek.



-Er is niet echt een mening te lezen uit het boek over het onderwerp omdat het boek redelijk oppervlakkig is dit vind ik tevens een klein minpuntje van het boek omdat ik het wel leuk vind om gedachtes en zo te lezen.

Maar ik denk wel dat je een conclusie kan trekken wat hij nou van de oorlog vind. Ik denk namelijk dat hij al genoeg van de oorlog heeft gezien en meegemaakt dat is omdat hij er uit wil stappen en zich in een huis terugtrekt.

Als hij zich terugtrekt in dat huis en zijn eigen wereldje gaat vormen betekent dat hij zich af wil sluiten van de wereld waarin hij leeft. De wereld waarin hij leeft heeft alles met de oorlog te maken, dus denk ik dat hij een hekel heeft aan de oorlog.



-Het onderwerp is redelijk oppervlakkig, maar dat maakt niets uit. Ik denk dat het boek lang niet zo mooi zou zijn als het onderwerp heel uitgebreid zou worden omschreven. Wel vind ik dat ze de emoties van de hoofdpersoon wel een beetje meer hadden kunnen beschrijven want ik vind dat mooi om te lezen. Maar als ze dat zou doen had je lang niet zoveel achterliggende gedachtes gehad. Het is moeilijk om te zeggen waar nou meer aandacht naar toe zou moeten, ik denk dat het zo wel goed is. Anders is het boek het boek niet meer en had je een heel ander verhaal.



-Ik heb genoeg films en boeken over hetzelfde onderwerp gezien en gelezen. Maar ik vind niet dat je bij een onderwerp als de oorlog boeken en films kunt vergelijken. Ieder heeft de oorlog op een andere manier beleeft en mensen kan je ook niet vergelijken. Het ene vind je mooier dab het ander maar elk boek of film heeft iets wat de ander niet heeft. Dus daar kan ik me verder niet over uitlaten. Boeken en films kan je zo wie zo niet met elkaar vergelijken vind ik. Dat komt omdat je gebruikt maakt van totaal verschillende middelen.

Een film zonder emoties is heel anders dat een boek zonder emoties.

Bij een boek bedenk je je eigen plaatjes en bij een film is dat al voor jou ingevuld. Als ik echt zou moeten zeggen wat nou leuker is, zou dat waarschijnlijk Marga Minco worden omdat haar boeken heel prettig doorlezen.



De gebeurtenissen:



-De belangrijkste gebeurtenis is het boek is dat hij het huis binnenstapt. Vanaf dat punt beginnen zijn illusies en begint de kern van het verhaal. Hier komt hij de plaats binnen waar alles gebeurt.



-De nadruk ligt op de gebeurtenissen omdat de gevoelens en de gedachtegang van de personage weinig tot niet besproken word.

Ze hebben volgens mij de nadruk om de gebeurtenissen gelegd zodat het boek een beetje onpersoonlijk word en heel interessant.



-Door het hele verhaal heen zitten goede gebeurtenissen die het boek boeiend houden.

Het is een klein boekje dus je hoeft niet lang te lezen voor je bij een gebeurtenis komt en er zitten ook redelijk wat gebeurtenissen in.



-De gebeurtenissen zijn heel logisch want de ene gebeurtenis komt voort uit de andere en dat maakt het boek erg leuk. De verband tussen de gebeurtenissen zijn dan ook makkelijk te verklaren.

Als het ene gebeurd is en opgelost is gebeurt daardoor wel weer wat nieuws.



-Sommige gebeurtenissen vind ik een beetje zwaarwichtig.

Bijvoorbeeld : Als de officiële bewoners naar het huis terugkeren, die vermoorden in plaats van een andere oplossing.

Andere gebeurtenissen zijn ook nog wel herkenbaar.

Bijvoorbeeld : De leugens om bestwil als de vijandenden het huis binnenkomen.

Er word door mensen veel gelogen om er zelf beter van te worden dus is dat velen heel herkenbaar.



-De gebeurtenis die het meeste indruk op mij gemaakt heeft is toen hij erachter kwam wat er in de gesloten kamer zat.

Wat hij later voor de oude man voelde werd een klein beetje omschreven bijvoorbeeld toen de aquariums kapot werden gemaakt.

In het hele boek is de hoofdpersoon kil en hier merk je dat het toch nog een beetje anders kan.



-Er was ook een gebeurtenis die mij aan het denken heeft gezet en dat was de gebeurtenis waar hij de officiële bewoners vermoorde, het kan namelijk door bepaalde redenen:

Ten eerste : Hij had zich het huis toegeëigend en vond niet dat de bewoners het recht hadden om het huis te claimen (brute moord).

Ten tweede : Hij voelde zich voor het eerst ergens thuis en vermoorde de mensen om zijn thuis te beschermen (bescherming).

Ten derde : Hij was op de vlucht en vermoorde uit angst de mensen (wanhoop).

Er zijn nog wel meer redenen als je er langer over nadenkt dus dat maak het heel interessant



-De gebeurtenissen spelen zich af in een kille en oppervlakkige sfeer.

Dat maakt het wel interessant en het geeft je veel om over na te denken.

Het effect dat het op mij heeft is dat je er rustig van word en er goed over na kan denken.



-Echte indruk hebben de gebeurtenissen niet op mij gemaakt.

Ik zag ze niet voor me maar ik kon mezelf wel indenken waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt.



-Veel dingen worden open gelaten in het boek en dat is niet vervelend.

Je moet ze ook niet altijd willen invullen want als je het hier in probeert te vullen word het boek minder mooi.

De opengelaten stukken in het boek maakt het boek heel leuk.



-Ik heb geen gebeurtenissen meegemaakt die lijken op de gebeurtenissen uit het boek en dat komt omdat de gebeurtenissen uit het boek behoorlijk grof zijn en veel met moord te maken heeft.

Dat kom je niet zo snel tegen.



-Het is een dun boekje dus je hoeft er niet doorheen te worstelen.

Het blijft wel boeiend want de gebeurtenissen volgen redelijk snel op elkaar en je hebt de hele tijd wel iets om over na te denken.



-Ik heb geen andere vergelijkbare gebeurtenissen gezien met deze achterliggende gedachten. Tuurlijk heb je wel eens over moord gelezen of heb je er wat over gezien maar niet op deze wijze.



Personages :



-De hoofdpersoon is volgens mij geen held want hij redt niemand en hij doet niets ten goede van een ander. Ook vermoord hij onschuldige mensen.

Ik zou absoluut niet op de personage willen lijken, het zou mij namelijk te kil en te gewelddadig zijn.



-Ik zou me op zich wel in de personage kunnen verplaatsen, maar ik zou niet dezelfde keuzes maken.

Ook kan ik de personage wel begrijpen maar ik vind het niet goed wat hij doet.



-Alle personages in het boek zijn normaal afgeschetst en niet als typetjes, voor mij komen ze niet tot leven.

Ik vind het ook heel moeilijk te zeggen wanneer een personage voor mij tot leven komt.



-de personages in het boek zijn allemaal hard qua karakter en voor mij niet bewonderenswaardig.

Normaal zijn ze in mijn ogen ook niet omdat ze niet voldoen aan de normen en waarden van mensen.

Sommige dingen verafschuw ik wel omdat ik me niet voor kan stelling dat het vermoorden van onschuldige mensen zo makkelijk is.



-Ze gedragen zich ongepast en onfatsoenlijk.

Ze hechten nergens waarde aan en ze zouden mij op geen enkele manier kunnen beïnvloeden.



-De beslissingen die de personage heeft gemaakt zijn wel begrijpelijk maar niet aanvaardbaar.

Ik zou hele andere keuzes hebben gemaakt op bepaalde momenten.

Ik zou bijvoorbeeld nooit de echte eigenaren vermoorden.

Wat ik zie het nut er niet van in.

Ook zou ik op een andere manier zijn gevlucht uit de oorlog, in een huis wonen wat niet je eigen is zou ik niet willen.



-Ik vind niet één van de personages sympathiek omdat ze allemaal heel kil zijn en iedereen vermoorden.

Ze zijn allemaal onaardig omschreven.



-Van de hoofdpersoon kom je het meest te weten en zijn gedrag is ook wel te begrijpen omdat bepaalde situaties naar zijn daden leiden.



-Je hoeft zelf niets in te vullen over het innerlijk van het personage.

Bij dit persoon moet je zoveel mogelijk open laten en dat maakt het persoon heel leuk. Het maakt het wel iets moeilijker maar dat maakt niets uit.



Bouw :



-De bouw van het boek is redelijk makkelijk en er komen weinig lastige stukken in voor.



-In het verhaal zit gelijk al wat vaart in en dat blijft ook.



-Alles hangt goed samen en er zit een hele duidelijke lijn in en dat leest heel prettig.



-Het verhaal is soms spannend, het is meer boeiend dan spannend omdat er weinig spanningselementen in voor komen.



-Het verhaal is erg boeiend, dat komt doordat er veel gebeurtenissen in voorkomen en omdat het boek je veel geeft om over na te denken.



-Er zouden twee verhalen in kunnen zitten dat is maar net op welke manier je het boek bekijkt.

Als je kijkt naar de achterliggende gedachtes of alleen naar de hoofdlijn.

Het is heel leuk als je de achterliggende gedachtes er ook een beetje uit kunt halen.



-De opbouw van het verhaal past heel goed bij het verhaal, als ze het anders gedaan zouden hebben was het verhaal waarschijnlijk moeilijk te volgen geweest.



-Er wordt niet echt met de tijd gespeeld alles verloopt gelijkmatig.



-Er zitten weinig tot geen terugblikken in de tekst en dat is op

zich wel jammer.

Ik vind het altijd wel leuk om te lezen namelijk.



-Het Einde van het boek is mooi. De afsluiting was wel duidelijk, hij liep namelijk de echte wereld weer in en liet de rest achter zich. Met het vernielen van het huis benadrukte hij het.



-Je leest dit verhaal door de ogen van de hoofdrolspeler en dat leest heel prettig. Dat past precies bij het boek, als het niet zo was geweest was het boek wel een beetje onbegrijpelijk geweest.



Taalgebruik:



-Het taalgebruik van het boek was redelijk makkelijk. Er werden weinig moeilijke woorden gebruikt. De zinnen waren redelijk kort. Van beeldspraak en andere dingen was nauwelijks sprake.



-Alles werd redelijk beknopt verteld. Nergens werd opin gegaan. Stijl was een beetje zakelijk maar wel duidelijk.



-Er kwamen weinig dialogen voor. Er was ook nauwelijks spraken van echte beschrijvingen en de weergave van gedachtes en gevoelens wan minimaal.

Maar dat was heel positief aan het boek. Het blijft een mysterieus boek.

Als ze alles hadden omschreven had ik het denkik niet zo’n mooi boek gevonden.



-Alles is heel beknopt verteld nergens werd er echt opin gegaan. Het was tamelijk oppervlakkig. Dus niet wijdlopig of uitgesponnen en niet hoogdravend.

-het taalgebruik van de personage was kort en krachtig. Personage had zelf ook weinig diepgang en op het onderwerp werd ook niet veel ingegaan. Dus de combinatie is wel juist.



-De tekst bevatte weinig beeldspraak en/of symbolische verwijzingen. Alles was behoorlijk duidelijk.



Evaluatie:



Over het boek:



Mijn eerste persoonlijke reactie over het boek was dat ik het begin iets minder mooi vond,omdat ik het boek nog niet begreep. Als je het niet begrijpt word het ook wat oninteressant.

Je kon nog geen inschatting maken over de situatie waarin de hoofdrolspeler zich verkeerde en ook kon je zijn “denkwijze”niet helemaal goed volgen.

Dat leest dan wel wat lastig. Als je dan in het middenstuk komt word het boek erg leuk, je begrijpt hoe het verhaal in elkaar zit en begint het heel interessant te vinden. Dan kan je je wel redelijk inbeelden hoe dat persoon in elkaar zit en waarom hij/ bepaalde keuzes maakt. Als je dat weet dan begrijp je het begin ook en wordt het een mooi samenhangend geheel.

‘Het is dan een heel indrukwekkend boek. Het einde van het boek is ook heel anders dan ik had verwacht. Ik had namelijk verwacht dat hij er zou blijven wonen. Het hele boek was heel erg mooi om te lezen. En totaal anders dan je zou denken.



Over het uitvoeren van de verdiepingsopdrachten:



-Ik deed erg lang over het verwerken van de verdiepingopdrachten omdat het boek veel achterliggende gedachtes heeft. Het is dan moeilijk om in een paar woorden te zeggen, wat je in het boek leest.

-Echte problemen kwam ik niet tegen in het maken van de verdiepingsopdrachten, misschien alleen hoe je de dingen moet omschrijven.

Je weet het antwoord dan heel goed maar het is dan moeilijk om je gedachten om te zetten in woorden. Echt oplossen kan je dat niet, gewoon je best doen.

-ik heb wel een beter inzicht gekregen in het boek door de verdiepingsopdrachten. Je gaat heel goed nadenken over de inhoud van het boek, je bekijkt het boek dan beter dan dat je het boek normaal bekijkt.

-Ik vond de verdiepingsopdrachten wel zinvol, het hadden er alleen wel iets minder kunnen zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen