Boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 613 woorden.

Hasse SimonsdochterAuteur :Thea BeckmanTitelverklaring :

Dit is eigenlijk heel simpel uit te leggen , het boek is naar de hoofd persoon genoemd : Hasse Simonsdochter .Samenvatting :

Hasse Simonsdochter is een lelijk meisje (volgens de mensen waar ze mee omgaat )ze heeft zwarte haren en donkere ogen en is altijd buiten in de rietlanden .

Als ze op een dag weer in de rietlanden zit komen er drie jonge mannen met een kudde koeien aan . Hasse verstopt zich maar ze wordt ontdekt ,de mannen willen haar verkrachten , maar hasse wordt beschermt door een goed geklede man op een paard . Hij dood een van de mannen en de anderen vluchten .Als Hasse op een dag naar Kampen gaat ( een wereld stad ) hoort ze dat er een bandiet wordt onthoofd Hasse gaat kijken , maar wie staat daar : Jan van Schaffelaar de man op het paard , hij zou onthoofd worden .Hasse kon dit niet aanzien en ze verbidt hem ( vroeger kon je iemand van het schavot redden door hem te verbidden ,met hem te trouwen ) .

Eenmaal getrouwd gaan ze naar de Veluwe waar jan roof overvallen doet met een bende genaamd de Graafschappers ,Hasse geniet er van ze doet mee aan de overvallen gekleed als man .

(Hier gaat het verhaal op eens over een ander persoon genaamd Gerrit .)Gerrit is knecht van een klok-gieter op een dag komt hij Hasse tegen en wordt verliefd op haar en als hij hoort dat jan van schaffelaar dood is doet hij er alles aan om Hasse te vinden . (hier gaat het weer over Hasse )

De bewoners in de streek waar de Graafschappers wonen worden straat arm van de bende dus er wordt een klein leger verzamelt en ze gaan de bende achterna . In Barneveld worden ze in het nauw gedreven , ze vluchtten een kerk binnen maar het leger had kanonnen ( in die tijd donderbussen genaamd)dus ze schoten op de kerk . De mannen (en een vrouw ) binnen konden het niet lang uithouden zo dus gingen ze onderhandelen ,als de aanvoerdere zich uitleverde mochten de rest van de mannen vrij uit . Hasse was het hier niet mee eens want het was haar man maar jan sprong en hij kwam dood op de grond neer .De hoofdpersonen :

Hasse Simonsdochter :de hoofdpersoon .

Jan van schaffelaar : is de man van Hasse en aanvoerder van de bende ook wel de graafschappers genoemdDe bij figuren :

Gerrit : Een knecht van een klok - gieter en hij wil met Hasse trouwen (wat uit eindelijk is gelukt wat blijkt uit een gemeente archief )

Geert :De klok - gieterDe tijd :

Het verhaal speelt zich af in de 15e eeuw .

Het land :

het verhaal speelt zich af in Nederland .Mening :

Ik vond het een erg goed boek en zoals de meesten boeken van Thea Beckman erg leerzaam je raakt er erg door geboeid .Het leuke vind ik dat er ook nog ware stukjes in zitten er was echt een bende en de aanvoerder Jan van Schaffelaar is ook echt van een toren afgesprongen en Hasse heeft ook echt bestaan . Zo lijkt het net of het helemaal echt is . Dit was de tweede keer dat ik het las maar dat verveelde niet in tegen deel ,het was juist erg leuk , maar meestal als ik een boek voor de tweede keer lees stop ik er gauw mee dan is het heel erg saai .

Kortom ik vond het gewoon een goed boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen