Boekverslag :  - Karel En De Elegast
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 344 woorden.

XAVERIUSCOLLEGE Borgerhout naam: van Nispen


Datum: 08/11/2000 voornaam: Jan


Klas: 5Ewi nr: 16


Vak: Nederlands


Opdracht: Leeservaring
Naam van het boek: Karel ende Elegast (Karel en Elegast)

Schrijver: anoniem. In die tijd was het ongebruikelijk dat een auteur zijn werk ondertekende met zijn naam. Dit kwam doordat men in de Middeleeuwen een nietig beeld had van de mens ten opzichte van God. Zelferkenning vond men niet belangrijk; men deed immers alles in functie zijn geloof.

De eerste publicatie : + 1250

Verklaring titel: de titel slaat op de hoofpersonages van het boek: Karel en Elegast.

Kader: Het verhaal speelt zich af gedurende een opeenvolgende nacht en dag. Het begint op het ogenblik dat Karel van de engel de opdracht krijgt te gaan stelen tot eerherstel van Elegast.


Het verhaal loopt erg chronologisch, er is echter een vernauwing van de tijd tussen de nacht en de volgende dag.

Hoofdpersonage: Karel. Het betreft hier wel degelijk “Karel de Grote” die in de negende eeuw na Christus leefde en het hele feodale stelsel ,dat gebaseerd was op vertouwen, heeft uitgedacht.


Zijn levensdoel was een zo goed mogelijke koning en christen te zijn.

Synopsis: In dit verhaal wordt verteld hoe Karel nipt aan de dood ontsnapt door een staatsgreep van zijn schoonbroer te verijdelen. Karel werd op een nacht door een engel bevolen om te gaan stelen. Onderweg in het bos ontmoette Karel Elegast. Elegast was een vroegere onderdaan van Karel die door hem uit het rijk verbannen was. Nu kwam Elegast noodgedwongen aan de kost door stelen struikroverij.


Elegast en Karel (Karel was gemaskerd, Elegast herkende zijn dus koning niet) kwamen overeen dat Elegast Karel zou helpen met stelen. Tijdens de inbraak in het kasteel van Karels schoonbroer Eggeric, ontdekten ze dat Eggeric een complot smeedde om de Karel te vermoorden en zijn plaats als koning in te nemen. Karel kon dit complot nu verijdelen en hij versloeg ,met de hulp van Elegast en God, Eggeric. Als dank voor het verslaan van Eggeric kreeg Elegast eerherstel van Karel en werd plaatsvervanger van Eggeric in het feodale rijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen