Boekverslag : Onbekend/anoniem - Beatrijs : Een Middeleeuws Maria-mirakel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 370 woorden.


Auteur: Onbekende Brabander.


Uitgever en jaar van verschijning: grote lijsters, 1998
Samenvatting:
Beatrijs is een vrouw die in een nonnenklooster woont waar ze kosteres is. Ze kende uit haar jeugd nog een jongen, waar ze nog steeds verliefd op is. Ze houdt het niet uit in het nonnenklooster en zoekt contact met de jongen. Ze maken een afspraak bij de kloosterpoort. Ze spreken af dat ze na drie dagen elkaar onder de egelantier zullen ontmoeten. Vlak voor de afspraak legt ze haar habijt, schoenen en de sleutel van de sacristie bij het beeld van Maria. Ze gaan naar het buitenland en krijgen twee kinderen. De 400 goudstukken die ze mee hadden genomen raakten op en na 7 jaar vertrok de vriend. Ze wilde niet bedelen en ging dus de prostitutie in. Na 7 zware jaren vertrok ze terug naar haar klooster en overnacht bij een weduwe omdat ze niet naar het klooster durft. ’ S Avonds krijgt zij een visioen.


Ze vraagt hoe het in het klooster gaat. De weduwe vertelt dat het een goed klooster is. Beatrijs zegt dan: ”Toch hoorde ik dat de kosteres is weggelopen”. De weduwe wordt boos en zegt: “dat is niet waar. Hoe durft u dit te zeggen. Beatrijs snapt er niks van. ’ S Avonds krijgt ze een visioen dat ze terug moet naar het klooster. Als ze dit visioen drie keer gehad heeft besluit ze om terug te keren naar het klooster. Daar teruggekomen merkt ze d.m.v. een visioen dat Maria haar taak voor 14 jaar heeft overgenomen.


De kinderen worden opgevangen door de weduwe. Uiteindelijk worden de zonden van Beatrijs vergeven.
Spanning:


Niet aanwezig in dit verhaal want er zit geen actie in.
Personages:


BEATRIJS: verlegen, ongelukkig, geeft gauw op, somber en nuchter.


MAN: Onbetrouwbaar en gemeen..


MARIA: wil problemen oplossen en is top van het goede.


WEDUWE: Bezorgt, behulpzaam en vriendelijk.
Thema:


Gelovigheid.
Opbouw:


Chronologisch opbouw. Met tijdsprongen en tijdverdichting.
Tijd:


Middeleeuwen rond de 1400 eeuw. Het verhaal beslaat 14 jaar.
Vertelsituatie:


Een personale vertelsituatie.
Ruimte:


Nederland en Duitsland en in een klooster.
Mening:


Ik vond het wel leuk om te lezen, maar het is niet mijn stijl. Het verhaal vond ik ontroerend, want Beatrijs werd opeens in de steekgelaten met twee kinderen, verder vond ik het onecht en ongeloofwaardig want Maria heeft haar taak overgenomen en dat kan (volgens mij) niet.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen