Boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1007 woorden.

2. Inhoud: korte samenvatting van de gebeurtenissen.

Hasse is de dochter van een mandenvlechter. Hasse wordt thuis heel slecht behandeld. Haar ouders zeggen dat ze een elfenkind is en elfenkinderen moeten slecht behandeld worden. Hasse loopt daarom zo vaak mogelijk van huis weg. Ze gaat dan naar de rietlanden waar ze zich wel op haar gemak voelt. Op een dag is ze daar weer alleen en ziet ze drie ossendrijvers langskomen. Die ossendrijvers proberen haar te verkrachten. Maar dan komt Jan van Schaffelaar langs. Hij redt Hasse, vermoordt 1 ossendrijver en rijdt dan door. Hasse kan hem maar niet uit haar hoofd zetten. Als ze een paar dagen later in Kampen komt merkt ze dat er iets staat te gebeuren op de markt. De andere twee ossendrijvers waren naar de stad gevlucht en hadden Jan bestempeld als moordenaar. Jan werd daarop gevangen gezet en vandaag zou zijn executie zijn. Als Hasse dat ziet loopt ze naar het schavot en verbidt hem. In die tijd kon je iemand verbidden, dat wil zeggen dat je met een ter dood veroordeelde trouwt om hem zo van de dood te redden. Jan accepteert dat en zo raken ze getrouwd. Hasse en Jan vertrekken naar Zutphen. Jan is een huursoldaat en in Zutphen zou hij zijn groep ontmoeten waar hij aanvoerder van zal worden.

Dat gebeurt ook en Jan vertrekt naar het slachtveld, Hasse in Zutphen achterlatend. Hasse vindt de stad niets en vertrekt na een paar weken om in de bossen van de jacht te gaan leven. Na drie maanden komen ze elkaar weer tegen. Hasse wordt opgenomen in de groep van huurlingen en ze vestigen zich op de Veluwe waar ze De Graafschappers worden genoemd. Ze roven daar de hele boel en Hasse doet aan alles mee, ze is een waardevol boogschutster. Na een paar maanden kan hun werkgever de soldij niet meer betalen en vertrekken de Graafschappers naar het Achterland, waar ze iemand vinden die hen wel kan betalen. Alles gaat goed met de troep, Hasse wordt zelfs zwanger en baart een dochter, Lysken. Maar op een gegeven moment zijn de mensen in de omgeving het beu en bedenken ze een aanval op de troep. Ze komen met zwaar geschut aan waarop de troep zich verschanst in de kerktoren van Barneveld. De kerktoren wordt zwaar onder vuur genomen waarop verschillende Graafschappers het leven verliezen. Er wordt een akkoord gesloten, de Graafschappers krijgen vrije doorgang als ze hun wapens en de aanvoeder met zijn vrouw inleveren. Er wordt hevig gediscussieerd bij de troep. Ze besluiten te ontkennen dat de vrouw van de aanvoerder bij hen is. Jan drukt daarna Hasse op het hart dat ze moet blijven leven, voor Lysken. Hasse belooft dat en vervolgens springt Jan van Schaffelaar van de kerktoren af, zo’n 100 meter naar beneden.

De troep kan dan vertrekken want Hasse lijkt uiterlijk zoveel op een jongen dat de Barnevelders geloven dat er geen vrouw in hun midden is.

Ieder gaat vervolgens zijn eigen weg en Hasse besluit om zich te gaan vestigen in Kampen. Ze doet zich daar als waarzegster voor om aan de kost te komen. Daar ontmoet ze ook weer Gerrit van Wou. Dat was een jongen die gegijzeld bij hen had gezeten, in de periode dat ze op de Veluwe zaten. Gerrit is hopeloos verliefd op Hasse en wil dat ze zijn vrouw wordt. Hasse zegt dat ze erover na zal denken.3. Personen: korte typering van de hoofdpersoon of hoofdpersonen.

Hasse is de hoofdpersoon. Je ziet alles vanuit haar oogpunt. Hasse is een Vrijgevochten meid die zich door niemand de les laat lezen. Ze is pas 15 jaar als ze met Jan trouwt en is een zeer toegewijde vrouw. Jan is voor haar alles. Ze hunkert erg naar liefde en erkenning omdat ze die voornamelijk in haar jeugd heeft moeten ontberen. Ze heeft geleerd om voor zichzelf te zorgen en is erg onafhankelijk. Ze is een uitstekend boogschutter.4. Thema: korte duiding van de hoofdgedachte ofwel de betekenis achter het verhaal.

Je moet doen wat je intuïtie je ingeeft. Hasse doet dat en dat pakt voor haar uiteindelijk steeds goed uit.5. Vormkenmerken: is je iets aan titel, taalgebruik, illustraties en structuur opgevallen?

Er viel mij op dat er twee verhaallijnen in het boek zitten. De ene, de belangrijkste gaat over Hasse en de tweede gaat over Gerrit van Wou. Ik vond dat best vervelend want mij interesseerde die Gerrit niet zo. Ik wilde dat het hoofdstuk over hem steeds snel was afgelopen. Er waren steeds meerdere hoofdstukken over Hasse en daarna 1 of 2 hoofdstukken over Gerrit.

Verder werd er goed ingegaan op de geschiedenis van Holland in die tijd. Er werd getracht in normale taal de verhoudingen weer te geven.

B. Beoordeling van het kinderboek

1. Ben je door het boek gegrepen; waardoor kwam dat?

Ik vond het boek erg leuk om te lezen. Ik moest even een brok wegslikken toen Jan van de toren afsprong, ik had onwijs veel medelijden met Hasse. Het boek boeide me heel erg. Ik wilde weten hoe het afliep met Hasse.2. Kreeg je bij het lezen sympathie of antipathie voor bepaalde personages?

Je hebt een grote sympathie voor Hasse, zeker ik omdat ik me wel kon identificeren met haar. Ze is een Vrijgevochten meid die voor haar eigen mening opkomt en zich staande weet te houden in een groep huurlingen, ik heb daar wel bewondering voor. Ook sympathie heb je voor Jan omdat hij zo dol is op Hasse en vice versa. Verder heb je voor iedereen sympathie die aardig doet tegen Hasse, anders niet.3. Ken je andere boeken van deze schrijver? Vond je die beter of minder?

Ja, ik heb heel veel boeken van Thea Beckman gelezen. Ik vind dit boek tot de middenmoot behoren. Ik vind haar boeken over Thule en de 100-jarige oorlog beter. Ook Kruistocht in spijkerbroek vond ik beter. De stomme van Kampen en de Doge-ring van Venetië vind ik weer een stuk minder, dus tot de middenmoot.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen