Boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 846 woorden.

Motivatie van keuze voor dit boek



Om heel eerlijk te zijn: ik heb dit boek gekozen omdat het heel dun en gemakkelijk te lezen is. Van verschillende mensen had ik gehoord dat het een heel saai boek is, dus daar heb ik het niet voor gekozen, maar wel omdat het binnen een paar uur uit te lezen is.







Eigen mening over 'Het bittere kruid'



Met de reacties over dit boek in mijn achterhoofd ben ik begonnen met lezen. Het boek vond ik helemaal niet zo saai als verwacht. Sommige gebeurtenissen zijn erg mooi, maar niet langdradig beschreven. Door simpel taalgebruik is het boek niet moeilijk te lezen. Al met al vind ik het niet een heel bijzonder mooi boek, maar ik heb geen spijt van mijn keuze.







Korte samenvatting



Allereerst wil ik wat duidelijk maken; namelijk het vertelperspectief. In dit boek is sprake van een ikpersoon. Er wordt geen naam genoemd, maar het ligt voor de hand dat het Marga Minco (haar werkelijke naam is Sara Menco) zelf is.







Het boek 'Het bittere kruid' gaat over een joods meisje die haar ervaringen van de tweede



Wereldoorlog verteld.



Als de Duitsers Breda binnentrekken, wordt iedereen geëvacueerd. Dus ook de familie Minco,



behalve Bettie en Dave die op dat moment in Amsterdam zijn. Als het een paar dagen later wat rustiger geworden is, kan de familie Minco weer terugkeren. Het leven gaat dan weer z'n gangetje. De vader van het gezin is nergens bang voor, hij meent dat de Duitsers de Joden goed zullen behandelen, ondanks de verhalen die zich ten ronde deden. Marga weet echter niet of hij dat zegt om haar gerust te stellen, of omdat hij dat echt denkt.



Dan is het moment daar dat de Joden een ster op hun jas moeten dragen, dit wordt door de familie Minco volledig geaccepteerd. Kort daarop worden Dave en zijn vader opgeroepen om voor arbeidsdienst gekeurd te worden. Beiden worden afgekeurd; Dave, omdat hij expres een middeltje geslikt heeft waarvan hij erg ziek werd en de vader, omdat hij een huidziekte heeft. In Amsterdam wordt Bettie (de zus van de Marga) opgepakt tijdens een razzia. Een paar dagen later ontvangen ze een kaart van haar waarin ze schrijft dat het goed gaat met haar. Weer wat later wordt hen verteld door een kennis in Amsterdam dat Bettie is doorgestuurd naar een concentratiekamp.



Op een gegeven moment moeten de ouders verhuizen naar een 'getto', in Amsterdam. De ikpersoon en Dave krijgen een doktersverklaring dat ze ziek zijn en hoeven niet mee. Op een dag gaat Marga de ouders opzoeken in Amsterdam, hier trekt ze een tijdje bij in. Er zijn in die wijk steeds maar meer en meer razzia's waarbij velen Joden al meegenomen zijn en op een dag komt er bij hen in huis ook een razzia. Marga weet hierbij net te ontsnappen en voelt zich hier enorm schuldig over tegenover haar ouders. Dan trekt ze bij haar broer Dave en zijn vrouw Lotte in, die ondergedoken zitten. Lotte bleekt het haar van Marga zodat ze niet meer herkent wordt. Hierdoor krijgt de huisbaas argwaan en moeten ze vertrekken. Om nieuw onderdak te krijgen vertrekken ze met z'n drieën naar Utrecht, maar op het station worden Lotte en Dave opgepakt. Als ze in Utrecht is kan ze daar niet blijven en vertrekt ze naar een kennis, Wout, in Amsterdam. Ze krijgt hierna het ene onderduikadres na het andere, want ze kan vaak maar korte tijd blijven.



Na de oorlog brengt Marga een bezoek aan haar oom in Zeist. De oom en tante hebben bericht gekregen dat de vader, de moeder, Dave, Bettie en Lotte het niet hebben gehaald. Enkele weken later sterft haar oom en zij leeft alleen verder.







Verwerkingsopdracht



Als verwerkingsopdracht heb ik tekstervaringsopdracht E gekozen (Wat is de boodschap die het boek volgens jouw overbrengt, en wat heb jij persoonlijk van die boodschap geleerd), omdat dit boek naar mijn mening duidelijk een boodschap overbrengt.







Het thema is: jodenvervolging in de tweede wereldoorlog. De schrijfster wil dat men zich zal blijven herinneren wat er is gebeurd in de tweede wereldoorlog. Dat blijkt natuurlijk uit de inhoud en het beschrijven van de ellende en spanning bij de Joden. Maar daaruit niet alleen; aan het begin staat ook geschreven: ter nagedachtenis van mijn ouders, Dave en Lotte, Bettie en Hans.



Het motto luidt: "Er rijdt door mijn hoofd een trein vol Joden, ik leg het verleden als een wissel om ..." (Bert Voeten). Met dit motto bedoeld Marga vermoedelijk dat ze alles nog een keer laat passeren en dan opschrijft ("Er rijdt...vol Joden"). Als ze dit heeft opgeschreven wil ze het vergeten ("Ik leg ...wissel om"). Met de wissel omleggen bedoeld ze waarschijnlijk het

verleden op een spoor zetten zodat het nooit meer terug komt.Je kunt het motto ook heel

anders opvatten, namelijk dat Marga steeds grote getale treinen met Joden door haar hoofd

ziet gaan. Ze wil dan vergeten wat de Joden allemaal voor vreselijke dingen hebben

meegemaakt in de oorlog.



Bij het lezen van 'Het bittere kruid' stond ik stil bij de angst die onder de Joden leefde, tijdens WOII. Natuurlijk weet je dat allemaal al, maar door dit boek word je daar weer opnieuw bij bepaald.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen