Boekverslag : Vonne Van Der Meer - De Avondboot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1982 woorden.

Auteur: Vonne van der Meer

Titel: De avondboot

Plaats van uitgave: Amsterdam/Antwerpen

Eerste druk: januari 2001

Door mij gelezen druk: zesde druk (mei 2001)



Biografie

Vonne van der Meer is in 1952 geboren in Eindhoven. Ze volgde een regisseursopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool en begon na haar studie in 1977 als regie-assistente bij het RO-theater. Al snel ontwikkelde zij zich tot freelance regisseuse. Naast haar werk bij het toneel debuteerde ze in 1985 als schrijfster. Voor haar debuutroman “Het limonadegevoel en andere verhalen” ontving ze de Geertjan Lubberhuizenprijs. Na dit boek volgden vier romans, verhalenbundels en toneelscripts. In 1999 verscheen de roman “Eilandgasten”, die maandenlang op de bestsellerslijsten stond. Het boek werd vertaald in het Duits en in het Servisch. In 2001 verscheen “De Avondboot” dat een paar gezichten naar Vlieland brengt die de lezer kent uit “Eilandgasten”. Zoals Vonne van der Meer zelf zegt is “De Avondboot” geen vervolg op “Eilandgasten”.



Bibliografie



- Het limonadegevoel en andere verhalen (1985)

- Een warme rug (roman, 1987)

- De reis naar het kind (roman, 1989)

- Zo is hij (roman, 1991)

- Nachtgoed (verhalen, 1993)

- Spookliefde (novelle, 1995)

- Weiger nooit een dans (toneel, 1996)

- De verhalen (1997)

- Eilandgasten (roman, 1999)

- De avondboot (roman, 2001)



Waar speelt het boek zich af

Bijna het hele boek speelt zich af op Vlieland, vooral in Duinroos, het huisje waar alle hoofdpersonen van de afzonderlijke verhalen zich vertoeven in de periode eind maart tot ergens in september in het jaar 1998.



Persoonsbeschrijvingen

Het boek heeft geen echte hoofdpersoon, omdat je in het boek zeven verschillende verhalen kunt vinden waarin je in totaal dertien personages beter leert kennen, de schoonmaakster meegerekend. Daarom heb ik er van deze dertien twee uitgekozen die ik wat uitgebreider zal beschrijven.

Eduard: Eduard Bruinsma is een man van rond de zeventig die altijd hard gewerkt heeft en in Winterswijk woont. Hij is weduwnaar, want zijn vrouw is een half jaar geleden aan kanker overleden. Hij heeft nog wel zijn kinderen, het is niet bekend hoeveel. Eduard is een kleine man met grijze stekkeltjes, meer is er niet bekend over zijn uiterlijk.

Eduard is een nogal naïeve man, want in de 47 jaar dat hij met zijn vrouw Marleen getrouwd was heeft hij nooit gemerkt dat ze een eenzaam leven leidde. Nu ze overleden is komt hij daar pas achter. Hierdoor heeft hij een schuldgevoel. Eduard heeft veel moeite met het verlies van zijn vrouw. Hij had er nu veel willen vragen wat hij niet durfde toen ze nog leefde. Om zich een voorstelling te kunnen maken van wat zij voelde en dacht, probeert hij haar in Duinroos zo goed mogelijk te kopiëren, hij trekt zelfs haar kleren aan. Dit geeft ook aan hoe ontzettend hij haar mist.

Ben: Ben is een jongen van veertien jaar oud. Hij heeft een broer, Jeroen, van zestien. Zijn vader en moeder zijn gescheiden. Over zijn uiterlijk is niets bekend.

Ben zit in de puberteit, en daarom is hij nogal moeilijk in de omgang en schaamt hij zich gauw, bijvoorbeeld als zijn moeder zich volgens hem te opvallend gekleed heeft. Ook rookt hij sinds kort, waardoor hij zich stoer voelt. Hij wil niet meer als een klein kind behandeld worden. Ben vindt het verschrikkelijk als hij zijn broer en diens vriend Dimitri in de disco nogal intiem ziet dansen en hij denkt meteen dat zijn broer homo is. Daarom blijft hij de rest van de vakantie ontzettend chagrijnig tegenover zijn huisgenoten en met name tegenover Dimitri.



Andere hoofdpersonen:

Schoonmaakster: Een lieve zorgzame vrouw, ze wil dat echt alles in orde is voor haar gasten.



Martine: Een vrouw van rond de veertig die tobt met allerlei kleine probleempjes. In het begin van het verhaal is ze nog vrolijk en opgewekt maar op het einde is ze overstuur omdat haar relatie verbroken is en ze erachter is gekomen dat haar moeder getrouwd is geweest met een NSB’er.



Moeder van Martine: Een weduwe die nog zeer actief is voor haar leeftijd. Haar probleem, dat ze vroeger met een NSB-er getrouwd is geweest, heeft ze nu eindelijk eens aan haar dochter vertelt. In het begin van het verhaal piekert ze erg over haar probleem, later is ze opgelucht.



Moeder van Ben en Jeroen: Een gescheiden vrouw met 2 zoons. Probeert haar zoons het zoveel mogelijk naar de zin te maken.



Jeroen: De oudste zoon, 16 jaar, heeft veel lol met zijn vriend Dimitri en kan ook goed opschieten met zijn moeder en broertje. Hij heeft niet door dat Dimitri verliefd op hem is.



Dimitri: Vriend van Jeroen, 17 jaar oud, hij is homofiel en verliefd op Jeroen. Hij is erg volwassen voor zijn leeftijd.



Heleen: Vrolijke, lieve vrouw en moeder van 3 kinderen. Ze wordt geconfronteerd met het feit dat ze eigenlijk ongewenst was toen haar moeder zwanger van haar werd. Ze ergert zich steeds meer aan haar zus Babette en op het einde neemt ze wraak.



Babette: Ze is getrouwd maar heeft ook een minnaar. Ze is nog steeds een beetje jaloers op haar zus Heleen en daarom confronteert ze Heleen ermee dat ze eigenlijk ongewenst was.



Pia: Lieve, zorgzame vrouw. Ze heeft in de gaten dat haar man niet helemaal lekker in zijn vel zit en probeert hem op te vrolijken.



Pia’s man: Wordt plotseling verliefd op een vrouw die hij heeft ontmoet in de pendelbus die van het parkeerterrein in Harlingen naar de veerboot rijdt. Hij weet zich eerst geen raad, maar later vindt hij zijn rust weer terug.



Samenvatting

De schoonmaakster maakt het huisje Duinroos klaar voor de nieuwe zomerperiode, maar daarbij vindt ze een paar handschoenen met bladzijden uit het gastenboek erin, die volgeschreven zijn door de laatste gast van vorig jaar. Ze weet niet goed wat ze met de bladzijden moet, maar de nieuwe gasten maken al hun opwachting.

Eduard is een weduwnaar die zijn vrouw een half jaar geleden aan kanker heeft verloren en nu in haar huid kruipt om een voorstelling te krijgen van het eenzame leven dat zij leidde.

Martine komt met haar moeder naar het eiland en komt te weten dat haar moeder vroeger getrouwd was met een NSB’er en dat haar vriend, die een dagje overkomt, een andere vriend heeft. Een gescheiden moeder van twee puberzoons komt naar Duinroos met één van haar zoons en later komt ook haar andere zoon samen met een vriend over, die homofiel blijkt te zijn. Ze wordt aangestoken door de erotische verwarring van de drie. Heleen krijgt van haar zus Babette te horen dat haar moeder haar eigenlijk niet gewild had, en Heleen neemt wraak op haar zus. Een man heeft op het parkeerterrein in Harlingen een ontmoeting met een vrouw, waardoor hij zich van alle banden los wil maken, maar in Duinroos komt hij weer tot rust.

De schoonmaakster komt er aan het einde van de zomerperiode achter dat ze de bladzijden moet loslaten.

Gesloten of open einde

Het boek eindigt als er weer een nieuwe zomerperiode is afgesloten en de schoonmaakster van Duinroos, nadat ze het huisje schoon heeft gemaakt, gaat kijken wat de gasten dit jaar in het gastenboek hebben geschreven. Het boek heeft een gesloten einde, want deze zomerperiode is weer afgesloten, er komen geen gasten meer totdat de volgende zomerperiode weer is begonnen.

Indeling

Er zit geen hoofdstukindeling voor- of achterin het boek. De hoofdstukken in het boek zijn 1 tot en met 6 genummerd in Romeinse cijfers. Er zijn ook vier hoofdstukken waarin de schoonmaakster de hoofdpersoon is en boven het begin van deze hoofdstukken staat een zeester. Geen van de hoofdstukken heeft een titel. De hoofdstukken die van 1 tot en met zes zijn genummerd in Romeinse cijfers vormen een afgerond geheel, de vier hoofdstukken van de schoonmaakster vormen samen een geheel en alleen de laatste van de vier vormt dus een afgerond geheel. De hoofdstukken van de schoonmaakster zijn ook een stuk kleiner dan de andere hoofdstukken, steeds een paar bladzijden tegenover 15 bladzijden of meer voor de andere hoofdstukken.

Perspectief

Het boek heeft een hij/zij-perspectief, alleen ligt dit perspectief in totaal bij tien personen in zeven verschillende verhalen, het verhaal van de schoonmaakster meegerekend. Er zijn ook personen in het boek waarbij nooit het perspectief ligt, maar die wel belangrijk zijn. Je weet dus van tien personen wat ze denken en voelen, en bij de rest van de belangrijke personen kun je het niet zeker weten. Dit zorgt ervoor dat je in het begin van een verhaal niet alles meteen begrijpt, maar dat je gaandeweg je verder leest, steeds meer gaat snappen en aan het einde van een hoofdstuk weet je hoe de vork in de steel zit.



Tijdgebruik

Het verhaal begint in maart en eindigt waarschijnlijk in oktober, dus er zit chronologie in het boek. Wel wordt er gebruik gemaakt van flash-backs, deze vertellen de gebeurtenissen die voor de gasten hun probleem hebben veroorzaakt, door de flash-backs worden de dingen langzaam duidelijk voor de lezer. Ook wordt er gebruik gemaakt van tijdsverdichting. Deze overbrugt de tijd tussen de verschillende periodes dat de gasten die worden gebruikt in het boek in Duinroos zitten. Er wordt geen gebruik gemaakt van vooruitwijzingen.



Vreemde tekstgedeelten

Er zijn tekstgedeelten in het boek die anders gedrukt zijn, deze zijn cursief gedrukt. Dit zijn stukken uit het gastenboek van Duinroos of brieven. Ook staat er het versje in van Louise die niet op haar nagels mag bijten in hoofdstuk 1. Ook vertelt de schoonmaakster haar kleine buurman Bram van elf een waar gebeurd over Frits en zijn schip de Suo Marte, dit verhaal staat verder los van het boek, maar door dit verhaal komt de schoonmaakster erachter dat ze de bladzijden moet loslaten.



Leidmotieven, motieven en symbolen

In het boek worden geen symbolen gebruikt. Een leidmotief in het boek is het gastenboek met een bijna vergaan beukenblad erin. Dit gastenboek wordt door de gasten van Duinroos volgeschreven en komt in bijna elk verhaal weer terug. Als de gasten het gastenboek lezen filosoferen ze vaak tegelijkertijd over hun eigen problemen. Met het beukenblad worden vaak vergelijkingen gemaakt met de situaties waarin ze zelf verkeren.

In elk verhaal zitten wel motieven, maar er is geen motief dat voor het gehele boek geldt.



Thema’s

In het boek zijn zeven verschillende verhalen opgenomen, er zijn dus ook zeven verschillende thema’s.

thema hoofdstuk 1: Eenzaamheid

thema hoofdstuk 2: Een geheim dat een enorme last voor je is

thema hoofdstuk 3: Vreemd gaan

thema hoofdstuk 4: Homofilie

thema hoofdstuk 5: Wraak

thema hoofdstuk 6: De gevolgen van het in bezit genomen worden van een gebeurtenis

thema hoofdstukken van de schoonmaakster: leren dingen los te laten



Titelverklaring

De titel slaat op het citaat van de schoonmaakster dat achter op het boek staat: “Mensen die voor het eerst naar het eiland gaan, nemen de ochtend- of middagboot, die willen niet bij schemer of in het donker aankomen. Maar de avondboot brengt altijd wel een paar bekende

gezichten”.



Eigen mening

Ik vond het echt een mooi boek. Het was ook wel ongeveer wat ik ervan verwacht had. Ik vond het leuk dat er meerdere verhalen in het boek stonden, waarin verschillende thema’s aan bod kwamen. Dat zorgt logischerwijs voor afwisseling en dat vind ik belangrijk, die afwisseling vond ik niet in de boeken van Yvonne Keuls. Ik vond het ook leuk dat je in de laatste verhalen soms nog elementen teruglas uit de verhalen daarvoor, bijvoorbeeld een knoop die gevonden wordt door Heleen, de hoofdpersoon van het vijfde verhaal. Die knoop heeft Eduard in het eerste verhaal verloren. Ook het gastenboek stuurt je soms nog even terug naar een vorig verhaal. De onderwerpen zijn heel erg allerdaags, waardoor je het ene moment iets herkent wat je zelf ook zo ongeveer hebt meegemaakt en het andere moment er iets bij leert over problemen die je zelf nog niet kent. Het taalgebruik in het boek was makkelijk te begrijpen, het boek las dus gemakkelijk weg, ondanks dat er behoorlijk wat psychologie in het boek gebruikt wordt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen