Boekverslag : Marga Minco - De Val
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1252 woorden.

De volledige titel luidt De Val.



De schrijfster is Marga Minco.



De tekst is voor het eerst gepubliceerd in 1983, ik heb de 13e druk gelezen, die in 1988 is gepubliceerd.



Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken, die worden aangekondigd door een open stuk, waarna de tekst weer met twee cursief gedrukte woorden begint.



In het boek komen veel flashbacks voor, verder is de tijd chronologisch geordend. Alle flashbacks die erin voorkomen zijn van de hoofdpersoon, Frieda Borgstein



Het perspectief ligt bij de alwetende verteller je ziet het verhaal als het ware van bovenaf. Het leuke hiervan is dat je niet gemanipuleerd wordt, maar je alles heel onpartijdig ziet. ie krijgt zo minder snel een voorkeur voor iemand. Marga Minco is dus een alwetende auteur.



De hoofdrolspeelster, Frieda Borgstein, woont in een bejaardentehuis, het geeft mij een grauwe, saaie indruk. Zoals ik het me voorstel lijken de kamers mij benauwd. De meeste mensen in het boek gedragen zich ook als bejaarden, ze zitten de hele dag op hun kamer. Frieda echter niet, zij wil zo veel mogelijk nog zelf doen. Van de hoofdrolspeelster krijg ik de indruk dat ze nog niet in een bejaardentehuis thuishoort.



De stukken van de oorlog lijken mij zeer erg, ik zie kapotte huizen, veel paniek op de straat en veel hopeloze mensen. De belangrijkste hoofdfiguur is Frieda Borgstein en twee andere belangrijke personen zijn de verwarmingsmonteurs, Baltus en Verstrijen. Het hele boek draait om Frieda, het begint op het moment dat Frieda opstaat en zichzelf aankleedt. Ze gaat voor het raam zitten en denkt aan vroeger toen haar man Jacob nog leefde. Haar man had geregeld dat ze samen zouden vluchten naar Zwitserland omdat er oorlog was en Frieda en Jacob joods waren. Toen de taxi kwam treuzelde Frieda en toen ze naar beneden rende, viel ze van de trap, deze val kun je zien als verklaring voor de titel. Ondertussen zijn de twee verwarmingsmonteurs bezig een centraal systeem te repareren. Deze werkzaamheden vinden plaats tegenover het bejaardentehuis.



Frieda had besloten om haar verjaardag weer eens te vieren, ze had dit met de leiding afgesproken en ze wou zelf naar de bakker om gebak uit te zoeken. Buiten was het koud en stond er een enorme wind. Toen Frieda de straat over was en ze langs de put liep die de monteurs open hadden liggen, begon het opeens heel hard te waaien, ze verloor haar evenwicht en ze viel in de put. Verstrijen hoorde een gil en toen hij wou helpen, was het al te laat, Frieda was dood. Je kunt deze val ook zien als de verklaring van de titel. Aan het eind van het boek vertelt Hein Kessels, de man die Frieda naar Zwitserland zou brengen zijn verhaal.



Er is niet echt sprake van karakterontwikkeling, omdat het boek in feite maar een korte tijd weergeeft. Ik denk ongeveer één dag. Het begint bij,het opstaan van Frieda en eindigt met de val die ze maakt. Deze val vindt plaats later op de middag, ik denk rond drie uur.



Er zijn niet echt relaties tussen de personages, Frieda leeft volgens mij erg op zichzelf, ze heeft heimwee naar vroegere tijden. Ze gaat wel om met een man die ze nog van vroeger kende, Ben Albers.



De titel slaat op de val die ze maakte toen ze van de trap viel en hiermee haar gezin verloor of/en op de val die ze aan het eind van het boek maakte. Deze laatste val werd haar dodelijk. De Val kan ook gezien worden als toeval ( zie volgende vraag ).



Het thema is volgens mij het alleen voelen, de eenzaamheid. Frieda leeft erg op zichzelf en ze heeft jaren niets aan haar verjaardag gedaan. Toen besloot ze om haar verjaardag toch maar weer eens te vieren. Een ander thema kan zijn het toeval, ze gaat boodschappen doen en toevallig net voor dat ze haar verjaardag gaat vieren valt ze. Een ander toeval is dat ze net toen van de trap af moest vallen, zodat ze haar kinderen en man verloor.



Belangrijke motieven vind ik dat ze ondanks haar fitheid toch in een bejaardentehuis gaat wonen, misschien heeft ze dit gedaan om haar eenzaamheid te verbergen. Ze praat met bijna niemand, alleen met Ben Albers, omdat die ook de oorlog heeft meegemaakt.



Een ander motief vind ik dat ze haar verjaardag gaat vieren, misschien doet ze dit om een keer in het middelpunt te staan en,-zich,niet zo alleen te hoeven voelen.



Volgens mij wil de auteur in dit werk duidelijk maken dat het heel moeilijk is om je na een grote gebeurtenis in je leven, zoals een oorlog weer gewoon in de maatschappij te gedragen. Frieda voelt zich eenzaam omdat ze haar man en kinderen in de oorlog verloren heeft. Dit is als het ware een litteken uit de oorlog, ze blijft dit altijd bij zich dragen.



Ja, Marga Minco behoort wel tot een duidelijke stroming, ze heeft veel boeken geschreven over de tweede wereldoorlog. Ze schrijft altijd uit het standpunt van de joden, dus hoe de joden de oorlog beleefd hebben en hoe zij het verwerken.



Ze schrijft in een duidelijke compacte stijl, die iedereen moet aanspreken. In al haar boeken is de auteur alwetend.



Ja, Marga Minco heeft diverse andere belangrijke werken geschreven zoals ;



* Het bittere kruid * De andere kant * Een leeg huis



Ja, Marga Minco heeft zelf de oorlog meegemaakt. Haar vader heeft haar op een joods-orthodoxe manier opgevoed. Haar ouders werden verplicht naar het Judenviertel te verhuizen. Kort daarna werden haar zuster Bettie en haar ouders opgepakt door de Duitsers. Zelf wist ze te ontkomen. Ze bleef eenzaam achter. Dit zie je in het boek ook weer, Frieda bleef in de oorlog ook alleen achter.



De schrijver van het recent vindt dat Marga Minco een taalgebruik heeft dat veel mensen aanspreekt en dat ze de in het boek voorkomende figuren duidelijk weergeeft. Een ander positief punt vindt hij dat pas aan het eind van het boek alles duidelijk wordt.



Het recent is van Hans Steendijk en hij heeft het geschreven voor het Brabants dagblad.



Het is een zeer mooi boek, het is heel apart om te lezen, met zo'n alwetende auteur. Het boek heeft mij van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid en ik heb het letterlijk in één adem uitgelezen! De schrijfstijl van Marga Minco boeit erg, het is duidelijk, compact en mooi. Ik kan echt iedereen aanraden om eens een boek van haar te lezen. Ik ga na dit boek in ieder geval nog wel andere boeken van Marga Minco lezen.



Toen ik het boek uit had wist ik pas waarom de verwarmingsmonteurs, Baltus en verstrijen zo'n telkens terugkomende rol in het boek speelden. Het boek begon al gelijk met ze en dus dacht ik dat die twee wel de hoofdfiguren zouden worden. Maar aan het eind van het boek zie je pas dat zij een grote rol spelen bij de dood van Frieda, Baltus had namelijk verzuimd een hekje om de open put te plaatsen.



De verhaalfiguur Frieda boeit mij het meest, door haar enorm grote doorzettingsvermogen. Ten eerste heeft ze een enorme emotionele klap gehad door de oorlog, veel mensen zouden het toen,denk ik"al op hebben gegeven, maar zij niet, ze gaat gewoon door. Ze besluit om zichzelf over de nare gedachte heen te zetten en haar verjaardag te vieren. Ze gaat ondanks het zeer slechte weer toch zelf boodschappen doen. Helaas wordt dit haar noodlottig. Ik hoop dat ik later ook zo'n groot doorzettingsvermogen heb als Frieda.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen