Boekverslag : Henri Vandaele - Het Zesde Zegel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1054 woorden.

Het zesde zegel: Henri Van Daele

Informatief gedeelte:

1. Auteur


Geboren: 15 november 1946 in Zele en nog in leven


Debuut: Rik wordt brigand (1964!)


Genres: Jeugdliteratuur


Bijzonderheid: Henri van Daele publiceerde zijn eerste verhaal al op zestienjarige leeftijd en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde jeugdboekenauteurs in Vlaanderenen omstreken.


Citaat: `Ik schrijf niet over wat is, maar over hoe het zou moeten zijn. Niet over wat bestaat, maar hoe ik het me voorstel.'


Recent werk: De club van het slakkenzout (1998), Van de sneeuwman die niet smelten wou (1999), Gegroeide schoenen (1999), Dikke Idde (1999), De keizer lacht (2000).


Henri Van Daele, is bekend voor zijn humoristische verhalen. Hij ontving de Staatsprijs voor jeugdliteratuur, een Zilveren Zoen, drie Vlag en Wimpels en een Boekenwelp voor zijn jeugdromans. Ook dit boek werd bekroond, namelijk met een prof. Em. Vlieberghpriis in 1983.
2. Titel


Rechtstreeks heeft de titel van het boek niets te maken met de inhoud, maar in de bijbel staat: “Ik bleef toezien toen het Lam het zesde zegel opende: Een hevige aardbeving barste los; de zon werd zwart alseen haren zak, de maan geheel als bloed; de sterren des Hemels vielen neer op aarde.” Het boek gaat ook over enkele overlevenden van een dergelijke ramp.
3. Kader


Het verhaal is in de voltooid verleden tijd geschreven, maar de exacte tijd is niet gegeven, wellicht na 1971. De plaats is vrijwel onbekend, maar uit de context valt af te leiden dat het niet Nederland is, maar er waarschijnlijk een buurland van. De vertelde tijd is ongeveer één jaar. Enkel de dagen worden beschreven, de nachten nooit.
4. Hoofdpersonages


Er zijn eigelijk twee hoofdpersonages, namelijk de jongen en het meisje, niet bij naam genoemd. Het is een simpel meisje die van de meest eenvoudige dingen houdt, zoals van vogels, gras, de geur van brood, … . Ze was altijd een beetje in zichzelf gekeerd. Een beetje op afstand van de andere mensen, diep in haar bewaarde ze dingen waarover ze niet met anderen kon praten. Ze had niet veel vrienden.


De jongen is iets meer gedreven, hij werkt voor een reclamebureau. Hij is vriendelijk, begrijpend, behulpzaam, maar ook een beetje introvert
5. Synopsis


Op een dag gaat het alarm af op het werk van de jongen. Slechts drie mensen geraken op tijd in de schuilkelder van het bedrijf, de rest zal sterven. Als de toestand buiten opnieuw veilig is, verlaat de jongen de bunker, nadat de anderen al vertrokken waren nar aanleiding van ruzies. Dan ontmoet hij het meisje, ze is oververmoeid. Hij verzorgt haar en ze besluiten samen de dode stad uit te trekken op hun fiets. Na een dag rijden vinden ze het geschikte huis in een klein dorpje. Het is een kleine boerenwoning. Het wordt reeds winter en de jongen gaat vaak fietsen terwijl het meisje thuisblijft door haar zwangerschap. Het meisje kan elk ogenblik bevallen en de jongen is zeer bang omdat ze heel erg ziek is. Het meisje verwekt een jongen en sterft twee dagen na zijn geboorte. De jongen begraaft haar in de tuin en vertrekt even later met z'n baby.


Persoonlijke leeservaring

Het meisje was per toeval niet in de stad was op het moment van de ramp, ze was gras gaan bestuderen in de polders. Ze werd wel besmet door wat er ook gebeurt was, want wat er gaande was wordt nooit gezegd. Hoewel haar lijdensweg niet in detail beschreven wordt, heeft dat me toch gepakt. Zeker als ze dan op zo een moment nog een zwangerschap te verwerken heeft.


In het begin van het verhaal weet je totaal niet wat er aan de hand is, het meisje loopt gewoon door de straten van de stad. Ze merkt op dat er gewoon niemand meer rondloopt. Geleidelijk aan kom je meer en meer te weten over de situatie, waardoor je het boek moeilijk kunt wegleggen.


Dat het meisje ziek is, merkt de jongen op tijdens het vrijen. Hij merkt een zwarte plek op op haar rug, later werd ook haar huid onder haar vingernagels zwart.


Ik vond het eigenaardig, dat het meisje nooit echt kloeg of huilde, hoewel ze vrijwel zeker wist dat ze ging sterven. Ik denk niet dat ik het zo gemakkelijk zou kunnen verwerken. Soms begin ik wel na te denken over de dood en hoe ik ermee zou omgaan, maar ik ben nog maar zestien jaar, dus ik heb –hopelijk– nog veel tijd om daarover te redeneren.


Het meisje heeft zich precies sterk kunnen houden om te overleven tot haar kind werd geboren. Twee dagen later is ze gestorven. Ik zou later wel getrouwd willen zijn en kinderen hebben, maar of het het waard is om te sterven voor je kind, weet ik niet. Als je natuurlijk weet dat je gaat sterven vind ik het prachtig dat je de moeite doet om in leven te blijven totdat je kind gezond geboren is. Je zou even goed de moed kunnene laten zakken en opgeven, enkele dagen voordat je baby ter wereld is gebracht, met het risico dat hij sterft of gebrekkig geboren wordt. Dat vond ik een zeer mooi ge baar van het maisje. Ik kreeg de indruk dat ze na de bevalling vond dat ze gedaan had wat ze moest doen en dan in vrede kon sterven. Haar leven was compleet, ookal moest ze het bekopen met haar leven.


Toen ik de zin las dat ze niet meer zou herstellen, ben ik er toch even bij blijven stilstaan, Het boek creëert een sympathie voor het meisje, althans toch bij mij, waardoor het toch hard aankomt als je hoort dat ze sterft. Je voelde het wel aankomen in de loop van het boek, maar binnen in jezelf hoop je dat ze toch zal overleven, doordat er op tijd hulp komt of zo. Misschien komt het omdat ik gedrogeerd dben door de klassieke ‘happy ends’ in de meeste films of ddor de sympathie voor het meisje, wie zal het zeggen?


I vind dit boek een echte aanrader, het leest enorm vlot, zelfs ik kon het lezen op twee dagen. Het boek kan aanleiding geven tot vele discussies. Tenminste als je openstaat voor het onderwerp en als je dat niet bent kan je het nog altijd lezen voor de pittig beschreven erotische scènes!


Het is een boek dat men eens moet gelezen hebben.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen