Boekverslag : Thea Beckman - De Verloren Schat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 754 woorden.

“DE VERLOREN SCHAT” Thea Beckman.1. Korte inhoud:

Het is paasvakantie. Wanneer Mickey uit school komt, ziet ze een pracht van een jongen met blonde krullen, stevige lange benen en een heel mooi gezicht, als dat van een Griekse god.

Ze hoort dat hij Arnold van Eygelshoven heet. Ze probeert langs alle wegen zijn aandacht te trekken. Eerst lukt dat niet, maar daar komt al snel verandering in.

In een advertentie in de krant lezen Mickey en Arnold dat er in hun dorpje Koekeloren een verborgen schat ligt.

Deze advertentie is geschreven door twee zogenaamde geleerden, dr. Willem Burger en dr. Fred De Vries. Deze twee zijn eigenlijk geen geleerden maar willen alleen maar de schat zien te pakken te krijgen.

Baron Harry is de eigenaar van de schat maar hij weet niet waar zijn voorouders van de adellijke familie D’autrebèves de schat hebben verborgen.

Mickey’s moeder heeft een boek geschreven over de verloren schat. Mickey en Arnold hebben in de paasvakantie niets te doen en ze gaan op zoek naar de schat. Ze ondervragen iedereen die iets meer weet over de schat. Maar dr. Burger en dr. De Vries zijn ook op zoek naar de schat.

De oma van Arnold denkt dat de schat in haar tuin ligt. De twee mannen, Burger en De Vries, graven de schat op in de tuin van de oma. Maar dit blijkt niet de echte schat te zijn. In het gevonden kistje zitten oude prenten van Rembrandt en baron Harry zegt dat zijn familie niet van kunst hield, dus dit kan de schat van D’autrebèves niet zijn.

Een paar dagen later maakt baron Harry een put in zijn tuin om bloembollen te planten en stoot hij op een harde kist. Dit is de schat van de D’autrebèves. In het kistje zitten munten uit de zeventiende eeuw. De schat komt dus toch nog terecht bij de rechtmatige eigenaar.2. Het voornaamste thema:a) Wat is thema ?De verloren schat van dze adellijke familie D’autrebèves.b) Wie is betrokken bij het thema (hoe) ?Een jongen(=Arnold) en een meisje(=Mickey) komen via een advertentie en ondervragingen op het spoor van de schat.c) Mening:Het is een mooi boek. Ik dacht dat het een kinderboek ging zijn omdat het over schatten gaat, maar dit was niet waar. Het verhaal speelt zich ook af van dag tot dag, elke dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan. Zo blijft het verhaal boeiend. Spijtig vond ik dat de rol van baron Harry in het verhaal veel te weinig voorkwam.

De afloop was wel te verwachten omdat in een schat in een boek meestal bij de rechtmatige eigenaar terecht komt.

Als ik het boek een cijfer zou moeten geven, zou ik het een 7,5 geven omdat het toch nog wel af en toe spannend is.

3. De stijl :I. WOORDENSCHAT : Ouderwets/modern : de terugblikken naar het verleden : legenden(schat),de oude namen : Harry, Arnold.

 Gewone spreektaal/Noord-Nederlands/dialect : pannekoeken met appelstroop, die knul en dat meissie.

 Jargon : geen.

 Zakelijke taal/poëtische taal : Mickey en Arnold nemen de taak op zich om de schat te zoeken, de vaststellingen van de inbraak zijn nuchter.II. ZINSBOUW : veel dialogen.

 korte zinnen vol actie.

 Elliptische zinnen : bv.Nog meer bezoek. Twee maar.

 Vraagzinnen : bv.Heet het zo ? Brandt er licht ?

 Uitroepen : bv.En of ik die al ken ! Die kans is klein, maar stel !

 Gewone zinsbouw : bv.Burger en De Vries verdwenen in het hotel. Het stond in mijn brief.

 Besluit : Gemakkelijk leesbaar4. Bijbehorende muziek : Ik heb voor het liedje “Child in Time” van Deep Purple gekozen.

 De tekst :Sweet Child in Time you’ll see the line.

The line that’s drawn between the good and the bad.

See the blind man shooting at the world.

Bullets flying taking toll,

If you’ve been bad, Lord I bet you have.

And you’ve not been hit by flying lead.

You’d better close your eyes and bow your head.

And wait for the ricochet. Dit liedje hoort bij het eerste deel van het verhaal. Wanneer Mickey de schone jongen ziet begint het liedje (alles is nog rustig). Ze komt er mee in contact (de gitaarsolo (4’30)). Maar hij moet niet echt van haar hebben (alles weer rustig, het begint opnieuw). Op het einde vindt hij haar leuk (weer gitaar).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen