Boekverslag :  - Het Wereldje Van Beer Lightart Van Jaap Ter Haar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1419 woorden.

XAVERIUSCOLLEGE Naam: Bart De Prins


Klas: 5EWi Nr: 5


Datum: 8/11/2000 Vak: Nederlands


Opdracht : Boekbespreking 2

Het wereldje van Beer Lightart van Jaap Ter Haar

1. De Auteur


Geboortedatum: 25 maart 1922


Geboorteplaats: Hilversum, Nederland


Overleden: 26 februari 1998


Biografie: Toen Jaap ter Haar jong was wilde hij schrijver worden. Maar toen hij in 1940 van de Harvard Business School af kwam, wilde hij dominee worden. De Tweede Wereldoorlog doorkruiste deze plannen. Hij werd oorlogscorrespondent in Indonesië en nadat hij voor de militaire dienst was afgekeurd ging hij voor de Wereldomroep werken. Hij trouwde en kreeg vier kinderen. In zijn vrije tijd schreef hij verhaaltjes. Die verhaaltjes werden eerst hoorspelen op de radio en vervolgens boeken. In 1952 ging hij alleen nog maar schrijven. Omdat dat niet veel opleverde, was hij min of meer gedwongen om heel veel te schrijven. In twintig jaar schreef hij meer dan tachtig boeken. Na het afronden van Geschiedenis van de Lage Landen was hij uitgeput. Dit boek werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs in 1972 Hij schreef daarna nog wel een paar boeken, maar vanaf 1976 wijdde hij zich helemaal aan het schilderen. Hij overleed in Laren.


Profiel: De meeste boeken van Jaap ter Haar waren eerst hoorspelen. Veel van zijn boeken zijn dan ook verschenen in series. Deze series zijn een beetje braaf en soms wat moraliserend. Zijn 'losse' jeugdboeken, inclusief dit boek, zijn spannend, maar hebben ook veel aandacht voor de gevoelens van de hoofdpersonen. Daarnaast schreef Jaap ter Haar geschiedenisboeken, waarin hij de feiten afwisselt met verhalende stukken waardoor de boeken behalve informatief ook boeiend zijn. Verder bewerkte hij een aantal sagen en legendes.


2. Titel


‘Het wereldje van Beer Ligthart” werd in 1973 geschreven, en in 1974 bekroond met een Gouden Griffel. Met de titel bedoelt de schrijver dat het ‘leefwereldje’ van Beer drastisch wordt beperkt doordat hij één van zijn zintuigen verliest. Beer moet zich enorm aanpassen om zich erdoor te kunnen slaan.


3. Kader


Het verhaal is niet duidelijk in tijd gesitueerd, het speelt zich af in Nederland. Dit boek kan je altijd lezen, want het tijdskader is niet belangrijk, maar vooral de gevoelens van het hoofdpersonage worden behandeld.


4. Hoofdpersonage


Beer Ligthart is een jongen van zestien die plots na een ongeluk blind wordt. Voor dit ongeluk is hij uitbundiger, iemand die dikwijls met vrienden uit gaat, iemand die graag eens de bloemetjes buiten zet. Het is een jongen die veel doorzettingsvermogen heeft. Maar na het ongeval wordt hij rustiger en gaat hij nog enkel naar zijn vrienden om te praten over zijn problemen of gewoon over de voetbalploeg. Hij heeft het dikwijls moeilijk om over zichzelf te praten en over hoe hij nu de anderen ‘ziet’. Maar zonder zijn vrienden had hij het waarschijnlijk nog moeilijker gehad om zij handicap te aanvaarden.


5. Korte inhoud van het boek


Beer is buiten aan het voetballen met zijn vrienden. De bal rolt de weg op en Beer rent er achteraan. Dan struikelt hij en valt. Op dat moment rijdt er een tuinman op zijn brommer voorbij, en Beer valt in de scherp gepunte greep. De tuinman kon niet meer uitwijken. Als Beer wakker wordt in het ziekenhuis zit er een zwaar verband om zijn hoofd. Na een tijdje begrijpt hij waarom dit is. Beer is blind geworden. Zijn ogen zijn zo zwaar beschadigd dat hij nooit meer zal zien. Hij begint vol goede moed zijn handicap te aanvaarden. Dit blijkt moeilijker dan gedacht. Hij stuit op onbegrip of op onmacht. Zijn oude school wil hem niet meer aannemen omdat ze bang zijn dat de klas hierdoor zal achterraken met de stof. Beer is hard aan het leren om de stof in te halen en hij wordt hierbij geholpen door een klasgenootje. Zo wil hij bewijzen dat hij het wel kan. Elke middag gaat hij naar het park waar de schoolkinderen zijn. Zij vertellen Beer allemaal verhalen. Beer leert hierdoor dat mensen altijd op het uiterlijk afgaan en dat hij het nu moet doen met de stemmen. In het boek staat:" Al zie ik hen niet, hun stemmen gaan dwars door me heen en dan voel ik hoe ze zijn. In iedere stem trilt altijd wel een stukje van de ziel". Dit vindt Beer toch wel een voordeel. Maar dan komen de problemen. Al heeft Beer de lesstof nog zo goed ingehaald, de school wil hem nog steeds niet aannemen. Daar komt ook nog bij dat Beer braille, na heel veel oefenen, nog steeds niet onder de knie heeft. Zijn ouders moeten dan een moeilijk besluit nemen. Beer gaat intern naar een Blindeninstituut. Om braille te leren en nog vele andere dingen. Het boek eindigt op het moment dat Beer net aankomt en bij zichzelf denkt dat het best gezellig kan worden op het instituut.


Wat me geraakt heeft in het boek:

De gebeurtenis die me geraakt heeft is wanneer Beer kort na het ongeval ontwaakt in het ziekenhuis en ontdekt dat hij blind is. Deze passage is opgebouwd uit verschillende alinea’s waarin de gedachte-evolutie van Beer worden weergegeven. In de eerste alinea stelt Beer vast dat hij nooit meer zal zien, de daarop volgende alinea’s beginnen steeds met het woord ‘Blind!’, waardoor de stappen van zijn gedachten worden verduidelijkt. De eerste stap is het beseffen dat hij van af heden even hulpeloos zal zijn als de man met zijn donkere zonnebril en witte stok die hij zich nog herinnerde. De tweede stap is angst; Beer weet niet wat er met hem gaat gebeuren. Bij Derde stap is hij aangeslagen, hij wil niet huilen, hij denkt dat hij het best aan kan, mar toch wordt het hem te veel en kan hij zijn emoties niet bedwingen. De laatste stap is die van de aanvaarding, Beer beseft dat het erger had kunnen zijn en dat er hem nog steeds een mooie toekomst rest. Deze laatste en moeilijkste stap duurt het hele boek lang, omdat zo een drastische verandering in je leven heel wat tijd vergt om mee te leren leven.

Ik vind deze passage zeer goed geschreven, omdat ze zeer duidelijk de gedachten weergeeft die op dat moment door je hoofd razen. Die gedachten worden dan ook zeer snel na elkaar opgesomd, wat de snelheid nog accentueert. Behalve dan de fase van de aanvaarding natuurlijk. De gedachtegang is heel herkenbaar, als je iets moeilijk moet aanvaarden ga je meestal ook eerst door deze fases vooraleer je het kan aanvaarden. Eerst stel je het probleem vast, dan besef je het, je bent bang wat er gaat gebeuren, je krijgt het emotioneel moeilijk en tenslotte aanvaard je het probleem. Ik ben ook al enkele keren door dit proces heen moeten gaan, bijvoorbeeld wanneer ik hoorde dat ik een bril moest dragen. Daar heb ik het enkele maanden moeilijk mee gehad.


Je zou misschien denken dat ik het me makkelijker kan voorstellen hoe het aan voelt om blind te worden, maar dat is helemaal niet zo. Ik kan zonder mijn bril wel zeer weinig zien, maar ik kan tenminste nog iets zien. Met mijn bril kan ik trouwens perfect zien, dus zo erg heb ik het nu ook weer niet. En ik weet dat ik nog kan zien, wat een blinde niet kan zeggen. Hij moet leren beseffen dat hij nooit meer zal kunnen zien, niets meer. Dus ik zou me echt niet kunnen voorstellen hoe het aan voelt om echt niets meer te kunnen zien, nooit meer te kunnen zien.

Dit boek leest heel vlot, het is geschreven voor jongeren vanaf 15 jaar. Het is een echte aanrader, de gevoelens van Beer primeren en zijn ook zeer goed uitgewerkt. Dit is een boek dat past bij deze doelgroep. Het is niet erg spannend, maar je bent wel benieuwd hoe het verder afloopt met het hoofdpersonage, want het boek heeft een open einde. De wereld wordt verkend vanuit Beers waarnemingen.


Ik vond het een heel mooi boek om te lezen. Het laat de wanhoop en moed van een jongen zien. Het verhaal wordt op een rustige en duidelijke manier verteld maar toch zo dat het niet te kinderachtig of te moeilijk werd. Het was voor mij niet erg inleefbaar, toch niet wat blind zijn betreft, maar wel op gebied van andere problemen.


Ik vind dat dit boek zeker in braille moet verschijnen, want het is een grote steun in de rug als je in dezelfde situatie terechtkomt als Beer. En ook al zit je niet in die situatie, toch blijft het een zeer goed boek, dat je een moet lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen