Boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 709 woorden.

Inleiding:

Ik heb voor deze 4e culturele activiteit gekozen voor literatuur. Dit doe ik nu voor de 2e keer, want voor dit hoef je niet zoveel te doen. Ik heb het boek “Het Bittere Kruid” gekozen omdat het me wel een mooi boek leek en het telt ook meteen mee voor Nederlands, dat zijn dus 2 vliegen in 1 klap.Leeswijzer:

In dit verhaal overheerst het ik-persoon als verteller. Het verhaal is een chronologisch verteld verhaal, alles gaat gewoon zoals het gebeurd en niet met flashbacks ofzo. Het verhaal is in een alledaagse stijl geschreven. Niet humoristisch maar ook niet ernstig of somber. Het verhaal speelt zich af in het verleden (de 2e wereldoorlog). De karakters in het verhaal zijn het meest “flat characters” maar soms ook “round characters”. De hoofdpersoon bevind zich soms in een vreemde en soms in een vertrouwde omgeving. Het genre van dit boek is een historische roman, om precies te zijn een oorlogsroman. De titel van het boek (Het Bittere Kruid) verwijst naar een hoofdstuk/deel/paragraaf uit het boek, ik denk dat het ook een figuurlijke betekenis is ofzo. De betekenis van het verhaal zijn denk ik 2 dingen. Namelijk: “nadruk op het plot, op wat er gebeurt” en “nadruk op de boodschap of het thema”.Technische details:

-Druk: Ik had de 42e druk

-Uitgever: Bert Bakker –Amsterdam

-Jaar: januari 2000

-Schrijver: Marga Minco

-Indeling Boek: er zitten niet echt hoofdstukken in (niet met nummers) maar wel steeds een titel boven een nieuw hoofdstukInformatie Schrijver:Marga Minco is in 1920 geboren, ze is de enigste van haar familie die de 2e wereldoorlog heeft overleefd. Daar gaat het boek dus over. Ze doet gemiddeld 10 jaar over 1 boek. In 1957 maakt ze haar debuut als schrijfster met haar boek “Het Bittere Kruid”. Ze schrijft in de volgende genres: Roman, novelle, kort verhaal, televisiespel, kinderboek. Dit zijn al haar boeken die ze heeft geschreven:

1955 De verdwenen ambtsketen televisiespel voor kinderen

1957 Het bittere kruid. Een kleine kroniek roman

1959 De andere kant. Verhalen

1963 Kijk 'ns in de la kinderboek

1965 Het huis hiernaast novelle; in 1966 ingepast in Een leeg huis

1965 Terugkeer novelle

1966 Een leeg huis roman

1968 De trapeze kinderverhalen, met gedichten van Mies Bouhuys

1970 De dag, dat mijn zuster trouwde novelle

1970 De hutkoffer televisiespel

1974 Meneer Frits en andere verhalen uit de vijftiger jaren

1975 Daniƫl de Barrios televisiespel

1975 Je mag van geluk spreken verhalen

1982 Verzamelde verhalen 1951-1981

1983 De val roman

1986 De glazen brug Boekenweekgeschenk

1991 De zon is maar een zeepbel droomverslagen

1994 De verdwenen bladzij verhalenbundel voor kinderen

1997 Nagelaten dagen roman

1998 Door het land romanKorte Samenvatting:

Het verhaal gaat over een Joodse familie in de oorlog. Voornamelijk over een dochter van die familie (schrijfster zelf). Ze heet een broer en een zus (Dave en Bettie) en haar ouders. Langzaam gaan ze allemaal dood. Eerst wordt Bettie meegenomen, daarna haar ouders. Dave en zijn vrouw en zijzelf (schrijfster) vluchten. Later worden Dave en zijn vrouw opgepakt toen ze aan het onderduiken waren. De schrijfster zelf gaat bij steeds meer mensen onderduiken, ze wordt steeds weggestuurd naar andere mensen. Zij is de enigste die de oorlog overleefd. Na de oorlog gaat ze naar haar oom en tante in Zeist. Ze komt daar steeds op bezoek. Haar oom heeft een trauma overgehouden omdat zijn broer (de schrijfsters vader) niet terugkomt maar hij denkt van wel. Later krijgt ze bericht dat haar oom dood is. En toen was het verhaal afgelopen.Eigen mening:

Ik vond dit wel een mooi boek. Het is niet moeilijk geschreven en het is niet zo dik het boek. Het is ook mooi geschreven. Het boek is internationaal ook heel bekend, het is in heel veel talen vertaald. Ik zou het boek aanraden aan mensen die een niet zo moeilijk en niet zo dik boek willen hebben. Ik vond dit boek ook helemaal niet erg om te lezen, normaal vind ik lezen niet zo leuk, maar bij dit boek vond ik het niet zo erg.

Conclusie:

Dit verslag is geslaagd. Het boek is goed, ik zou het aanraden aan

mensen. Het is een goed boek, ik zou het een 9,5 geven als ik een

punt moest geven.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen