Boekverslag : Harry Mulisch - Het Zwarte Licht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 529 woorden.

1) TITEL: het zwarte licht



2) SCHRIJVER: Harry Mulisch



3) UITGEVER: Naam : De bezige Bij Plaats : Amsterdam Jaar : 1957 4) GENRE: psychologische roman



5) TITELVERKLARING: op een gegeven moment hebben de hoofdpersoon en een vriend van hem het over een vrouw die naar de opera zou gaan samen met de hoofdpersoon, voor haar avondjurk moest en zou ze naar Parijs gaan om daar eerst de modeshows te zien en ze kwam terug met zwart. Dan onstaat een discussie over het kleur zijn van zwart, ze komen op neger en hebben het erover dat negers boordevol opgeslorpt licht zitten en onzichtbaar zijn, want zwart is een afwezigheid van kleur meent de vriend.



6) HOOFDPERSONEN: -Maurits Akelei.45 jaar oud. Erg in zichzelf levend persoon.



7) OVERIGE PERSONEN: -Mevrouw Henkes. Leeftijd onbekend. Aardig en behulpzaam karakter. -Dominee Spijlstra. Leeftijd onbekend. Vriendelijke man. -A. Ketelaar. 45 jaar oud. Brutaal karakter.



8) WAT ZIJN DE PERSONEN VAN ELKAAR? : Maurits woont bij mevrouw Henkes in. Hij werkt als klokkenluider in de kerk voor de dominee. Dhr. Ketelaar is een oude schoolvriend van hem.



9) WAAR SPEELT HET VERHAAL ZICH AF? : in Amsterdam.



10) IN WELKE TIJD SPEELT HET VERHAAL ZICH AF? : op 20 en 21 augustus 1953.



11) WORDT HET VERHAAL CHRONOLOGISCH VERTELD? : ja, met soms wat herinneringen als flashbacks.



12) INHOUD: Als Maurits die dag (20 augustus 1953) wakker wordt, herinnert hij zich ineens iets: hij is jarig vandaag. Plotseling heeft hij zin om een feestje te geven. Dat doet hij dan ook. Hij nodigt alle bekenden uit en gaat naar huis. Onderweg komt hij mensen tegen met borden die teksten dragen als:" De dag des oordeels is gekomen.". Thuisgekomen valt hij in slaap. Hij wordt een tijdje later wakker, heeft een gesprek met Mw. Henkes en hangt slingers op. Daar gaat de bel gasten komen één voor één binnen en het feestje kan beginnen. Nadat iedereen zich zo lavenloos heeft gedronken, dat zelfs de dominee tegen de bloemen staat te mompelen, komt de dochter van de dominee binnen. Ze zegt dat de zuster heeft gezegd dat hij onmiddellijk moest komen naar zijn zieke vrouw. De dominee haast zich weg maar zijn dochter blijft. Met z`n vieren hebben ze een leuke nacht. Ketelaar vertelt aan een van de andere gasten hoe het komt dat Akelei zo in zichzelf leeft: akelei had een vriendin die gek was op dansen. Op een feest had een neger gevraagd of hij met haar mocht dansen, hij had het goed gevonden. De Leidenaren kwamen binnenvallen. Hij vocht en ging zoeken naar Marjolein, zijn vriendin. Hij vond haar in een donkere zaal met de neger tussen haar benen. Ze gingen in de auto van Ketelaar naar huis, Ketelaar reed. Onderweg vroeg Akelei hem te stoppen en hij zette Marjolein eruit. De volgende dag werd ze dood aangetroffen in het kanaal. Ze had zelfmoord gepleegd. Niet omdat ze spijt had maar omdat ze geen spijt had. Als alle gasten naar huis zijn heeft Maurits weer zin in het leven.



13) EIGEN MENING: raar en vaag boek. Geen komische momenten. Rare zinnen ineens tussen stukken door. Zeer geringe spanning. Geen aanstoot om door te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen