Boekverslag : Harry Mulisch - Twee Vrouwen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 787 woorden.

Twee vrouwen 1997



Wolters-Noordhof Groningen



Harry Mulisch



1) Laura Tinhuizen is gescheiden van haar man, Alfred Boeken. Op straat ontmoet zij Sylvia Nithart. Laura is van Alfred gescheiden omdat zij geen kinderen konden krijgen. Alfred is nu getrouwd met Karin, die nu twee kinderen van hem heeft. Laura werkt in het museum Zinnicq Bergmann. Het gaat steeds beter tussen Sylvia en Laura. Sylvia' s moeder mag niets van haar lesbische gevoelens weten, daarom wordt Thomas verzonnen. Thomas is Laura' s zoon en dat is de vriend van Laura. Laura is Sylvia' s hospita. De ouders van Sylvia geloven dit, maar vinden het raar dat ze nooit langskomt met Thomas. Laura gaat op bezoek bij haar moeder in Nice, Frankrijk. Terwijl Laura met haar moeder aan het praten is over haar vriend Thomas, komt Sylvia aangelopen die alles verprutst door vrolijk te beginnen te praten. Ze zegt dat ze een kamer huurt bij Laura en begint te vertellen dat ze zoveel heeft gehoord over haar. Laura' s moeder begint nu met haar stok op beiden in te slaan. Ze gaan weg, terug naar Nederland. Op een avond gaan Laura en Sylvia naar de schouwburg. Daar komen ze Alfred tegen. Alfred en Sylvia praten wat met elkaar en gaan later gezamenlijk naar het balkon, terwijl Laura met Linda aan het praten is. Sylvia en Laura gaan samen naar huis. Laura voelt zich niet zo lekker en wil graag een paar dagen naar haar ouders toe. Ze spreken af dat Sylvia op vrijdagavond zou bellen. Laura belt echter niet en Sylvia belt Laura' s moeder. Deze vertelt haar dat ze inderdaad is langsgegaan maar 's avonds weer is vertrokken, zoals altijd. Sylvia belt Linda. Deze vertelt haar dat Laura en Alfred met z'n tweeen naar Londen zijn. Een paar dagen later hoort ze van Linda dat Alfred en Laura nu in het Hiltonhotel wonen. Ze gaat langs en wordt na wat gepraat te hebben weer naar buiten geleidt. Een tijdje later, als Laura net over haar verdriet heen is, komt Sylvia vrolijk binnenwandelen. Ze is zwanger! Sylvia heeft dit alleen gedaan om zwanger te worden en hun samen een kind te bezorgen. Alfred belt op. Hij zegt dat hij er al overheen is, maar dat hij toch nog even met Sylvia zou willen praten. Laura snapt dit natuurlijk heel goed en stemt toe. Alfred zou de volgende dag in de ochtend even langskomen. Laura zou dan werken, maar dat zou niet erg zijn. Laura wordt op haar werk opgebeld door de politie. Of ze onmiddellijk naar haar huis wil komen. Ze wordt opgehaald door een politie auto, die haar naar haar huis brengt. Thuisgekomen vindt ze een aantal politiemensen, Alfred en een overhoopgeschoten Sylvia. Alfred heeft haar vermoordt. Laura reist van begrafenis naar begrafenis. Eerst Sylvia, daarna haar moeder. Op weg naar Frankrijk komt ze de schrijver van het stuk uit de schouwburg nog tegen. Deze ligt helemaal overhoop met zichzelf. De recesenten, onder meer Alfred hadden het stuk afgekraakt. Hij gaat een nieuw boek schrijven.



2) Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam.



3) De tijd waarin het boek zich afspeelt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk in de jaren zeventig.



4) De karakters van de personen:



Laura Tinhuizen: Laura koestert grote bewondering voor haar vader. Hij is een soort rots voor haar die haar steun geeft in moeilijke momenten. Volgens Laura is haar moeder iemand die zich te veel met haar leven bemoeit. Laura probeert zich los te maken van haar moeder. Als je jezelf altijd een dochter voelt, is er maar een manier om van je moeder af te komen, en dat is door zelf moeder te worden. Zeer gevoelig persoon.



Sylvia Nithart: Sylvia, een 20-jarige kapster, is niet erg spraakzaam. Zij is meer uitgekookt en keihard. Zij heeft een sterke wil. (Voorbeeld: het kind). Ze trekt zich van niemand iets aan.



5) In de realiteit zou zoiets best kunnen gebeuren, alleen is het in dit boek wel een beetje gedramatiseerd.



6) Het boek gaat voornamelijk over de relatie tussen twee vrouwen.



7) De thema's van het boek zijn: De problemen van een lesbische liefdesrelatie.



1) Het boek is ingedeeld in een tiental hoofdstukken, beginnend zonder hoofdstuknummer boven aan de pagina. Wel is er een stuk opengelaten en bij elk hoofdstuk op een nieuwe pagina begonnen.



3) Het boek bestaat uit een groot deel dialoog, en zit vol met veelal mythologische tekens. Dit was toch redelijk te volgen door mijn kennis van de (Griekse) mythologie.



Eigen mening Het boek bevat vele onduidelijkheden. Toch vind ik het een aardig boek om te lezen, het toont je de andere kant van de door ons als normaal beschouwde samenleving. Vooral de wending aan het eind van het verhaal vond ik erg verassend.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen