Boekverslag : Katrien Vervaele - Inkt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 828 woorden.

Leesdossier : Inkt (Katrien Vervaele)



1.De samenvatting



Peter woon samen met zijn zus Lotte en zijn ouders op het platteland.

Hij is een intelligente jongen die een rustig leventje lijdt.

Op een dag hoort hij een vreemdeling die een paard bij zich heeft. Het paard is gewond en de ouders van Peter stellen voor dat de man blijft overnachten, zodat het paard terug op krachten kan komen. De man ( Johann Fust ) blijkt een edelsmid te zijn uit de stad . Wanneer de avond valt, begint Peter scrijfpennen te maken, om ze te verkopen aan de monniken. De edelsmid is onder de indruk van de jonge knaap en hij stelt voor dat Peter mee naar de stad gaat om in zijn atelier te werken. Tijdens het avondeten wordt er nog over gediscussieerd en uiteindelijk stemmen de ouders van de jongen in. Wanneer Fust en Peter juist in de stad zijn aangekomen, komen ze een waarzegster tegen die voorspelt dat de letter “G” heel belangrijk gaat zijn voor de jongen. De G van Gutenberg.

Als bij toeval komt Peter enkele weken later een man tegen die Henne Gutenberg heet, maar hij durft er niet mee te praten. Nog enige tijd later stuur Fust hem naar het huis van Gutenberg in verband met een lening (waarbij Fust geld uitleent aan Gutenberg). Peter en Gutenberg komen goed overeen en de man vraagt aan Peter of hij vaker langs wil komen. De jongen gaat op de uitnodiging in en Henne zegt aan Peter wat hij met het geld van de lening wil doen, als hij belooft het aan niemand te zeggen. De man vraagt hem ook of hij enkele letters wil uitsnijden in spiegelbeeld. Enkele weken verstrijken en Fust vroeg al vele keren - met aandrang - aan Peter waarom Gutenberg al dat geld nodig had, maar hij verklapt niets. De tijd gaat voorbij en Peter moet (beter gezegd: mag) van Gutenberg op zijn kosten naar Parijs gaan om er uit te zoeken wat de populairste boeken zijn. Hij krijgt ook een aanbevelingsschirft van kardinaal Niklaus mee waarmee hij overal binnen mag.

Een jaar later komt Peter terug thuis met een tekst van een Frans dichter en met informatie van de boeken die het meest gelezen worden.

Gutenberg vertelt aan Fust wat hij met al dat geld van plan is, namelijk dat hij wilt schrijven met loden letters.

Volgens de Kerk is dat een “heidense praktijk”, omdat dat dan het werk van de monniken zouden verloren doen gaan. Ondanks die tegenwerking, komen de eerste boeken toch op de markt.



Na de lange samenwerking tussen Fust en Gutenberg, scheiden ze toch, omdat de eigenlijke bedoeling van Gutenberg was om boeken voor iedereen betaalbaar te maken. Fust wou liever meer elegantie en versiering in de boeken.

Het is dankzij deze mensen dat wij zomaar naar de bib boeken kunnen lenen.





2. Het ervaringsverslag



2.1.3 De tijd



-In welke historische tijd speelt het verhaal zich af ?



Het verhaal speelt zich af in het midden van de vijftiende eeuw. Het einde van de Middeleeuwen.



-Is dat volgens jou belangrijk voor het verhaal? Hoezo ?



Ja, want in die periode is er de val van het Romeinse Rijk (en dus ook van de patricische overmacht). De plebejers die in het bestuur zitten beginnen meer macht te verwerven en geven de gewone burgers ook meer rechten.



-Als het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van een bepaalde historische gebeurtenis: geef een korte karakteristiek van die gebeurtenis .



Tijdens die periode vindt men de boekdrukkunst uit. ( Daar gaat het verhaal ook over )

Dat is een belangrijk keerpunt in de geschiedenis, want vanaf dat moment worden de boeken ook betaalbaar voor het gewone volk.

Dit gebeurde echter niet zonder tegenwerking, zo waren de mensen en de priesters bijvoorbeel eerst bang dat -wie zo een boek zou kopen- zonder twijfel zou branden in de hel.





3. De verwerkingsopdrachten





3.1.7 Maak duidelijk in hoeverre dit boek aansluit of juist botst met jouw ervaringen of visie op dit gebied.



Ik dacht altijd dat men de komst van de boekdrukkunst als een ongelooflijke uitvinding beschouwde. De boekdrukkunst uit die tijd zorgde er immers voor dat je i.p.v. 2 boeken per jaar (als dit al gehaald werd) zo’n 800 boeken per jaar kon afdrukken.

Ik dacht ook dat men de boekdrukkunst ofwel vroeger ofwel later uitgevonden had, omdat die periode in de geschiedenis veel te woest was, onder andere door de invallen van de Saracenen en de Magyaren.

Het verwonderd mij dan ook dat ,in het boek, de (rijke) mannen zomaar met hun handelszaken mogen voortdoen, laat staan dat men er over praat.

Over de overige dingen ben ik het echter wel eens, ik heb bijvoorbeeld ook al eens in een ander boek gelezen dat schippers een gouden oorring dragen.

Dat droegen ze als ze ergens dood zouden aanspoelen, dan kon men met het geld van die oorring een doodskist kopen, al werden die oorringen ook vaak gewoon gestolen...





-------------------------------------------------------------------------------------------------















Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen