Boekverslag : Ronald Giphart - Giph
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1654 woorden.

Bibliografie
1993-5, 223 blz. (1993)


Samenvatting
In het eerste hoofd stuk vertelt Giph, de hoofdpersoon, waarom hij schrijver wilde worden. Hij concludeert dat de mens eigenlijk maar een kinderachtig wezen is. Hij heeft twee vrienden, Thijm en Monk, die net als hij, gek zijn van Brouwers. Een manie, een ziekte is het zelfs. Hij leert ook Asja kennen, die serveerster is in zijn stamkroeg, De Wingerd. Met haar brengt hij de nacht door, waarna ze weer vertrekt.

In het tweede hoofdstuk maakt hij een studentenorgie mee. Hij praat met een vloerenlegger, terwijl zijn vriendin opeens gek wordt. Ze smijt de laatjes van de keuken op de grond en begint te huilen. Giph noemt haar een 'rare halfmongool', waarna de vloerenlegger zegt dat dat zijn vriendin is. Later spreekt hij met Andrea, een vriend van Giph, over zijn lul, wat hilarische situaties met zich mee brengt. Dan ontstaat er, zoals Giph het noemt een borstenfeest, waarna Giph met een paar vrienden een 'gevaarlijke vragen-spelletje' doen waarbij Giph een beschouwing geeft over aftrekken.

Het volgende hoofdstuk gaat over een skivakantie in Veysonnaz, waar hij met een paar vrienden van eethuis naar eethuis skiet. Hij vertelt over zijn liefde voor Noëlle, hoewel hij verliefd is op alle vrouwen. Tijdens deze vakantie bestudeert hij nauwlettend het groepsgedrag. Op een terras denkt hij dat iemand zijn idool Brouwers citeert, wat niet waar blijkt te zijn. s' Avonds in de disco wordt hij verliefd op Constance, een skilerares. Hij probeert haar te versieren, maar later blijkt dat ze niet bij elkaar passen.

In hoofdstuk vier leest hij brieven, nadat hij is thuisgekomen van zijn vakantie. De eerste is van een niet nader genoemd persoon. Hij noemt die persoon jou, zodat het lijkt of ze van de lezer zijn. De tweede brief blijkt van Asja te zijn, die er vandoor is gegaan met een ander tijdens Giph's vakantie. De laatste is van Freanne. Freanne is de moeder van Noëlle, maar ziet er, ondanks haar leeftijd, nog goed uit. Zij is uitgeefster. Freanne laat in de brief doorschemeren dat ze verliefd is op Giph. Ze geeft hem een kaartje voor het boekenbal. Giph verteld over de mislukte poging van twee jaar geleden om binnen te komen. Het jaar daarop lukte het echter wel. Als ze naar het boekenbal zijn geweest gaat Giph met Freanne mee naar huis in Utrecht. Daar brengt Giph de nacht door met Freanne.

Nadat Giph in dit hoofdstuk gefilosofeerd heeft over het feit dat hij soms best blij is, denkt hij na over zijn relatie met Freanne. Daarna ergert hij zich aan de bemoeizucht van sommige mensen en denkt hij aan zelfmoord, wat overigens niet serieus is. Hierbij vertelt hij over een zelfmoordpoging van een soldaat in De Wingerd.

In dit hoofdstuk spreekt hij de lezer toe, als in een brief. Het verhaal speelt zich af in het huis van Freanne in Baarn. Hij slaapt die nacht weer met Freanne. De dag daarop komen Nic (de man van Freanne) en Noëlle onverwachts thuis. Nic is niet boos over het feit dat Giph met zijn vrouw heeft geslapen. Nic en Freanne gaan naar Utrecht en Noëlle en Giph blijven thuis. 's Avonds besluiten ze mee te doen aan een traditie die luilakken heet. Het gaat erom zoveel mogelijk lawaai te maken en uit de handen te blijven van de politie. Tijdens dit spel bekent Noëlle haar liefde voor Giph. Daarna worden ze opgepakt door de politie en afgezet bij een afgelegen haven. Noëlle herkent de haven, want zij heeft er een boot liggen. De nacht brengen ze samen door op de boot.

In hoofdstuk zeven is Giph ziek. Na een uitgebreid ziekenboek denkt hij na over een boek dat hij vroeger eens heeft gelezen, waarin een jongetje doodverklaart wordt. Dit slaat eigenlijk op Fritsjof, een man van in de dertig die ook in het studentenhuis woont. Ook denkt hij over boekhandelaren die volgens hem veel te veel geld verdienen in verhouding met de schrijver, en de boekhandelaren houden ook niet eens van literatuur.

In dit hoofdstuk denkt hij aan Zelfmoord. De rest van het hoofdstuk besteed hij aan het vergelijken van zijn tijd bij Freanne en zijn tijd bij Noëlle.

Ook in het begin van dit hoofdstuk denkt Giph aan zelfmoord. Daarna lopen twee verhaallijnen door elkaar heen. Ten eerste vertelt hij over hoe hij de liefde bedrijft met Freanne en Noëlle tegelijk. Ten tweede vertelt hij over de vakantie in de Ardennen, samen met Thijm en Monk. Ze willen Fritsjof vermoorden, want ze denken dat dit een uitgelezen mogelijkheid is, omdat niemand ze zal verdenken, omdat ze op vakantie zijn. Ze proberen Daan en Floor, die ook op de camping staan, te versieren. Ze houden als het ware een wedstrijd omdat ze met z'n drieën zijn. Giph verliest.

Er wordt een feest georganiseerd in Sub Rosa, de uitgeverij van Freanne en haar man Nic. Jeroen Brouwers, de favoriete schrijver van Thijm, Giph en Monk, is uitgenodigd. De drie spreken een tijdlang met de schrijver en besluiten om door te feesten als de anderen al vertrokken zijn. Er wordt nogal veel gedronken en Jeroen Brouwers maakt Giph tot officiële bibliograaf, nadat hij een citaat van Jeroen goed wist te plaatsen in het juiste boek, in tegenstelling tot Jeroen. Na een tijd begint hij toch aan zijn idool te twijfelen. Op de wc denkt Giph na over zichzelf.


Tijd & Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Nederland, in Utrecht. Het meest van de tijd in het studentenhuis, maar ook in hun stamkroeg De Wingerd, of tijdens de wintersportvakantie met z'n allen in Veyssonaz. De ruimtes hangen heel sterk samen met de motieven. In het studentenhuis zijn ze namelijk altijd met meerdee mensen en daar schrijft Giphart dan over, hij schrijft over het moment en alles wat daarbij hoort (dus de ruimte, de personen, de sfeer, de gevoelens).

Het verhaal speelt zich af vanaf de jaarwisseling 1990/1991 tot in de zomer van 1991. Het verhaal is chronologisch geschreven. Enkele keren blikt hij terug op vertelde gebeurtenissen, terwijl hij daar doorheen vertelt over de huidige situatie. De vertelde tijd is groter dan de verteltijd. Er zitten weliswaar veel dialogen in, maar ook veel gedachten. De verteller weet net zo min als de lezer hoe het verhaal afloopt.


Vertel situatie
Er is hier sprake van de ik-vertelsituatie. We hebben dus te maken met een ik-verhaal.


Personages
Hoofdpersonage:

- Giph, is een 25-jarige schrijver in spe. Hij is gestopt met zijn studie Nederlands en werkt soms voor de Utrechtse uitgeverij Sub Rosa. Samen met zijn boezemvrienden Monk en Thijm is hij van plan de Nederlandse literatuur kapot te maken. Giph heeft veel humor, maar is vrij arrogant. Hij vindt zichzelf een veelbelovend schrijver, maar staat er om bekent bij zijn vrienden dat hij over niets anders dan seks en literatuur kan praten.

Bijpersonages:

- Monk en Thijm, daarvan is niet meer bekend dan dat ze al zes jaar bevriend zijn met Giph, dat ze dezelfde literatuuropvattingen hebben en dat ze intussen elkaar zijn geworden.
- Freanne, de 36-jarige uitgeefster en oudere zus van Thijm, is getrouwd met Nic en houdt er een tiental minnaren op na waar Giph er later een van wordt.
- De overige personen met wie Giph contact heeft, worden nauwelijks beschreven, maar eerder getypeerd.


Thematiek
Thema:

liefde en literatuur

Motieven:

1. vriendschap
2. seks
3. macht
4. groepen
5. literatuur
6. verstoting
7. overspel
8. het getal 3


Boekbeschrijving & Titel
De hoofdpersoon verteld zijn eigen leven in een bepaalde periode in briefvorm. De hoofdpersoon is Ronald Giphart zelf en in het boek wordt hij door zijn vrienden "Giph" genoemd. Vandaar deze titel.


Stijl
Giphart schrijft af en toe heel grof en vies ('In de boekenkast van mijn vader vond ik niet zo bijster veel geilmakende pikken en kutten, en het gevolg was dat ik zo een beetje alle morsige momenten die me wel wat deden uit m'n hoofd kende.'). Verder schrijft hij ook in hele lange zinnen, met vooral veel voorbeelden. Hij past ook vaak ironie toe.


Literatuur geschiedenis
1. Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd: 1993
2. Wat weet je van de schrijver: Hij is in 1965 in Dordrecht geboren, heeft al drie eerdere boeken geschreven en is sinds 1994 full-time schrijver.
3. Stroming: De generatie "NIX"
4. In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver: Hij heeft eenzelfde typerende stijl van schrijven als die ook in andere boeken van hem heeft.


Eigen mening
Ik vind het erg leuk dat Giphart soms in zijn boek gaat fantaseren en daarin heel ver gaat en dat daar heel erg gekke dingen uit voorkomen. Wat ik daarentegen een negatief punt vind van niet alleen het boek maar überhaupt van Ronald Giphart is dat hij soms wel heel erg lang op sommige onbelangrijke dingen in gaat, te lang. Wat ik wel heel typerend vind van dit boek is dat hij gewoon precies hetzelfde schrijft, qua stijl als in andere boeken van hem. Wat ik overigens wel een erg leuke stijl van schrijven vind.

Liefde en seks zijn natuurlijk pure clichés als het om thema's gaat van boeken, maar ook films. Dat vind ik soms wel jammer, maar Giphart weet dit toch een beetje anders te vertolken en dat is ook wel nodig om een boek voor mij aantrekkelijk te maken.

Het taalgebruik van Giphart is erg grof hij gebruikt veel vunzige woorden, maar toch vind ik dat wel erg grappig.

Over het totaal gezien is dit voor mij toch wel een succes, misschien ga ik dit gewoon nog wel eens lezen, want het leest zo makkelijk weg maar het verhaal zit soms wel erg rommelig in elkaar, dus het misschien wel nodig.

Als iemand aan mij zou vragen welk boek moet ik nou gaan lezen, dan zou ik met klem aanraden om gewoon eens iets anders te lezen, een gek boek, een Giphart boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen