Boekverslag : Langendijk, Pieter - Het Wederzijds Huwelijksbedrog
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 472 woorden.

Eerste bedrijf: Lodewyk is teruggekeerd in Utrecht, in gezelschap van Jan. In Parijs hebben ze geprobeerd door vals te spelen aan geld te komen. Lodewyk is op de maliebaan verliefd geworden op een meisje en wil haar inpalmen. Met het weinige geld dat hij nog heeft, wil hij haar imponeren. Jan moet zich voordoen als een baron. Ze gaan naar een herberg toe die tegenover het huis van de geliefde ligt en nemen daar hun intrek. Charlotte, de dame in kwestie is al net zo erg en schept op straat op door Klaartje, haar bediende opdracht te geven allerlei dure etenswaren te kopen. Klaartje spot met haar. Broer Karel laat 1000 gulden brengen en laat weten dat hij onderweg is om zijn vrouw voor te stellen.

Tweede bedrijf: Charlotte maakt zich op om Lodewyk thuis te ontvangen en Klaar helpt haar daarbij. Zij bespot Klaar. Hans zal zich voordoen als monsieur le Poerlaroen, een juwelier en Fop zal zich voordoen als een van de pachters, 'Kees'. Lodewyk koopt een valse ring bij de Poelaroen voor 800 gulden. Alles lijkt gesmeerd te lopen. Lodewyk en Jan verdwijnen omdat Jan zotte taal uit gaat slaan. Charlotte vindt een brief, 'per ongeluk'laten vallen door Jan. In de brief staat dat Lodewyk nog geld tegoed heeft. Er is natuurlijk geen geld voor een bruidsschat, dus moet Charlotte Lodewyk verleiden en zich laten schaken.

Derde bedrijf: Jan vindt dat Lodewyk geld heeft verkwist voor de ring. De waard van de herberg denkt dat Charlotte een grote erfenis zal gaan krijgen van een Indische oom. Klaar wordt ingeschakeld om ervoor te zorgen dat Charlotte geschaakt zal worden. Zij heeft een brief van Charlotte bij zich waarin Ch. 'zogenaamd' afscheid neemt. Jan en Klaar flirten nog een tijdje en zoenen. Lodewyk schrijft een brief terug aan Klaar.

Vierde bedrijf: Karel, de broer van Charlotte, komt thuis. Hij vindt de brief van Lodewyk verdacht, maar gaat daarna zijn vrouw afhalen, samen met zijn moeder. Hans heeft ontdekt dat Klaar geflirt heeft, maar zij weet hem te kalmeren. Helaas voor hans komt Jan weer met gedichten enz. en palmt Klaar in. hans en Jan vechten en Jan wint en verscheurt de trouwbelofte van Klaar en Hans.

Vijfde bedrijf: Jan staat nog wat te kletsen met Klaar als Karel, Sofy en Konstance thuiskomen. Karel herkent jan als een deserteur. Hij gebruikt een list om Jan te ontmaskeren en die bekent alles van Lodewyk en hemzelf aan Karel. Lodewyk vertelt nu het hele verhaal en dan blijkt dat hij een broer is van Sofy. Sofy pleit voor haar broer, hij is immers een edelman, al heeft hij geen geld. Konstance heeft immers genoeg? Dan moet ook Karel vertellen dat hij gelogen heeft. iedereen heeft iedereen bedrogen, maar Lodewyk kan, via Karel, een officiersplaats krijgen in het leger en later toch met Charlotte trouwen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen