Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1191 woorden.

Titel: Vertraging

Auteur Tim Krabbé

Copyright: 1995

Uitgever: Uitgeverij Bert Bakker Amsterdam



Tekstbeleving



Vertraging is een leuk boek. Het is niet moeilijk geschreven en niet moeilijk te snappen. Het onderwerp is goed bedacht, het zou zo maar een keer kunnen dat er iemand fraude pleegt en daarna zo vlucht dat hij onvindbaar is. De gebeurtenissen zijn ook heel realistisch. Op een gegeven moment worden Jaques en Moniek overvallen, het is heel menselijk hoe de overvallers ze dan behandelen, zenuwachtig.



De bouw is ook heel goed, elke keer een hoofdstuk over nu in Australië, het volgende hoofdstuk weer over Oostenden. De plaats waar Jaques en Moniek elkaar voor het eerst ontmoeten. Net als het hele verhaal zijn ook de personages tamelijk realistisch. Alleen snap ik soms Jaques niet helemaal. Hij wil zichzelf wel

aangeven, hij heeft er immers niets mee te maken. Hij weet ook dat het toch op niets uitloopt. Volgens mij had hij beter eerder kunnen zeggen dat hij ermee stopte, dat had me logischer geleken.



Samenvatting



Jaques Bekker is een Nederlandse schrijver, maar tegenwoordig presenteert hij alleen nog maar een taalquiz. Dat neemt zoveel tijd in dat hij geen tijd meer heeft voor schrijven. Als hij terugkomt van een reis naar Nieuw-Zeeland, maakt hij een tussenstop in Sydney. Dan krijgt hij te horen dat het vliegtuig vier uur vertraging heeft, waar hij van baalt. Nou kan hij zijn vriendin Sonja niet meer zien voordat ze naar Parijs gaat. Maar het is toch niet anders en hij maakt van de situatie gebruik om bij een oude vriendin op bezoek te gaan. Deze vriendin, Moniek, had hij eerder ontmoet in Oostende, maar was geemigreerd naar Sydney.



Als hij de straat gevonden heeft in een telefoonboek bestelthij een taxi en rijdt erheen. Op de hoek van de straat, met alleen maar enorme vila’s, vindt hij het nummer. Daar ziet hij een vrouw die de auto staat in te pakken voor een vluchtpoging. Het is Moniek. Voordat Jaques het weet zit hij bij haar in de auto. Dan pakt Moniek even tien duizend dollar en moet Jaques een nieuwe Ford Falcon gaan kopen. Dat doet hij en een kwartier later rijden ze rond in een rode Ford. Maar Jaques weet nog steeds niet wat haar bezielt. Dan wordt het tijd om naar het vliegtuig te gaan, maar Moniek zegt dat dat nog wel kan. Op het laatst racen ze naar het vliegveld, maar Jaques mist zijn vliegtuig. Nou wil hij weten wat er met Moniek is, want morgen moet hij weer zijn taalquiz opnemen en daar is hij nu niet op tijd voor. Dan vraagt ze hem of hij Madam Twenty kent, hij heeft die naam net op een kraampje zien staan maar verder kent hij die naam nergens van. Moniek legt hem uit dat het een enorm miljoenen bedrijf is en dat zij daar de bedenker van is. Het enige probleem is dat ze er een beetje fraude mee gepleegd heeft en vandaag of morgen zal de politie haar komen halen. Ze moet het land uit zien te komen, want in Zwitserland heeft ze een dikke zestig miljoen dollar op de bank staan.



Moniek had eigenlijk met haar financieel adviseer willen vluchten, maar nou ze Jaques ontmoet heeft vlucht ze met hem. Haar plan is om richting Darwin te rijden en als ze daar zijn hoopt ze dat de zaak al wat gesust is en dat ze daar op het vliegtuig naar Zwitserland kunnen stappen. Om niet herkend te kunnen worden laat Jaques zijn baard staan en Moniek die neemt een pruik en gebruikt geen make-up zodat ze een stuk lelijker lijkt. Natuurlijk hebben ze ook valse paspoorten. Onderweg naar Darwin gebeurt er niet veel raars, ze worden niet ontdekt en Jaques begint te twijfelen wat hij nou eigenlijk aan het doen is.



Als ze na een lange tijd reizen het vliegveld in Darwin hebben bereikt horen ze op de radio dat die Financieel adviseur is opgepakt en zelfmoord heeft gepleegd. Hij was terug gekomen met het vliegtuig en opgepakt door de douane omdat hij extreem veel geld bij zich had. Hierdoor laait de hele zoektocht naar Madame Twenty weer op en vluchten de twee weer richting Sydney.



Er is echter wel een probleem: De financieel adviseer heeft de bankrekening in Zwitserland leeggehaald. Nou hebben ze alleen nog de ongeveer achthonderd duizend dollar die Moniek al meegenomen had.



Op een gegeven moment zitten ze in een café en is er iets op tv: Jaques, "de verdwenen tv presentator", en Moniek kennen elkaar en ze vluchten waarschijnlijk met elkaar. Dan doet Jaques iets wat hij nooit had moeten doen, hij vraagt of de tv iets harder mag. Ze worden herkend, maar omdat iedereen ontzag voor Madam Twenty heeft laat niemand iets merken. Als ze de volgende dag rusten ergens in de woestijn komt er opeens een auto aan. Om een lang verhaal kort te maken komt het er op neer dat hun geld gestolen wordt en dat de auto vernield wordt. Nou kunnen ze dus niet verder.



De volgende dag lopen ze naar de weg in de hoop dat ze een auto zien en ze hebben geluk, want er komt een auto en die neemt ze mee. De man die ze mee genomen heeft rijdt naar een plaatsje om zijn ruzie met een vrouw bij te leggen. Ook hij herkend de twee. Bij de vrouw aangekomen overnachten ze daar twee nachten. Ze spreken met iemand af dat ze een fort, Fort Madness genaamd, huren. De tweede nacht krijgt Moniek ruzie met de vrouw en vermoordt haar. Jaques en Moniek gaan naar Fort Madness en daar overleven ze een hele tijd, tot Jaques het niet meer volhoudt. Hij vlucht, maar Moniek haalt hem in. Als Jaques zegt dat hij niet meer kan en niet meer wil dan pleegt Moniek zelfmoord en Jaques verbergt haar lichaam. Als hij een tijdje later terug gaat om het lichaam op te zoeken wordt hij opgepakt.



Analyse & Interpretatie



Titel. De titel is Vertraging. Deze titel is goed gekozen. De titel slaat op de vertraging die het vliegtuig heeft. Jaques had het hele avontuur niet beleefd als het vliegtuig geen vertraging had gehad.



Genre. Het genre is avonturen roman. Dit lijkt me het beste, omdat het hele verhaal een groot avontuur is.



Thema. Het thema is voortdurend op de vlucht zijn, een andere identiteit hebben. Jaques kan zich bijna niet in het openbaar vertonen, omdat hij bang is herkend te worden.



Personages. Jaques weet niet goed wat hij wil, hij vind Moniek een aardige vrouw die heel ondernemend is. Maar hij is niet verliefd op haar. Op Fort Madness begint hij steeds meer te twijfelen, als hij zichzelf aangeeft dan krijgt hij minder straf. Ook twijfelt hij of hij bij Moniek moet blijven of dat hij naar Sonja moet gaan. Hij is de hele tijd niet zeker van zijn zaak.



Moniek is heel ondernemend, maar ze gebruikt Jaques, dat deed ze in Oostende al en dat doet ze nu nog. Zij wil zichzelf niet aangeven bij de politie, maar ze weet niet wat ze wel wil.



Perspectief. Het hele verhaal is geschreven door de ogen van de schrijver. Dat maakt het goed leesbaar en heel begrijpelijk. Je kunt je daardoor denk ik ook heel goed in leven in het verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen