Boekverslag : Edward Albee - Who’s Afraid Of Virginia Woolf?
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 738 woorden.

Who’s afraid of Virginia Woolf?

Auteur Albee, Edward

Verslagtype Uittreksels

Literatuurtype Literatuur

Maker Bekend

Taal Nederlands

Vak Engels

Commentaar -

Cijfer niet bekend

Beoordeling bezoekers (2 stemmen)

Beoordeling docent (geen beoordeling beschikbaar)

Aantal keer bekeken 370Meer info: ga naar het leesdossier Geef nu jouw beoordeling Deze pagina printen

Terug naar het overzicht Stuur je eigen verslag op Opnieuw zoeken--------------------------------------------------------------------------------Act 1

Om twee uur ‘s nachts heeft Martha visite uitgenodigd, Martha is de vrouw van George. Zij zijn vanavond naar een ‘party’ van de universiteit waar George werkt geweest. Daar heeft Martha Nick en Honey ontmoet, zij zijn een stuk jonger dan Martha en George. Martha en George begrijpen elkaar, al dan niet bewust, continu verkeerd. Nick is biologie leraar op dezelfde universiteit als waar George geschiedenisleraar is en waar de vader van Martha rector is. George heeft absoluut geen zin meer in bezoek op dit tijdstip en laat dit dan ook duidelijk merken. Nick en George kunnen het niet zo goed met elkaar vinden, George zegt expres dingen verkeerd (bijvoorbeeld: hij zegt steeds wiskundeleraar in plaats van biologieleraar tegen Nick). Martha kan het beter met haar gasten vinden.

Act 2

George en Nick vertellen elkaar gebeurtenissen die ze beter voor zich hadden kunnen houden. Zo vertelt Nick dat hij met Honey is getrouwd omdat ze zwanger was, althans dat zei ze. Want nadat ze getrouwd waren bleek het loos alarm te zijn. Honey blijkt bang te zijn voor alles wat met kinderen maken en kinderen krijgen te maken heeft. George vertelt Nick dat Martha helemaal nooit zwanger wordt(/kan worden) (Nick: ‘maar ze hadden toch een zoon?’). Als beide dames er weer bij zijn probeert Martha het nog een paar keer over hun zoon te hebben maar George onderbreekt haar steeds ruw. Om hem terug te pakken vertelt Martha over het boek dat George geschreven heeft. Het boek gaat over een jongen die op jonge leeftijd zijn beide ouders vermoord en het als een ongeluk doet voorkomen. Nick heeft wel in de gaten dat het boek (dus) autobiografisch is. George noemt het een spelletje: ‘Humiliate the Host’ (= Verneder de gastheer), maar hij wil nog een spelletje doen: ‘Get the Guests’ (= Pak de gasten). Hij vertelt een verhaaltje over een stelletje dat trouwt omdat de vrouw zwanger is, maar na het trouwen . . . . . Enfin, je begrijpt het al, Honey is natuurlijk kwaad op Nick omdat hij (achter haar rug om) verteld heeft over hun privĂ©-gebeurtenissen. Het duurde even voordat Honey de clou door had, want ze is al behoorlijk dronken.

Nick en Martha kunnen het buitengewoon goed met elkaar vinden, ze zitten elkaar gewoon te zoenen. Ondertussen vindt George Honey stomdronken in de badkamer, maar hij krijgt een idee en zegt dit ook tegen Honey: er is een koerier gekomen met het bericht dat hun zoon is overleden.

Act 3

Martha gaat Nick behandelen als haar ‘houseboy’, maar die ‘gehoorzaamt’ met moeite. George komt met een bosje bloemen terug, maar al gauw is de stemming weer bedorven. George vraagt Nick of hij Honey wil roepen want ze gaan een laatste spelletje doen: ‘Hump the Hostess’ (~ Maak de gastvrouw kwaad). Honey is straalbezopen en de anderen zijn ook behoorlijk onder invloed, George lijkt er nog het beste aan toe, hij zegt dan ook dat de gasten na dit spelletje moeten vertrekken. Dan vraagt hij aan Martha of zij de gasten over hun zoon wil vertellen. Dit doet ze graag. Ze wilden heel graag een kind, en het werd een zoon. Op een gegeven moment liep hij twee keer per maand weg maar het was een aardige (kwa)jongen. George maakt Martha erg kwaad door haar regelmatig tegen te spreken. Als Martha klaar is vertelt George haar heel voorzichtig dat hun zoon morgen niet op zijn verjaardag zal komen omdat hij dood is; hij is met zijn auto tegen een boom gereden. Dan slaan bij Martha alle stoppen door, ze schreeuwt het uit en vliegt George naar de keel zodat Nick tussen beide moet komen. Uit een onderonsje tussen George en Martha begrijpt Nick hoe het allemaal in elkaar zit. Martha heeft nooit kinderen kunnen krijgen, hoe graag ze ook een kind wilden. Ze deden alsof ze een zoon hadden maar geen van beiden mocht daar met iemand anders over spreken. Als deze regel werd overtreden kon de ander hun (denkbeeldige) zoon doden. George heeft dat nu gedaan omdat Martha zich versproken heeft.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen