Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2182 woorden.

A: Samenvatting:



Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren op weg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse zee. Rex stopte bij een benzinestation om te tanken. Ze rustten nog wat uit en begroeven twee muntjes tussen twee stenen. Saskia ging wat te drinken halen, voordat zij verder zou rijden. Ze maakten deze stop, omdat Saskia bang was dat de benzine op zou raken, net als drie jaar geleden. Toen heeft ze drie uur lang in die auto moeten zitten. In die beklemming ging ze helemaal overstuur. Het herinnerde haar aan een droom waarin ze was opgesloten in een Gouden Ei en door de ruimte vloog. Saskia kwam niet terug. Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of ze zijn vriendin hadden gezien. Hij belde hun hotel en de politie, maar Saskia was weg en niemand wist waar ze was gebleven. Ze was ontvoerd door Raymond Lemorne, een Franse scheikundeleraar met een vrouw en twee dochters. Hij kwam erop om iemand te ontvoeren, doordat hij op een dag een kind van de verdrinkingsdood redde en bij zichzelf dacht: zou ik ook een misdaad kunnen plegen? Deze gedachte gaf hem de aanleiding zich voor te bereiden op deze misdaad. Hij deed er alles voor om zijn plan te maken. Hij had aan alles gedacht. Na eindeloze voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij een manier. Hij moest op een autoroute bij een tankstation met een mitella proberen een vrouw naar zijn auto te lokken en bewusteloos te maken door middel van een chloroform zakdoek. Dat deed hij bij Saskia. Tijdens een vakantie in Italië, acht jaar later, vroeg Rex Lieneke ten huwelijk. Dat werd beslist door een spelletje badminton tegen twee Fransen. Later kwam het onderwerp Saskia naar boven en Rex zei dat als Saskia er nu bij was, hij bij Lieneke zou blijven, maar als hij terugkon naar het benzinestation, zou hij dat doen. 's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie had over het Gouden Ei. Na die vakantie was Rex een opsporingscampagne begonnen. Hij had grote advertenties gezet waarin hij degenen die toentertijd bij die benzinepomp waren of daarna Saskia gezien hadden hem te schrijven. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk maar geen die te maken had met Saskia's verdwijning. Maar een paar dagen later kwam er een Franse man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella van de benzinepomp acht jaar geleden. Lemorne wilde hem precies vertellen hoe of wat er was gebeurd, maar dat kon maar op een manier, door het hem zelf te laten ondergaan. Rex wist dat hij dood zou gaan, toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation waar Rex koffie met een slaapmiddel moest drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd lag hij op een matras in een doodskist, dood begraven dus. Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.



B: 1: titel: uitleg en verklaring titel: Saskia heeft toen ze tien jaar was gedroomd dat ze in een gouden ei zat dat door het heelal vloog. Ze kon niet dood gaan behalve als ze het andere ei dat ook door de ruimte vloog zou raken. Maar het heelal was zo groot. Later blijkt deze droom een voorspelling te zijn, want Saskia en Rex komen uiteindelijk allebei in een kleine ruimte terecht, waaruit ze nooit verlost zullen worden.



2: Soort verhaal: Tot welk genre behoort het boek? Het gouden ei is een roman, thriller.



3: gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn:

A: probleem van de hoofdpersoon noemen:

De verdwijning van Rex en Saskia door een gestoorde Fransman.

B: hoofdlijk beknopt in 6 stappen:

De 1e: als Raymond Lemore, saskia ontvoerd.

De 2e: 8 jaar later opnieuw een zoekactie naar saskia

De 3e: rex word ook meegenomen door Raymond Lemore

De 4e: rex word wakker onder de grond in een doodskist.

Hoe begint en eindigt het verhaal?

Begin: Rex en Saskia tijden in de hitte door Frankrijk. Zo moeten de benzine even controleren, want de benzine meter is kapot. Saskia gaat even naar de WC en koopt drinken……



Einde: toen men ook niks meer van Rex hoorden, stelde men een onderzoek in maar dat leverde niets op. Ze leken wel van de aardbodem verdwenen.



4: tijd:

A+ B: wie is de hoofdpersoon?

Er zijn eigenlijk2 hoofdpersonen:

Raymond Lemore: hij is een keurige fransman van 49 jaar. Hij is een scheikundeleraar en is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij doet dingen die je normaal niet zult doen. Hij schiet zonder zich schuldig te voelen twee kampeerders dood en bereid een perfecte misdaad voor. Lemore is een man die wil weten tot hoever hij kan gaan, door domme dingen te doen. Hij houdt ook van spannende gedachten spelletjes en voelt zich erg slecht. In het laatste gedeelte kom je veel over hem te weten.

Rex Hofman: 41 jaar oud. Hij werkt bij een wetenschappelijk jeugdtijdschrift en is negen jaar ouder als Saskia. Hij vind het erg dat hij Saskia niet kan vinden. Rex is een pesterig iemand en hij houd ook van gedachtenspelletjes. En hij heeft ook veel verschillende vriendinnen, je komt niet echt veel te weten over hem in het boek.

C:Andere hoofdpersonen:

Saskia Ehlvest: was Rex zijn vriendin. Ze raakt op 24-jarige leeftijd spoorloos. Ze heeft rood gespoeld wriemel haar. Ze is erg ijdel, houdt niet van autorijden.

Je komt niet echt veel over Saskia te weten.

Lieneke: is rex zijn tweede vriendin en heeft vier jaar een relatie met hem. Over haar word niet veel verteld.

D: andere bijpersonen:

De kinderen en vrouw van Raymond Lemore.



5:tijd:

A: waneer speelt het verhaal af?

Het verhaal speelt zich af tussen 1950 en 1983 dus er zit 33 jaar tussen het begin en het eind.

Van 1975 tot 1983 is een tijdsprong, en je weet niet wat er is gebeurd.

B: hoeveel tijd verloopt er aan het begin tot het eind?

Er loopt 33 jaar tussen het begin en het einde.

C: is het een chronologisch of niet chronologisch verteld verhaal?

Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het verhaal is verdeeld in een aantal delen waarbij het verhaal door een ander persoon wordt gezien. Het wordt alleen nooit gezien uit de ogen van Saskia.

D: zijn er terugblikken?

In het verhaal komen wel terugblikken voor bijvoorbeeld: dat was hij drie jaar geleden ook al geweest, tien ze voor het eerst samen op vakantie waren. Op een avond had hij de laatste pomp weggewuifd, zwerend dat er genoeg benzine in zat om het hotel te bereiken en Saskia had 3 uur lang op een pikdonkere Italiaanse landweg moeten wachten totdat hij terugkwam met een jerrycan.

E: zijn er veel sprongen in de tijd?

Ja er is een grote sprong in de tijd van wel 33 jaar.



6: vertelwijze:

A: door wiens ogen beleven we het verhaal?

Het verhaal beleef je door de ogen van Rex in hoofdstuk 1,2 en 4. Raymond Lemore in hoofdstuk 3.

B: is het een ik- verhaal?

Nee helemaal niet, het word iedere keer vanuit een andere kant gezien.

C: is er een alwetende verteller?



7: ruimte:

Waar speelt het verhaal af?

Het verhaal speelt zich af op de volgende plekken:

· Benzinestation

· Huis in het bos

· Hotel

· Doodskist



In de landen:

· Frankrijk

· Italië

· Amsterdam



8: onderwerp:

Wat is het onderwerp van het verhaal?

Deze korte roman heeft een origineel onderwerp. Het gaat over een man die op zoek gaat naar zijn plotseling verdwenen vriendin,



9: bedoeling/ boodschap:

A: Heeft de schrijver een bedoeling met dit verhaal?

Er is niet echt een duidelijke bedoeling, maar ik denk wel dat Tim Krabbé een kleine bedoeling heeft om de mensen te laten beseffen hoe dom dit allemaal wel niet is.

B heb je een kleine boodschap kunnen ontdekken?

Nee niet zo erg, ik ben erg slecht in hints en dan kan ik die boodschappen ook niet vinden dan lees ik er over heen.



10: taal:

A: hoe vond je het taalgebruik?

Ik vond het taalgebruik nogal moeilijk omdat het een boek voor volwassenen is, dit was de eerste keer voor mijn dat ik een boek uit de volwassen afdeling las, vond ik de woorden best wel ingewikkeld.

B: bevat het verhaal veel beschrijvingen?

Het valt eigenlijk wel mee met de beschrijvingen, maar ik kon wel een beeld krijgen van de omgeving.

C: bevat het verhaal dialogen?

Nee heel weinig vind ik want het boek heeft lange zinnen en dan zie je al vaak dat het weinig dialogen heeft, maar het las ook moeilijker, ik vind het namelijk erg leuk een boek als het boek best wel wat dialogen heeft, maar dat had 'het gouden ei' niet zo veel.



EIGEN MENING:



Ik vind het boek best wel boeiend, maar ik was eigenlijk wel blij toen ik het boek uithad. Want het boek je wist al snel de hoofdlijn van het verhaal. En er zaten best wel moeilijke woorden in vond ik. Maar het was toch wel een boeiend boek. Maar iets te volwassen vond ik. Maar dat vond ik zeker omdat het mijn eerste boek was uit de volwassen afdeling, en dan heb ik het gevoel dat het boek anders is. Dus dan ga ik dat ook denken.



Wie is Tim Krabbé?



Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam, waar hij nu nog woont. Zijn eindexamen deed hij in 1960 met HBS-B aan het Spinoza Lyceum. In 1967 kroop Tim Krabbé in zijn pen en begon met schrijven.

Tim Krabbé: 'ik ben getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heb een zoon Esra. Mijn vader en grootvader waren en zijn bekende schilders, mijn broer Jeroen is acteur en regisseur. Mijn moeder is filmvertaalster en schrijfster ik heb ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep ben ik altijd schrijver geweest. Mijn debuten als schrijver en journalist vielen samen in 1967.

Mijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmt. 'spoorloos' naar het gouden ei, waar ik zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel: 'the Vanishing' niet zo goed als het origineel. In maart 2000 zijn er 2 films naar romans van mij in de maak: 'the cave' naar De Grot, geregisseerd door Martin Koolhoven, en 'delay' betekend vertraging, moet ook komen, maar nog geen regisseur ervoor.

Naast mijn romans, verhalen en journalistieke werk heb ik vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 0976-1972 hoorde ik bij de beste 20 schakers van Nederland, maar nooit bij de beste 10. Ik heb een aantal schaakproblemen en studies gemaakt.



BOEKEN: (sinds 1978 bij uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker)

· De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1976,roman)

· Flanagan of het einde van een beest (1970, roman)

· Fischer (1972, schaak-biografie)

· 15 goede gedichten (1973, gedichten)

· red Desert Penitentairy (1975, roman)

· de stad in het midden (1978, verhalen)

· de renner (1978, roman)

· 43 wielerverhalen (1984, verhalen)

· het gouden ei (1984, roman)

· de man die Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay)

· de matador (1991, verhalen)

· vertraging (1994, roman)

· de paardentekenaar (1995, verhalen)



SCHAAKBOEKEN:

· schaakkuriosa (1974)

· nieuwe schaakcuriosa (1977)

· chess curiosoties (1985, engels)



BLOEMLEZINGEN:

· De koning (1987, schaakstukken van J.H. Donner; samen met Max Pam)

· Nico scheepmaker over alles (1991, Nijgh& Van Ditmar)



LITERITAIRE ONDERSCHEIDINGEN:

· 1969, voor Flanagan: eervolle vermelding Reina Prinsen Geerlings Prijs.



VERFILMINGEN:

· Flanagan

· De paardentekenaar

· Red Desert Penitentairy

· Spoorloos (naar het gouden ei)

· The Vanashing (ook naar het gouden ei)



Extra opdracht: een ander einde



Rex werd weer wakker en hij was in een huis, hij herinnerde Raynond Lemore en waarom hij hier was, omdat hij wou weten wat er met Saskia was gebeurd! Hij keek om zich heen en zag dat hij in een soort vakantie huisje zat.er stond niets in behalve een stoel. Rex voelde iets aan zijn polzen, zijn handen waren vastgeknoopt met touw.

Raymond Lemore kwam eraan, en zei:' zozo ben je wakker? Wil je nog verder met meemaken wat Saskia ook heeft meegemaakt?' En Rex wou meer weten hoe de vork in de steel zat, en zei dus daarom maar ja, hij had toch het gevoel dat hij kon ontsnappen. Rex was nog steeds heel erg rustig, hij verbaasde zich dat hij nog steeds niet bang was. Raymond zei:' oké je wilt dus verder?'

En hij liep lachend weg. Er kwamen allemaal ratten in de kamer waar Rex opgesloten zat met zijn handen die hij niet kon bewegen om zich af te weren, de ratten die zagen Rex en zo te zien hadden die ratten erge trek, en begonnen aan te vallen. Rex gilde en gilde in de hoop dat iemand kwam helpen.

Maar hij wist dat, dat niet kon, hij wist dat hij niets meer kon doen die ratten zouden hem toch wel te pakken krijgen…
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen