Boekverslag : Ronald Giphart - Ik Ook Van Jou
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1305 woorden.

Samenvatting
De twee schrijvers Ronald en Edgar Fräser (Fräser) besluiten plotseling op vakantie te gaan naar Frankrijk. Onderweg moet Ronald veel aan zijn verloren liefde Reza denken. Eenmaal aangekomen in de "Dorrrrdogne" huren ze een kano. Ze varen de hele dag en tegen de avond komen ze bij een eilandje waar ze overnachten. Na die overnachting besluiten ze dat ze voortaan alleen nog maar in een hotel slapen ("of in een tent bij twee mooie vrouwen"). Ze geven de tocht de naam: 'Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en Seks', want liefde en geluk is samen seks.

Terwijl ze op een kiezelstrandje zitten zien ze twee hele mooie meisjes voorbij varen. Een blond meisje en een donker meisje: "Dit meisje, deze donkere nimf. Ze kijkt me aan en ik haar. Haar ogen naderen (uiteraard in slow motion) de mijne. (...) Ik blijf de negerin aankijken. Zij wendt haar hoofd af en kijkt naar de overkant van de rivier. Een paar seconden zie ik een eeuwigheid haar borsten."(pag. 49) Ze gaan ze achterna, maar verliezen ze uit het oog. Terwijl ze op een brugpijler uit zitten te rusten komen de meisjes weer in zicht. Daarna varen ze samen verder naar de camping van de twee meisjes: Silke en Nadine. De meisjes nodigen hen uit om langs te komen, waar de jongens meteen op ingaan. Ze gaan met zijn vieren uit eten en daarna dansen ze op een dorpsfeest. Ze wandelen in het donker terug naar de camping. Op een open plek in het maïsveld kust Ronald Silke, zacht en teder. Ronald moet denken aan de seksspelletjes met Reza. Even later beleven ze een heftige vrijpartij in een boom, waarbij ze niet te ver gaan, omdat ze bang zijn voor ziektes: "No neujking. We blijven gewoon heel erg volwassen"(pag. 142) De volgende dag blijkt dat Nadine en Fräser ook bezig geweest zijn, maar omdat Fräser spijt heeft van zijn overspel, nemen de vier afscheid. Ze laten de kano voor wat hij is en gaan na de lunch naar huis. Ronald rijdt op weg naar huis, en wanneer Fräser ligt te
slapen neemt hij een besluit. Hij keert de auto en gaat terug naar Silke. Hij vindt haar in een discotheek. Ze hebben seks op de dansvloer en op dat moment beseft Ronald dat hij zijn nieuwe liefde heeft gevonden, de eerste na Reza.


Tijd & Ruimte
Ik ook van jou speelt zich af in de zomer van 1990 in de Dordogne in Frankrijk. In het begin speelt het even in Nederland. Verder gaat Ronald in flashbacks terug naar Nederland. De vertelde tijd bedraagt ongeveer een dag of 3 à 4. Het is ook duidelijk merkbaar dat het verhaal zich in de negentiger jaren afspeelt, en alles wat in het boek mag/niet mag behoort ook nog bij de morele waarden en normen van nu. Het boek is chronologisch in die zin dat de reis gewoon chronologisch verloopt, weliswaar onderbroken door veel flashbacks over de relatie van Ronald en Reza. Deze flashbacks zijn ook chronologisch want ze beginnen bij de eerste ontmoeting, en eindigen bij het uitmaken. Het boek heeft een redelijk gesloten eind, je weet wat er met Ronald en met Fräser gebeurt is.


Vertel situatie
Alhoewel je als lezer snel zou denken dat het verhaal in het "ik-verhaalperspectief" is geschreven, is dat toch niet zo. Alles wordt wel vanuit Ronald (de ik-figuur) verteld, maar op pag. 96 staat het volgende, na een flashback van Fräser: "Fräser en Ronald praten nog lang over deze geschiedenis na. (...) Bij Fräser zeurt echter steeds een zinnetje door zijn hoofd...". Dit wijst dus duidelijk op een alwetende verteller, omdat hier van een tweede persoon de gedachtes wordt vertelt. Volgens mij is hier dus sprake van een alwetend verhaalperspectief.


Personages
Ronald (de ik-figuur) is een 24-jarige letterkundestudent, die schrijver wil worden. Hij neemt niet al te snel beslissingen en kijkt eerst de kat uit de boom. Hij heeft veel voor zijn vrienden over. Hij blijft bij Reza, hoe vaak ze hem ook van overspel verdenkt, hij doet alles wat Fräser wil (tot op een bepaalde hoogte). Hij is een round character, hij maakt een duidelijke ontwikkeling mee: van zijn eerste vriendin Reza naar zijn 2e vriendin Silke.

Fräser is meer een flat character, maar toch heel belangrijk. Edgar Fräser wordt meestal Fräser genoemd, maar soms ook wel Eddy. Hij is brutaal en studentikoos en doet precies wat hij zelf wil. Fräser praat veel en graag en gebruikt moeilijke woorden waar mogelijk.

Reza is de ex-vriendin van Ronald, en tot vlak voor het einde van het boek de belangrijkste persoon in Ronalds leven. Ze is twintig jaar, heeft een minderwaardigheidscomplex en is vreselijk jaloers. Daarnaast heeft ze een obsessie voor liefde en seks. Reza is een flat character; alhoewel je steeds meer weet van haar ontwikkelt ze zich niet.

Over Silke wordt weinig verteld. Ze is een Oegandese negerin met een Chinese vader. Ze woont in een adoptie gezin in Duitsland. Zij en haar blonde Franse vriendin Nadine studeren medicijnen.

Samarinde is de vriendin van Fräser, 'Zijn Grote Verovering'. Zij komt even voor in de roman. Ze speelt een sleutelrol in het leven van Fräser, en daardoor ook een beetje in de roman; namelijk vanwege haar wil Fräser terug naar huis om verder overspel tegen te gaan. Samarinde is een flat character.


Thematiek
Het thema van Ik ook van jou is volgens mij "liefde" De liefde van Ronald en Fräser voor respectievelijk Reza (later natuurlijk Silke) en Samarinde speelt een sleutelrol in het verhaal.

Motieven die tot dit thema leiden zijn:
De vriendschap tussen Ronald en Fräser.
De vele flashbacks waarin Ronald terugdenkt aan zijn relatie met Reza en hoe die tot een einde kwam. In die flashbacks, en ook in het verhaal zelf, komt erg veel seks voor. En, zoals door Fräser werd opgemerkt: "liefde en geluk is samen seks". Fräser heeft spijt van het feit dat hij is vreemdgegaan met Nadine, en besluit, uit liefde voor zijn vriendin Samarinde, terug te keren naar Nederland.

En zoals op de achterkant van het boek staat beschreven "Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur".


Eigen mening
Ik vond Ik ook van jou een erg leuk boek omdat het vlot leest en vol kleine grapjes zit. Je kan goed meeleven met de personages, wat het lezen leuker maakt. Het lezen is erg boeiend omdat hij dingen vertelt die jongeren nou eenmaal leuk vinden om te lezen. Hij kan hele gekke dingen doen met zinnen door er plotseling gekke dingen tussen te zetten, zomaar een woord cursief te zetten of door bepaalde woorden weg te laten. Ook is hij goed in woordspelingen, met Frans, Engels en Nederlands door elkaar. De personages waren erg interessant. Neem nou Reza. Ze is een onmogelijke meid. Als Ronald bijvoorbeeld naar (ik noem maar wat) "Baywatch" zit te kijken betekent dat volgens haar dat Ronald niet meer van haar houd en haar lelijk vindt omdat hij naar vrouwen in bikini's zit te kijken. Ze trekt erg snel conclusies zonder erbij na te denken, juist het tegenovergestelde van Ronald. Ze is erg jaloers en verdenkt Ronald meerdere malen van overspel, iets wat Ronald niet zou doen.

Het taalgebruik in Ik ook van jou zou ik willen omschrijven als "populair".
Er wordt veel over seks geschreven, al dan niet in grove bewoordingen. Ook is zijn stijl vaak humoristisch, met een neiging naar ironie en cynisme. Het is moeilijk om te zeggen of de Ronald in het verhaal dezelfde is als de schrijver, Ronald Giphart. Ik denk eerlijk gezegd van niet, alhoewel Ronald, net als de schrijver, lenzen (of een bril) draagt. Ik heb ook ergens gehoord dat Ronald Giphart het boek autobiografisch genoemd heeft. Dit lijkt mij echter erg onwaarschijnlijk. Ik vond Ik ook van jou een erg mooi boek om te lezen en ben van plan in de toekomst zeker meer te gaan lezen van Ronald Giphart.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen