Boekverslag : Tim Krabbe - De Grot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1794 woorden.

Zakelijke gegevens:

Auteur: Tim Krabbe

Titel: De Grot

Uitgever: Bert Bakker (1997)

Aantal bladzijdes: 181Genre: psychologische romanEerste reactie:

Keuze:

Dit boek heb ik gekozen naar aanleiding van de film. Ik hoorde dat deze uit zo komen en dus leek het me leuk het boek erbij te lezen! Toevallig had mijn tante deze in huis en mocht ik hem lenen. Helaas was de film nog niet uit toen ik het boek al uit had, maar als ik er nu dan heen ga, wat ik wel van plan ben, dan weet ik tenminste het verhaal al een beetje en zo kan ik dan gaan vergelijken en kijken of mijn beeld van het boek goed is afgeschetst in de film.Inhoud:

Het boek was op een aparte manier geschreven. Je gaat van het verleden naar het heden en andersom. Je moet er dus wel goed bijblijven en je concentreren, maar dat is dan ook absoluut de moeite waard!

De hoofdpersonen worden zo beschreven, dat ze je een duidelijke karakterschets geven. Dit is ook een van de redenen dat je je zo goed kan inleven. Je weet wanneer ze zich hoe voelen.

Het verhaal is duidelijk en goed geschreven. Het is mooi verzonnen en blijft realistisch. Hele levensverhalen en gedachten worden beschreven en zo wordt het verhaal nog spannender. Je gaat zelf oplossingen en redenen voor gebeurtenissen zoeken en gaat helemaal op in de schrijvers gedachten. De gedachten van Tim Krabbe komen namelijk ook absoluut naar voren. Hij laat bijvoorbeeld een van de hoofdpersonen filosoferen. Deze persoon doet dat zo, dat je er over na gaat denken. Dit moet betekenen dat Tim Krabbe dit zelf ook heeft gedaan. Dat hij er over na heeft gedacht, dat dit door zijn hoofd speelt om uiteindelijk ergens op te kunnen schrijven, op het goede moment.

Het boek heeft een soort van moraal. Namelijk dat men zich snel laat beïnvloeden door een bepaald persoon. Deze persoon straalt namelijk een soort van macht uit, een macht waar iedereen bij wilt horen. Mensen doen iets wat een bepaald iemand hen vraagt te doen. Zij volgen klakkeloos de ideeën en bevelen van deze persoon op. Dit zie je ook nu, in het dagelijks leven, op straat of waar dan ook.

Men laat zich beïnvloeden door de machtsuitstraling van een bepaald iemand.

Kortom: het was een echt goed boek, waarbij ik heb genoten bij het lezen ervan!

Verdieping:

Samenvatting:

Egon Wachter is een geoloog van 43 jaar. Hij bevindt zich in Ratanakiri om drugs te verhandelen. Hij is erg bang om gepakt te worden, want dit is kort tevoren bij een andere Nederlander, namelijk Doornebosch, ook gebeurd. Deze is hierom veroordeeld en opgehangen. Wanner Egon aankomt probeert hij zich te gedragen als de normaalste toerist. Hij bekijkt monumenten, maakt foto’s, rijdt rond, kortom, alles wat een toerist ook gedaan zou hebben. De drugs moet tegen de avond aan een vrouw, ook drugskoerier, worden gegeven.

Het boek springt over naar n andere tijd. Vroeger. Egon als 14-jarige.

Egon gaat op een jeugdkamp naar de Ardennen. Hier ontmoet hij Axel de Graaf. Dit jongetje, blijkt al gauw, is erg ‘stoer’ en iedereen wil wel bevriend met hem zijn. Axel kiest Egon uit als vriend.

Ze ontmoetten elkaar pas vele jaren later weer. Egon is derde jaars student geologie en Axel blijkt de foute kant op zijn gegaan. Hij zit in de drugssmokkel, hij handelt van alles en nog wat, hij is, wat men noemt, een crimineel geworden!

Wanneer Egon zijn studie heeft afgemaakt wordt hij even aardrijkskundeleraar. Dit bevalt hem echter niet. Hij zoekt een uitdaging. Dit is waarom hij vele geologische expedities maakt. Op een gegeven moment ziet hij in de krant wederom iets over een expeditie. Deze gaat naar Brazilië. Egon wil niets liever, maar hij heeft het geld er niet voor. Hij vindt hier geen enkele goede manier voor. Uiteindelijk besluit hij om het dan maar via Axel te krijgen. Hij wordt drugskoerier en gaat met een koffer vol naar Ratanakiri.

In het derde hoofdstuk is een Nederlandse journalist, Michiel Polak, in Ratanakiri vanwege de moord op twee Nederlanders die daar gepleegd is. Hij praat met de moeder van een zekere Oum Phen, die van de moord beschuldigd wordt. Polak gaat ook nog naar de parkeerplaats waar de twee zijn vermoord. Hij ziet daar een grote bloedvlek en bekijkt foto's van de lijken. Een van hen is Egon Wachter, de andere is een vrouw. Haar naam is niet bekend.

Het vierde hoofdstuk gaat over Marcie, die een hele grote hobby heeft: het verzamelen van edelstenen en mineralen. Ze begint hierin een eigen winkeltje wat uiteindelijk na drie jaar failliet gaat. Ze houdt er flinke schulden aan over.

Op een dag is Marcie spoorloos verdwenen. Ze heeft niks gezegd, geen reis geboekt, niets. Je komt ook niet te weten wat er gebeurd is, maar je kunt het wel raden: ze is drugskoerier geworden en zij was de vrouw aan wie Egon de koffer moest overhandigen en zij is dus met hem vermoord. In haar jeugd heette Marcie eigenlijk Marjoke, maar omdat ze naar Amerika verhuisde, heeft ze haar naam veranderd in Marcie. Toen ze een jaar of veertien was ging ze op hetzelfde jeugdkamp als Egon en Axel. Daar herkende Egon haar in Ratanakiri ook van.

Het laatste hoofdstuk speelt zich weer af in het kamp in de Ardennen. Egon gaat wandelen langs een rivier en komt daar Marjoke tegen. Ze raken aan de praat en opeens besluiten ze een dam in de rivier te bouwen om de loop ervan te veranderen. Die middag krijgen ze een rondleiding in een grot. Daarna gaan ze met z'n allen bosbessen plukken. Egon wil met Marjoke gaan, maar Axel komt er al aan lopen terwijl hij een ander meisje voor zich uit duwt.

Onderzoek van de verhaaltechniek:

Schrijfstijl:

spannend, enige humor bevattend

De ruimte:

-Plaats: het speelt zich voor een deel, het heden, af in Ratanakiri. Een land met een grote achterstand. Het is er erg armoedig.

Een ander deel, vroeger, speelt zich af in de Belgische Ardennen, La Roche, waar onder andere Axel, Egon en Marjoke zich bevinden op hetzelfde moment, in hetzelfde kamp.

Een deel speelt zich af in Amerika. Dit is waar Marjoke woont en waar zij kinderen heeft, getrouwd is en haar naam heeft laten veranderen in Marcie.

En nog een deel speelt zich af in Amsterdam, waar Egon zijn studie en waar hij Axel weer meerdere malen ontmoet.

-Tijd: het verhaal gaat van 1966 tot 1995 er wordt dus een redelijk lange tijd beschreven in slechts 181 bladzijdes!

De verhaalfiguren:

Je hebt Egon. Hij laat zich snel beïnvloeden en weet niet wat hij nou precies wil doen met zijn leven. Het is duidelijk dat hij een obsessie heeft van stenen. Hetzelfde geld voor Marcie. Zij weet alleen wel wat ze wil doen. Ze wil haar stenen winkel behouden. Axel gaat de verkeerde kant op. Hij kent geen schaamte. Hij beïnvloedt, op de een of andere manier, vele mensen op een foute manier. Hij heeft geen idee wat hij nog op de wereld doet. Hij voelt zich, naarmate hij ouder is geworden, een nietsnut.

De situaties:

Egon bevindt zich in een, evenals Marcie, beknelde situatie. Beide hadden gehoopt dat het nooit zover zou komen en waren ook nooit van plan zover te gaan. Zij hadden liever niet meegedaan aan de drugssmokkel, maar ze hadden, in hun ogen, geen andere keus. Op deze manier hadden zij, eventueel, hun droom waar kunnen maken.

Axel bevindt zich, eigenlijk al zijn hele leven, in een situatie die hem lijkt te bevallen. Maar als Egon een gesprek met hem heeft gevoerd, kom je erachter dat hij helemaal niet zo blij is met zijn manier van leven, maar hij is er onderhandt gewend aan geraakt en is zowat verslaafd aan zijn macht en manier van leven. De situaties zijn dus vooral ongewenst en bekneld. Namelijk de drugssmokkel en Axels manier van leven.

De vertelwijze:

Het verhaal wordt verteld vanuit de persoon die op dat moment centraal staat. Dit is in de eerste hoofdstukken Egon en de hoofdstukken daarna de zoon van Marcie, oftewel Marjoke, genaamd Arthur Nussbaum. Het laatste gedeelte gaan vanuit Michiel Polak. Hij is journalist en kende Egon vaag. Hij onderzoekt de moord op de 2 Nederlanders. Hierdoor ga je vaak terug naar het verleden. De gedachten van de personen die op dat moment vertellen dwalen dan af en zo ga je met ze mee naar het verleden en/of het heden.Op zoek naar de thematiek:

De hoofdgedachten van dit boek zijn: beïnvloeding dmv machtsuitstraling en drugshandel.De beïnvloeding is te merken in het jeugdkamp, waar Axel en Egon elkaar voor het eerst ontmoeten. Hier haalt Axel bijvoorbeeld Egon over om een van de meisjes in het kamp te ontmaagden. Dit is niet omdat hij Egon gedwongen heeft, maar door de manier waarop hij het zei. Het verheerlijkte. Egon liet zich beïnvloeden door Axels manier van doen en door zijn uitstraling. De drugshandel is te plaatsen in de gedeelten waar Egon Axel tegenkomt en erachter komt dat hij in drugs handelt. Egon gaat zelf uiteindelijk, Marcie trouwens ook, in drugs handelen.

Het verband tussen ‘De Grot’ en beïnvloeding ligt dichterbij als je het boek geelzen hebt. Het is namelijk zo dat de kinderen, wanneer ze op kamp zijn, een grot bezoeken. In deze grot loopt Axel weer eens belangrijk te doen. Iedereen lacht automatisch, omdat zij op de een of andere manier bewondering voor Axel hebben. Hier gebeurt het voor het eerst en het laatst dat Egon zich van die beïnvloeding af kan zetten. Hij trekt op met Marjoke en niet met Axel. Hij praat met haar zonder dat Axel hier iets van weet. Normaal gebeurde alles volgens Axels regels, maar alleen deze keer, in de grot(!), kon Egon van die beïnvloeding(!) afzien.Plaats in de literatuurgeschiedenis.

Voor het eerst gepubliceerd in: 1997

Tim Krabbe is geboren op 13 april 1943 te Amsterdam.

Hij heeft met zijn vele romans prijzen gewonnen. Waaronder het gouden kalf. Voor het boek: het gouden ei. Dit boek is echter ook is verschillende vormen verfilmd.

Tim Krabbe is vader van Esra en familie van bekende schilders en presentator Jeroen.

Zijn moeder is schrijfster. Tim heeft zelf ook geacteerd, maar zelfs na ok nog psychologie gestudeerd te hebben aan de GU bleef hij bij het schrijven.

Stroming:

Moderne Nederlandse literatuur

Ik kan, helaas, dit boek nog niet erg goed vergelijken met andere werken van deze schrijver. Ik heb alleen nog maar dit boek en ‘het gouden ei’ gelezen. Opvallend bij deze 2 boeken is dat er veel fantasie in voorkomt en dat het allemaal erg mysterieus is. Je moet bij beide boeken goed opletten en bij beide boeken kan je zelf een soort van detective spelen door de moorden uit te zoeken.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen