Boekverslag : Boudewijn Buch - De Kleine Blonde Dood
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 666 woorden.

___________De kleine blonde dood ___________Schrijver:

Boudewijn BuchUitgever:

Grote LijstersEerste druk:

1985Boudewijn gaat op schoolreisje naar Nijmegen. Ze zullen ook naar Duitsland gaan ,maar dat mag van zijn vader absoluut niet. Hij heeft een trauma over gehouden aan de oorlog en is daardoor anti Duits .Als Boudewijn een vlinder ziet vliegen rent hij erachteraan op Duits gebied .Hij wordt opgepakt door twee duitsers en teruggebracht naar zijn klas.

Als zijn vader thuis het verhaal hoort die eerst dolblij is stamt hij de vlinder dood .Het duurt een week voordat hij weer met Boudewijn praat .Een tijdje later ging Boudewijn met zijn vader naar de gouden koets kijken .Hij vereerde het koningshuis enorm .Als ze gaan kijken zingt zijn vader met volle borst mee ,maar op het andere moment valt hij de koets aan. Iedereen scheld hem uit en verklaart hem voor gek .Hij wordt een tijdje vastgehouden op het politiebureau. Als Boudewijn een keer in de verboden kast kijkt ziet hij foto's concentratie kampen en gemartelde mensen .Als zijn vader terugkeert en merkt dat er iemand in de kast is geweest wordt hij laaiend .Als Boudewijn meer problemen krijgt gaat hij naar een inrichting in Brabant .Hij beleeft er een verschrikkelijke tijd en mag er niks .Na bijna een jaar krijgt hij last van zijn buik wat volgens de doktoren niks ernstigs is ,later raakt hij in coma .Hij had last van een Blindedarmontsteking ,maar die is nu geknapt en het is een buikvliesontsteking geworden .Hij krijgt van zijn vader de mooiste dingen .Vele jaren later als zijn ouders allang geschieden zijn krijgt Boudewijn een brief van zijn moeder. Die stuurt hem een kopie van een rouwkaart waarin staat dat zijn vader gestorven is .Hij rouwt erg om de dood van zijn vader .Twee weken na zijn dood krijgt hij een brief van zijn vader ,20 vellen vol .De brief grijpt hem erg aan en hij neemt enkele zinnen over ,de rest verbrandt hij .Hij hoort van de doktor dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd. Voordat zijn vader dood is gegaan is hij nog een keer naar hem toegeweesr .Het werd een emotioneel gesprek . Boudewijn vertelt dat hij homoseksueel is en dat er een vrouw van hem in verwachting is van zijn zoon Micky.

Beoordeling:

Ik vind de kleine blonde dood een serieus boek. Maar ik vind het wel een raar boek dat er 2 verhalen over boudewijn de jonge en de oude boudewijn door elkaar worde gehaald. Dat vind ik een minpunt van het boek voor de rest is een interssanr boek.“Hij stond op en begon mij te slaan”. Hij sloeg maar door. hij is in Duitsland geweest, hij is in dat verdomde Duitsland! Je bent mij kind niet meer! Ik wil geen Duitse vlinders. Je gaat naar een tehuis.(blz. 15)De Auteur :

Boudewijn Buch groeide samen met zijn 5 broers op in Wassenaar. Als kind leed hij onder het slechte huwelijk van zijn ouders. Op zijn elfde ging hij naar een jeugdpsychiatrische inrichting. Bij zijn terugkomst scheidden zijn ouders. Zijn vader , met wie hij een innige band had , pleegde zelfmoord. Hij leed aan een oorlogstrauma. Na een studie Duits, Nederlands en filosofie kwam zijn eerste poeziebundels uit , waarin hij zijn voorliefde voor jonge jongens prijs gaf. Zijn werken vaak autobiografisch bevatten vaak dezelfde thema's : dood , drank ,homosexualtiteit , pedofilie en eenzaamheid. Buch werd ook een keer uitgeroepen tot 'belangrijkste dichter van zijn generatie' door de Telegraaf. De twee grootste idolen van Buch zijn Goethe en Mick Jagger. Hij is natuurlijk bekend van t.v , waar hij veel programma's presenteerde.

Boeken:Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. 1976

De taal als blauw 1977

De Sonnetten 1978

De blauwe salon 1981

Eilanden 1981

Dood kind 1982

Weerzien 1984

Het Dolhuis 1987

Brieven aan Mick Jagger 1988

Boekenpest 1988

De rekening 1989

Rock 'n Roll 1991

Goethe en geen einde 1991

Eenzaam 1992

Het bedrag 1993

Het ijspaleis 1993

De hel 1994

Blauwzee 1994

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen