Boekverslag : Beckman, Thea - Hasse Simonsdochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 562 woorden.

Hasse Simonsdochter is een meisje uit Kampen. Zij is de dochter van een rietvlechter en houdt van het leven in de rietlanden waar zij bijna elke dag zit. Als zij oud genoeg is moet zij meehelpen met manden vlechten bij haar vader, maar Hasse haat dat werk waardoor ze vaak dagen in de rietpolders zit om weg te zijn van dat werk. Hasse is zelf al erg agresief waardoor zij vaak schopt slaat of bijt als haar ouders boos zijn. Haar ouders weten niet wat ze met haar aanmoeten en besluiten een oude buurvrouw om raad te vragen en die zegt dat Hasse een wisselkind van de elfen is en dat de enige manier om haar weg te krijgen is door haar nog meer te slaan zodat de rietelfen medelijden krijgen en haar terughalen.


Als Hasse op een dag door de rietlanden zwerft komt er opeens een kudde koeien met veedrijvers naar het sappige grasland waar zij loopt.


Als er opeens een koe bij haar komt staan en opgewonden begint te loeien, zien de veedrijvers haar en willen zij haar verkrachten. Dan word zij gered door Jan v. Schaffelaar die een van de veedrijvers doodsteekt.(de ander rent schreeuwend weg). De man blijkt van Schaffelaar te hebben verraden en hij wordt opgepakt, dit alles weet Hasse niet en als zij op een dag weer aan het zwerven is ziet zij een hele stoet mensen naar de stad lopen. Ze besluit er achteraan te lopen. Als zij in de stad komt ziet zij een schavot en blijkt het dat Jan van Schaffelaar opgehangen wordt.


Omdat hij de enige is die ooit om haar heeft gegeven, besluit Hasse hem te verbidden (hem redden door middel hem van het schavot te trouwen).


Zo rijden zij even later over de heide en verbannen van Kampen. Als zij zitten te praten komt Hasse erachter dat Jan een huurling is. Maar hij is ook half adel (hij word ook wel de bastaard van Norg genoemd.) Als zij in Zutphen aankomen bij heer Wijnand, krijgt Jan een opdracht om op de Veluwe geldtransporten te overvallen. Hasse vraagt dan of ze mee mag en vertelt dat ze een feilloze boogschutter is. Als Jan dit hoort is hij erg verrast en Hasse mag mee. Omdat er een burger-oorlog uitbrak vluchtte heer Wijnand en hadden de soldaten geen soldij meer. Zo besloten zij “De Graafschappers” Een nieuwe heer te zoeken. Zo kwamen zij in Amersfoort bij bisschop David om zich als huurlingen aan te bieden. Zo kwamen de Graafschappers in Barneveld terecht om alle transporten van waarde tegen te houden en ze mochten alle boerderijen overvallen. Zo werden zij de meest beruchte bende huurlingen van Barneveld. Na een lange tijd kwamen de Barnevelders en Amersfoorters in opstand en besloten de Graafschappers voor eens en altijd weg te jagen. Zo kwam het dat de Amersfoorters van beide kanten aankwamen met grote legers en kannonen! De Graafschappers zagen ze komen en besloten naar de kerk van Barneveld te vluchten. Toen de Barnevelders totaal onverwacht besloten de kerk te beschieten, was het snel gebeurd. Toen Jan van Schaffelaar dat zag aankomen besloot hij van de toren te springen omdat hij als een moedig man wou sterven, zodat Hasse veilig weg kon komen. Toen dat was gebeurd besloot Hasse terug te gaan naar Kampen en leefde zij daar als waarzegster en trouwde met Geert van Wou………. EINDE
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen