Boekverslag : Jan De Zanger - Dit Been Is Korter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1184 woorden.

1. Datum van het leesverslag: 1 december 1999

2. Auteur: Jan de Zanger

Titel: Dit been is korter

Uitgever: Wolters-Noordhoff bv, Groningen

Jaar: Dit boek is gedrukt in 1997. De 1e druk is uit 1988 uitgegeven door Uitgeverij Leopold.3. Genre: Het genre is liefde.4. Inhoud: Ron heeft al een tijdje een penvriendin uit Argentinië, Marry. Ze is de dochter van een jeugdvriendin van Rons moeder. Op een dag schrijft Marry dat ze samen met haar moeder en twee broertjes naar Nederland komt. Ron heeft Marry niet geschreven dat zijn linkerbeen korter is dan zijn rechter, daarom ziet hij er tegenop om haar te ontmoeten. Ron is meteen verliefd op haar. De dag na Sinterklaas wil Marry met Ron naar bed, maar het lukt hem niet te doen wat er van hem verwacht wordt. Daarom laat Marry hem in de steek en negeert hem. Op een dag verschijnt Marry met de conciërge van school, meneer Idema, op de manage. Ron komt daar veel, hij verzorgt er de paarden, doet allerlei klusjes en geeft ook soms les. Marry doet ineens weer aardig tegen hem en nodigt hem uit om mee naar het zwembad te gaan, waar ze vaak met andere klasgenoten naartoe gaat. Daar komt Ron in contact met Annet, een klasgenote, waar hij ook op verliefd wordt. Kort daarna wordt er ingebroken bij de school, er is 4000 gulden gestolen. Kort daarna wordt er ook bij de manage ingebroken en er wordt ook geld gestolen. En op school steelt iemand de beurzen van de leerlingen tijdens de gymles. De politie krijgt een anoniem telefoontje dat Ron de dader zou zijn. Dit wordt op school bekent en iedereen, behalve Annet, negeert hem. Een paar dagen daarna wordt Marry betrapt bij een winkeldiefstal en er worden op haar kamer veel dure spullen gevonden. Daarna wordt het geldkistje van de manage en de geldtrommel van school gevonden. Dan blijkt dat mr. Idema geld had gestolen uit de kantinekas, Marry had dat gezien en ging hem afpersen. Mr. Idema vertelt haar dat de rector hem betrapt had en dat hij dat geld moet terugbetalen. Marry komt op het idee om in te breken om zo het geld eerder bij elkaar te krijgen. Marry wilde natuurlijk een vergoeding, daardoor kon ze al die dure dingen kopen, maar ze stal ze ook vaak. Als alles tenslotte uitkomt, gaat Marry naar Ron om hem te vertellen dat het haar spijt. Ron wordt dan kwaad op haar en stuurt haar weg. Aan het einde van het verhaal moet Ron een dressuurproef afleggen. Hij doet de proef uitstekend, alleen voor de stand van de hulpstukken heeft hij een onvoldoende, omdat de stijgbeugels ongelijk hingen. 'Dat weet ik' zegt hij tegen de jury, 'dat kan niet anders'. Hij klopt op zijn linkerbeen en zegt 'Dit been is korter, het scheelt wel 2 centimeter'(blz. 136).5. Hoofdpersonen: De hoofdpersoon is Ron.

-Ron Slot: Ron is 17 jaar. Hij zit in de 3e klas van het atheneum op de scholengemeenschap IJsselland, waar zijn vader economie geeft. Zijn linkerbeen is 2 cm korter dan zijn rechter en hij keert snel in zichzelf, daardoor hij ook geen vrienden. Hij is enig kind en heeft een brommer. Hij houdt van paardrijden en tekenen. In 1e deel van het boek gaat het over de relatie van Ron en Marry, het 2e en 3e deel gaan voornamelijk over de relatie tussen Ron en Annet. Ron maakt een ontwikkeling door, hij leert namelijk met zijn handicap omgaan.

Bijpersonen: De bijpersonen zijn Marry, Annet en Idema.

-Marry Montez: Marry is 16 jaar. Ze is de Argentijnse penvriendin van Ron. Op papier was ze heel anders dan in het echt. Op papier was ze een lief en aardig meisje, maar in het echt is ze erg bazig en arrogant. Ze is donkerharig en haar huid is een beetje bruin getint en ze is spontaan, aanhankelijk en bepaald niet lelijk. Zij en Ron zijn met elkaar gaan schrijven, omdat hun moeders vroeger vriendinnen waren. Marry maakt een ontwikkeling door, ze wordt namelijk, naarmate het verhaal vordert, steeds achterbakser en arroganter.

-Annet van Velsen: Annet is 17 jaar en zit bij Ron in de klas. Ze is al langere tijd stil verliefd op Ron. Ze heeft lang blond haar en is, in tegenstelling tot Marry, open, sociaal, eerlijk en verlegen. Ze heeft ook geen problemen met zijn handicap. Ze helpt Ron als hij in de problemen zit. Zij maakt geen ontwikkeling door.

-Mr. Idema: Mr. Idema is de conciërge bij Ron op school. Hij is door de rector betrapt toen hij geld was aan het stelen uit de kantinekas. Hij moet dat geld terug betalen, nu probeert hij dat terug te betalen door meer te stelen. Marry betrapt hem, als hij niet wil dat ze het vertelt moet hij haar zwijggeld betalen. Hij maakt geen ontwikkeling door.6. Plaats: Het verhaal speelt zich af bij Ron thuis, op de scholengemeenschap IJsselland en op de manage.7. Tijd: Het verhaal speelt zich even voor deze tijd af, omdat in Marry's kamer gestolen platen worden gevonden. Als ze nu had geleefd, dan had ze Cd's gestolen in plaats van platen.

Verteltijd: De verteltijd is ongeveer anderhalf uur.

Vertelde tijd: De vertelde tijd is ongeveer 4 maanden, omdat het boek is verdeeld in 3 delen: deel 1 is november, deel 2 is december en januari en deel 3 is februari.

Volgorde: Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde.

Tijdversnelling/tijdvertraging: Er staan geen tijdsversnellingen of tijdvertragingen in het boek.

Flashbacks/flashforwards: Er staan veel flashbacks in het verhaal. Een ervan staat op bladzijde 74 waar Annet Ron vertelt over wat ze altijd in het zwembad deden.8. Begin: Het verhaal begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen, als Marry naar Nederland komt. Want even daarna wordt er op verschillende plekken waar Ron vaak komt geld gestolen.9. Probleem: Het belangrijkste probleem is dat overal waar Ron vaak komt geld gestolen wordt. En een probleem is dat Ron zijn handicap niet accepteert.

Afloop: Het boek heeft een goede afloop, omdat Marry en mr. Idema worden gestraft voor wat ze gedaan hadden. En omdat Ron zijn handicap heeft leren accepteren.

Het boek heeft een gesloten einde, omdat het probleem opgelost is.

Het verhaal is realistisch, omdat er in normale, jeugdige taal wordt gesproken.10. Perspectief: Het hele boek is geschreven vanuit het perspectief van Ron. Het verhaal is in de Hijvorm geschreven. Dat blijft in het hele boek hetzelfde.11. Titel: Het boek heet Dit been is korter, omdat Rons linkerbeen 2 centimeter korter is dan zijn rechterbeen.12. Thema: De thema's van dit boek zijn handicap en liefde.13. Eigen mening: Ik vind het niet zo'n leuk boek. Het boek vanaf deel 2 is geschreven als een detectiveverhaal, dat vind ik nogal vervelend, omdat het daardoor saaier wordt. Als je een idee hebt van wie het wordt en het is heel iemand anders, dan is dat verrassend. Maar in dit boek was er nog niet eens een aanwijzing voor wie het gedaan zou kunnen hebben. Alleen Ron wordt beschuldigd en het is duidelijk dat hij het niet gedaan heeft.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen