Boekverslag : Anne Winkels - Vriend Of Dealer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1861 woorden.

Beshrijving:

A. Titel van het boek: Vriend of dealer?

B. Schrijver/schrijfster: Anne Winkels

C. Jaar van verschijnen: 2001

D. Uitgever: Wolters Noordhoff

E. De eerste druk: 1990

Flaptekst:

Saskia’s vriendin Christel belandt na een danceparty in het ziekenhuis. Saskia schrikt zich wezenloos. Heeft Christel soms pillen geslikt? En wat is de rol van Thomas? Leuke, lieve Thomas?

Saskia duikt in een wereld waar ze nooit iets mee te maken wilde hebben. Een wereld waarin ze niet bepaald warm wordt ontvangen. Maar waaruit ontsnappen ook steeds moeilijker wordt…

Waar slaat de titel op? :

De titel van het boek, vriend of dealer?, slaat op de jongen Thomas in het verhaal. Saskia weet niet of ze Thomas nu als een vriend moet beschouwen, of dat hij een dealer is.Wie zijn de hoofdpersonen en vertel in het kort iets over hen:

De hoofdpersonen zijn: Thomas en Saskia

Thomas: Thomas is een jongen uit dezelfde klas als Saskia. Hij zit op het sterrencollege en doet havo. Hij zit waarschijnlijk in de vierde of vijfde klas. Dus tussen de 15 en 17 jaar. Hij heeft bruine ogen en is sportief. Hij is degene die als eerste drugs moest gaan verspreiden onder de leerlingen van het sterrencollege. Hij is in aanraking gekomen met drugs door zijn beste vriend van zo’n twee jaar geleden die bij hem in de buurt woont (Ronald). Hij woont in hetzelfde stadje als Saskia.Saskia: Saskia zit bij Thomas, dus ook op het Sterrencollege, en is de dochter van de rector van die school. Daarom wordt ze ook wel ‘papaskindje’ genoemd. Haar moeder is huisarts, en ze heeft geen broertjes of zusjes meer die thuis wonen. Zij doet ook havo en zit in de vierde of vijfde klas, en is dus tussen de 15 en 17 jaar. Zij is, een in een stuk van het boek ook was, de beste vriendin van Christel. Zij wil weten hoe het komt dat haar vriendin in het ziekenhuis is beland en gaat op onderzoek uit. Hiermee krijgt ze echter veel problemen. Ze woont niet erg ver van de school af. En in hetzelfde stadje als Thomas.

Wat voor karakter hebben de hoofdpersonen? Geef twee voorbeelden waaruit dat blijkt.

Saskia:

- is erg nieuwsgierig.

1 Ze blijft onderzoek doen naar die hele pillengeschiedenis, ook al loopt ze zelf veel gevaar.

2 ze wil zo graag weten wat er met Christel is gebeurd dat ze zelf naar een danceparty gaat, en dus ook die risico’s loopt.- Niet snel van haar stuk te brengen:

1 ze gaat gewoon bij Thomas een pilletje halen, ook al vermoed ze dat hij wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn.

2 ze blijft bezig met die pillengeschiedenis, ook nadat ze meerdere malen is bedreigd.Thomas: is best principieel.

1 omdat hij Saskia wel aardig vindt, en misschien ook al verliefd op haar is, weigert hij om haar uit de weg te ‘ruimen’, ook al kan dit erge gevolgen voor hem hebben.

2 hij vind het eigenlijk niet goed dat hij in drugs handelt, en durft hier ook wat van te zeggen. Uiteindelijk gaat hij zelfs zo ver dat hij zichzelf aan wil geven, zodat de hele bende kan worden opgespoord.

In welke tijd speelt het verhaal?

Het verhaal speelt in deze tijd. Dat kun je uit verschillende dingen opmaken, zoals de danceparty’s, scooters, mobiele telefoons, faxen en veel gebruik van drugs onder jongeren.

Waar speelt het verhaal af?

Het verhaal speelt zich af in een niet zo heel erg groot plaatsje, niet erg ver van Utrecht. Als je dat plaatsje binnen rijdt zul je een school tegenkomen, het sterrencollege. Ook is er een gymzaal en een buurthuis, dat ’t kroegje wordt genoemd. Er is een natuurgebied met een riviertje waar een pond overvaart, in dat gebied staat een oud veerhuis. Niet ver van het natuurgebied is een oude steenfabriek, die niet meer wordt gebruikt. je kunt er ook nog een

Bij welk (e) genre (s) kun je dit boek indelen, en waarom?

Dit boek is een roman. Het boek gaat over het leven en de karakters van de hoofdpersonen.

Uittreksel:

Het boek gaat over Saskia, haar beste vriendin Christel belandt in het ziekenhuis na het bezoeken van een dance party.

Als Saskia dat hoort schrikt ze zich wezenloos, wat moet Saskia op een dance party? , heeft ze echt pillen geslikt? .

Saskia duikt in een wereld waar ze eerst niets mee te maken wilde hebben. Een wereld waar ze niet bepaald warm wordt ontvangen.

Maar waaruit ontsnappen ook steeds moeilijker wordt! .

Saskia komt erachter dat er op de school waar zij zit drugs word verkocht aan en door scholieren, ook komt ze erachter dat Thomas ook wat met die bende te maken heeft.

Thomas was de jongen die Christel een pilletje gegeven had waarvan ze waarschijnlijk tegen de vlakte is gegaan.Saskia gaat samen met haar leraar Boris van Amsterade op onderzoek uit, Ze ontdekken dat er met de pillen die op school verkocht worden geknoeid word.

Er wordt namelijk speed door heen gemengd en samen met XTC geeft dit een felle reactie, en het is bovendien zeer verslavend dus verdienen de dealers er goud mee.

Maar dan word Boris in elkaar geslagen en krijgt Saskia allemaal dreigementenHet word haar duidelijk dat het wereldje waarin ze zich bevind gevaarlijker is dan ze gedacht had, en vooral voor haar! , want zij is de dochter van de rector en iedereen is als de dood dat 'papaskindje' haar mond opendoet tegen haar vader.Maar dan krijgt Thomas spijt, hij wilt uit de bende stappen maar voordat hij dat heeft kunnen zeggen krijgt hij de opdracht Saskia in de gaten te houden en haar zo nodig zelfs uit te schakelen.

Omdat hij niet wilt dat iemand anders dat zou moeten doen en dan misschien Saskia echt iets aan zou doen houd hij zijn mond.Het einde loopt goed af, Thomas en Saskia gaan samen naar de politie maar als ze op weg zijn worden ze onderschept door twee mensen in een auto die hen naar het CAD brengen, dat is het hoofdgebouw van de bende en ze worden opgesloten in een klein keldertje die dient als opslagruimte voor alle pillen.

Gelukkig herinnerd Thomas zich dat hij zijn mobieltje nog in zijn binnenzak zit en heel zachtjes bellen ze de politie en die pakken de bende op.Dit uittreksel komt van internet: huiswerk.leerlingen.com

Een interview:

Deze keer een interview met Saskia. Saskia is een leerling van het sterrencollege en heeft geholpen met het ontmaskeren van een grote criminele organisatie die in drugs handelde. Ze begon met aar speurwerk nadat haar beste vriendin Christel in het ziekenhui belandde nadat ze op een danceparty tegen de vlakte was gegaan.Saskia, waarom ben je niet eerder naar de politie gegaan. Het is toch veel te gevaarlijk voor iemand als jij om te proberen een criminele organisatie erbij te lappen?Het was inderdaad gevaarlijk, maar ik durfde geen aangifte te doen. Ik werd immers bedreigd door leden van de organisatie. Bovendien had ik van tevoren helemaal niet het idee dat het zo’n grote organisatie was en dat er echte criminelen bij betrokken waren. En een andere reden was dat ik niet als een verraadster of verklikker gezien wilde worden door mijn klasgenoten. Zo zou ik altijd papaskindje blijven, en dat wou ik gewoon niet. Uiteindelijk had ik beter wel kunnen doen, maarja dat is achteraf gezegd.Waarom ben je dan toch doorgegaan met je onderzoek? Je werd toch ook bedreigd als je daar mee verder zou gaan?Dat klopt, maar ik was gewoon te nieuwsgierig. Ik wilde perse weten wat er met Christel was gebeurd, en later wilde ik ook weten wat Thomas ermee te maken had. Zo werd ik er steeds dieper in betrokken.Was je niet bang dat er wat zou gebeuren?Natuurlijk was ik bang, ik werd serieus bedreigd, en nadat ze Boris zo hadden toegetakeld. Maar zo als ik eerder al zei, ik was zo nieuwsgierig dat ik toch doorging.Gelukkig is alles nog goed afgelopen.Oké, bedankt voor dit interview, en hopelijk zal dit zich niet herhalen.Graag gedaan.Van onze verslaggeefster Monique Bouwkamp, voor de schoolkrant van het sterrencollege.

Beschrijf de kaft:

De achtergrond is oranje, met op de voorgrond een bloeddrukmeter. Het gedeelte van het ronde metertje is scherp afgebeld en het gedeelte dat je om je arm moet doen is zwart en vager afgedrukt. Boven aan staat met witte letters de naam van de schrijver, Anne Winkels. Daaronder staat in grote lichtblauwe letters de titel van het boek, Vriend of dealer? Onderaan is een lichtblauwe strook met daarop Penta Basics. Rechtsonder is een zwart rechthoekje met daarin Wolters Noordhoff.Op de achterkant staat groot de meter van de bloeddrukmeter uitvergroot en is deze heel licht van kleur en een beetje wazig. Ook hier is weer een zwart rechthoekje, met daarin met witte letters Wolters Noordhoff.

Waar slaat het kaft op? :

Het kaft slaat op Christel, of beter gezegd op het ziekenhuis. Volgens mij wordt hiermee bedoelt wat voor ernstige dingen er kunnen gebeuren met drugsgebruik. En dat je er dus vanaf moet blijven, tenzij je dat natuurlijk wel wilt.

Mening van het kaft en wat zou je anders doen? Ik vind het kaft niet echt mooi. Ik vind het een saaie kaft. Als ik het zou doen dan zou ik pillen met scootertjes erop afbeelden. Dat heeft veel directer met het verhaal te maken. En zo kun je aan de kaft beter opmaken waar het boek over gaat.

Een toneelstukje maken:

Ik heb een toneelstukje gemaakt over het gedeelte waarin Saskia een pilletje bij Thomas gaat halen, zodat ze dat kan laten onderzoeken door haar scheikundeleraar Boris.Hoe ziet het toneel eruit: het rechter deel van het podium is ingericht als een slaapkamer, er staan dus een bed en een bureau in. Een stoel voor het bureau. Eventueel posters aan de muur. Hier bevinden Thomas en Saskia zich.Op het linkergedeelte van het podium staat en scooter, op deze scooter zit Ronald. Dit gedeelte van het podium blijft eerst onbelicht.Rollen: Saskia, Thomas en Ronald.

Toneelstuk:

Thomas en Saskia komen van de rechterkant aanlopen, en stoppen in Thomas’ slaapkamer.

Thomas: waarom ben je hier?

Saskia: ik kom een pilletje halen

Thomas zwijgt

Saskia: (snel) ik wil er best voor betalen. (gewoon tempo) Ik hoef het heus niet voor niks te hebben, anders had ik niet zo stom moeten zijn om je cadeautje zaterdag te weigeren.

Thomas: (geërgerd) daar gaat het niet om. (gewoon) Wat moet je ermee? Je durfde het toch niet te slikken omdat Christel misschien door een pil geflipt is?

Saskia: bij nader inzien wil ik het eigenlijk wel eens proberen, al is het maar om voor één keertje mee te maken.

Thomas kijkt zeer verbaasd

Ondertussen gaat ook het licht aan voor het linker gedeelte van het podium waar Ronald op zijn scooter zit, hij heeft zijn mobieltje in zijn hand. Hij doet net of hij Thomas belt.

Saskia kijkt verbaasd naar Thomas. Bliep bliep

Thomas neemt telefoon op

Thomas: ‘Thomas” (stilte) ,hoi” (stilte, Thomas wordt rood en draait langzaam zijn rug naar Saskia) ,Weet ik nog niet. Ze is net binnen.’ (stilte) Ja, dat is zij…’ (aarzelend) ,Ronald luister, ik bel je over een uur terug. Goed? (wacht niet en schakelt telefoon uit)

Wend zich weer tot Saskia

Ondertussen gaat het licht aan de linkerkant van het podium weer uit.

Thomas: (onverzelfzekerd) ik snap niet wat je ermee wilt, en trouwens, ik heb geen pilletjes.

Saskia: jij hoeft het niet te snappen. Zorg maar dat je er een krijgt, ik betaal wel.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen