Boekverslag : Frederik Van Eeden - Van De Koele Meren Des Doods
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 832 woorden.

Bibliografie
Druk: 14e
Uitgever, plaats, jaar: Wereldbibliotheek, Amsterdam, 1967
Jaar van eerste druk: 1900
Aantal pagina's: 264
Indeling: hoofdstukken
Motto: geen


Samenvatting
Hedwig Marga de Fontayne brengt haar gelukkige kinderjaren door in een Hollandse provinciestad. Als haar moeder sterft als Hedwig 13 is verandert alles; er komt een huishoudster in huis, die dekinderen verafschuwen en met name Hedwig. Vader kan het allemaal niet alleen aan en gaat op een gegeven moment aan de drank. Na geruzie met de huishoudster doet Hedwig haar eerste zelfmoordpoging, maar dat mislukt. Hedwig wordt verliefd op de weesjongen Johan. Jarenlang leeft Hedwig losbandig; ze zoekt steun bij haar vriendin Leo en de muziek. Ze verbreekt de relatie met Johan en ze trouwt met de notariszoon Gerard Wijbrands. Johan pleegt zelfmoord. Aan zee ontmoet Hedwig de pianist Ritsaart, die in haar ban raakt. Als Hedwig vertelt over haar verhouding met Ritsaart, verlaat hij Hedwig na een ruzie en een poging tot zelfmoord van Hedwig. Hedwig en Ritsaart gaan naar Engeland, naar de zuidkust, waar Hedwig een kind krijgt dat na 23 dagen sterft. In een vlaag van verstandsverbijstering vertrekt Hedwig en na heel wat omzwervingen belandt ze in het ziekenhuis 'Saint-Jean', waar zuster Paula haar weer op de been helpt. Ritsaart wil ze niet meer zien en ze keert terug naar Nederland en gaat werken bij het gezin Harmsen. Ze sterft een natuurlijke dood.

Het boek heeft een gesloten einde.


Thematiek
Geloof kan de mens redden uit diep moreel verval en zware beproevingen.


Boekbeschrijving & Titel
De titel 'Van de koele meren des doods' duidt op een religieus verlangen naar een hogere staat van leven; de koele meren brengen rust en troost. Hedwig denkt hier eindelijk rust te vinden door zelfmoord te plegen, maar later ontdekt ze dat je alleen maar tot rust komt als je het leven zo aanvaardt zoals het is.


Literatuur geschiedenis
Frederik van Eeden (1860-1932) studeerde medicijnen in Amsterdam en werd arts in Bussum. Hij leidde met A.W. van Renterghem een kliniek voor hypnotische therapie, Van Eeden reisde veel en had veel internationale contacten, o.a. met S. Freud. Hij werd in 1922 rooms-katholiek, trouwde, had vier kinderen en was mede-oprichter van 'De Nieuwe Gids' en 'Flanor'.
Andere werken van Frederik van Eeden zijn:
Het Poortje (1884)
De Kleine Johannes I (1887)
Nachtbruid (1909)
Deze psychologische roman komt uit de moderne Nederlandse literatuur rond de eeuwwisseling, met invloeden van het humanisme.


Analyse
De hoofdpersoon van het verhaal is Hedwig Marga de Fontayne, een knap meisje dat overgevoelig is voor droefheid en naargeestigheid, die later manisch-depressief wordt en pogingen tot zelfmoord pleegt. Ze is een round character.

De belangrijke bijpersonen:

Hedwigs moeder, een verstandige vrouw die veel van Hedwig en haar andere kinderen houdt, maar die plotseling sterft als Hedwig 13 jaar oud is.

Hedwigs vader, een goede man, die na de dood van zijn vrouw in elkaar stort en niet meer voor de kinderen kan zorgen.

De huishoudster, aan wie alle kinderen een hekel hebben.

Johan, een weesjongen die verliefd wordt op Hedwig, die om de dezelfde reden later zelfmoord pleegt.

Gerard Wijbrands, een notariszoon, die een afkeer van 'zinnelijkheid' heeft, met wie Hedwig op haar negentiende trouwt.

Ritsaart, de pianist met wie ze naar Engeland vertrekt na de relatie met Gerard.

De bijpersonen zijn allemaal flat characters.

Paula, een zuster die haar psychisch heel erg steunt als ze in het 'Saint Jean'ziekenhuis ligt.

Joob, de ongeneeslijk zieke en sarcastische dichter die Hedwig via Ritsaart leert kennen.

· Er is sprake van een auctoriale verteller, die vooral op Hedwig wijst.
· Het speelt in de tweede helft van de negentiende eeuw, tijdens het leven van Hedwig en dan met name van haar 13e t/m haar 26e levensjaar (vertelde tijd is 13 jaar).
· Het tijdsverloop is voornamelijk chronologisch.
· De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn een Hollandse provinciestad, buitenhuis 'Merwestee' en 'Zonneheuvel', Duitsland, Engeland en Parijs.


Eigen mening
Ik vond 'Van de koele meren des doods' echt een schokkend boek en ik begrijp niet dat sommige mensen dit een mooi boek kunnen vinden; Uiteindelijk komt het wel goed met Hedwig, want in haar laatste jaren dat ze leeft heeft ze de echte rust gevonden, maar toch blijft het boek in mijn gedachte een akelig boek. Zo schotelt Van Eeden je een paar zelfmoorden voor, diepongelukkige mensen en een manisch-depressieve hoofdpersoon.

Wel heeft dit boek betrekking op de werkelijkheid, die van toen en die van nu, want ook al dachten de mensen aan het eind van de negentiende eeuw anders dan nu, er zijn toch vele overeenkomsten. Daarbij komt ook nog eens dat manisch-depressieve mensen altijd voor kunnen komen en dat de psychologen van nu ook wat kunnen hebben aan dit boek. Ik vond dat het mooi geschreven was en dat Van Eeden heel goed de naargeestige sfeer opwekte: als Hedwig alleen in het buitenhuis is of wanneer Hedwig bij de doodzieke Joob is.

Het hele idee achter het boek zet je wel aan het denken en ik vraag me af hoe Van Eeden dit allemaal zo goed onder woorden kon brengen. In ieder geval, ik moest me echt door dit boek heenworstelen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen