Boekverslag : Hemmerechts, Kristien - Een Zuil Van Zout
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 515 woorden.

Het boek gaat over Anna, die in Amsterdam studeert en met een ander meisje op kamers woont. Als haar vader overlijdt, gaat ze naar België terug voor de begrafenis van haar vader. Het is lang geleden dat ze haar broer en de familie gezien heeft, en ze bewaart dan ook enige afstand tot hen. Ze kan het alleen goed vinden met het zoontje van haar broer Bruno en zijn vrouw Eva. Omdat ze altijd haar eigen weg ging werd ze door de familie 'gekke Anna' genoemd, en ook dit keer loopt ze weer weg; terug naar Amsterdam. Maar ze krijgt te horen dat ze het huis in Grimbergen geërfd heeft. In de trein ontmoet ze een Amerikaan die een tijdje bij haar en haar vriendin blijft wonen. Als hij weg gaat, ontdekt ze dat ze zwanger is van hem, en ondanks dat er geen liefde tussen hen was, wil ze het kind graag houden. Ze besluit voor een tijdje terug te gaan naar België; naar haar eigen huis en daar te bevallen. Het huis heeft geen electriciteit, water of gas, en het is een grote troep, maar toch trekt ze daar in. Een vriend uit Amsterdam helpt haar nog even, maar al snel keert hij terug naar Nederland. Eva en Bruno zijn op vakantie, en de enige bekende in de buurt is haar grootmoeder. Maar zij verblijft, volkomen verlamd, in een rusthuis. Ze bezoekt haar regelmatig en vaak als ze komt mag ze van de zuster daar het bad gebruiken. Voor de rest is ze helemaal alleen; eenzaam.


Na een paar maanden komt Suzanne naar Grimbergen en ze neemt gelijk de leiding over. Zij heeft het boek over baby's gelezen en geeft allerlei tips aan Anna. Ze kookt, regelt de aansluiting van gas-water-electriciteit, en ze wil het huis helemaal opruimen. De hobby van Anna's vader was namelijk kranteartikelen sparen. En die artikelen liggen overal! Maar Anna wil dat niet, want ze wil een scriptie schrijven over het verzamelen van de artikelen door haar vader. Ze wil kijken of er een systeem in te ontdekken is. Nog altijd blijft Anna regelmatig naar haar grootmoeder gaan. Ze probeert haar weer een beetje tot leven te wekken en daar zijn brengt haar tot rust. Ze breit zelfs kleertjes voor haar baby in het rusthuis. Suzanne is juist heel onrustig. Ze wil de hele tijd dingen bekijken, en ze besluit daarom ook een film te maken over Anna's verleden; haar jeugd die eindigt bij nu. Maar daarna vertrekt ze weer naar Amsterdam.


Een tijdje na Suzanna's vertrek gaat Anna weer naar het rusthuis om een bad te nemen. Als ze in bad staat, breken haar vliezen en ze baart een baby. Ze is even bewusteloos en als ze weer bij komt is Eva bij haar om voor haar te zorgen. Haar babytje is dood geboren. Maar Anna reageert hier, schijnbaar, koel op. Totdat ze naar boven, naar haar grootmoeder, gaat. Ze streelt haar wangen, proeft dat haar huid zout is, ondanks dat ze niet heeft gehuild; niet huilen kan. Daarna barst ze zelf in snikken uit in grootmoeders schoot.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen