Boekverslag : Piet Van Aken - Klinkaart
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 523 woorden.

Vraag1: Kies vier pagina's uit het boek. Kies een van de belangrijke personages. Snijdt gedetailleerd motieven en thema's uit. Maak met die gegevens een portret.

Pagina: 35 tot 38.

Ze is het belangrijkste personage.Ze zette zich schrap in een onbewust gebaar van verweer. Verzetting.

" Ik mag me niet verzetten. "

Niet verzetten.

Maar alle spieren gespannen als in een felle kramp.

haar lichaam verzet wel.

Dan voelde zij slechts die wilde handen die aan haar kleren rukten.

Ze is niet helemaal bewust van de situatie.

Geheel ontspannen neerliggend.

Ontspannen.

Dwars door haar schaamte heen.

Schaamte.

Een steek van triomf.

Fier, trots.

Ze bleef liggen, net zoals vroeger, toen ze in bed lag.

Heimwee naar vroeger.

Ze had nog nooit een man gezien die zo knap was.

Vlaag van verliefdheid.

Ze raakte niet wijs uit de blik van Nel.

Verward.

Het is niet erg.

Onverschillig.

Denkend aan de blik van Jokke.

Bang.

Ze had geen honger meer.

Bang.Portret

Ze is een meisje van 12 jaar dat voor de eerste keer in de steenbekkerij gaat werken. Ze maakt zich zorgen om Leentje ( Leentje is een van haar 5 zussen en broers. )die nu op de kleintjes let, dit was vroeger haar werk. Ze is een bezorgd meisje dat erg bewust is van haar gevoelens. Ze is dan ook heel gevoelig. Ze is ook wel trots als ze iets bekomen heeft, zelfs als ze zich daarvoor in verlegenheid gebracht heeft. Ze wordt vlug verliefd als ze een knap iemand ziet. Voor die gevoelens is ze dan ook bang. Ze is heel dapper wanneer ze haar in be steenbakkerij " Keizer " maken. Ze werkt heel goed en verbroederdt zich direkt met haar ploegmaten. Ze is een dromer en ze geniet van het leven.Vraag2 Kies een ander motief dan de acteurs motieven dat volgens u van wezenlijk belang is in de novelle. Leg in een tekst uit.

Ik heb de tijdsmotieven gekozen want deze zijn heel belangrijk in dit verhaal. Zonder deze motieven zou het moeilijk zijn om het boek te volgen.

Vb.: - Het was nog erg duister.

- Het is tijd dat we door gaan.

- Het begon op te klaren.

- Ze is te laat.

- Het was schafttijd.

- Kort na de eeuwwisseling.Met deze motieven kan je het verhaal volgen , want als ze bijvoorbeeld zomaar zouden beginnen eten, het boek beginnen zonder ongeveer te situeren hoe laat het is of niet zou schrijven rond welke tijd het verhaal zich afspeelt, zou men niet goed kunnen volgen.Vraag3: Geef uw eigen mening over het boek.

Ik vind het boek een heel goed boek. Wat ik heel belangrijk vind aan een boek is dat ik me in een personage kan inleven, dit kon ik hier goed doen. Ik dacht dat dit moeilijk zou zijn door het feit dat het verhaal zich afspeelt in de verleden tijd, maar dit was geen probleem want alles was heer goed beschreven. Dit boek herlees ik zeker en ik denk dat ik ook zal uitkijken naar andere boeken van Piet van Aken. Piet van Aken schrijft heel goed en duidelijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen