Boekverslag : Chris Van Abkoude - Kruimeltje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 897 woorden.

Uitgever: Gebr. Kluitman Alkmaar

Drukjaar: 63e drukSamenvatting

Kruimeltje gaat over een arme jongen, zonder familie, met alleen zijn verzorgster, vrouw Koster, die hem er dikwijls op uit stuurt om een paar centen te verdienen. Hij wordt heel slecht verzorgd, en daarom is hij bijna altijd op straat aan het zwerven. Dan trekt 'ie door de straten van Rotterdam, samen met zijn vriend Keesie. Dan glippen ze de bioscoop in, of gaan ze samen in de Wagenstraat van de bult af sleen.

Als vrouw Koster op een avond dronken is, schopt ze hem eruit, als Kruimeltje naar binnen wil glippen om te gaan slapen. Kruimneltje moet dan een nacht buiten blijven, dus gaat 'ie in een oude kist met hooi slapen, wat hij wel eens vaker had gedaan, als vrouw Koster hem er weer had uit geschopt. Toen hij bij het oude winkeltje kwam, waar onder het luifeltje een kist stond, trof hij een hond aan. Hij ging erbij liggen, en de hond scheen het niet erg te vinden.

De volgende morgen werd Kruimeltje ontdekt door Wilkes, en hij bood hem een kop koffie aan met een paar boterhammen.

Hij en Wilkes worden vrienden, en Kruimeltje en de hond ook, die Kruimeltje Moor noemde. Die 2 kwamen erg vaak bij Wilkes op bezoek. Toen Kruimeltje, Keesie en Moor naar de bios wilden gaan, tikte een oude man Kruimeltje op de schouder, en zei dat vrouw Koster op sterven lag. Hij vergat de bioscopop, en rende naar huis.

Vlak voordat ze stierf, gaf ze Kruimeltje een emvelop, die hij mocht openen als zij dood was.

Bij Wilkes opende hij het, en er zat een medaillon in, en twee fotos van zijn vader en moeder stonden erin. Er stond bij: Harrie van Volker en Lieze van Dien.

Wilkes kende Kruimeltje goed, en vertelde hem verhalen over het Wilde Westen, dat hijn samen met Harrie naar goud had gezocht. Vanaf die tijd sliep Kruimeltje bij Wilkes. Wilkes had plannen om Kruimeltje een heel nieuw leven te geven, naar school te sturen, enz.

Jammer genoeg brandde het winkeltje die nacht af, en moest Wilkes naar het ziekenhuis, want hij had een longontsteking opgelopen. Toen hij in het ziekenhuis lag, vatte Kruimeltje zijn oude zwerfleven weer op. Toen hij op een koude decembernacht in de kerk wilde gaan luisteren naar de muziek van het orgel, werd hij eruit getrapt. Toen ging hij tegen een pilaar van de kerk aan slapen, en de politie pakte hem op.

Ze brachten hem naar het "Gesticht voor onverzorgde kinderen". Moor werd afgepakt, en na 1 dag had Kruimeltje al een hekel aan het gesticht.

De volgende dag ontsnapte hij, en redde Moor uit de kennel.

Een paar dagen later kwam Wilkes uit het ziekenhuis, en hij deed Kruimeltje op school, wat hij heel erg leuk vond. Toch bleef het aan Wilkes knagen, dat hij zijn vriend in het Wilde Westen had verloren. Hij besloot om naar het WW te gaan. Hij overklegde met de leraren van Kruimeltje, en de politie, of Kruimeltje samen met Moor naar het gesticht kon gaan.

Na een tijdje in het gesticht merkt Kruimeltje, dat de vader van het gesticht een hekel aan hem heeft, hij stopte geld in zaijn matras, en belde zijn docenten over een diefstal die Kruimeltje had gepleegd, en die vonden het geld, en Kruimeltje rende weg. Op straat werd hij aangereden door een auto, en toen hij bijkwam lag hij in een mooie kamer, met een verband om zijn hoofd. Hij was bij Vera Di Borboni, de beroemde pianiste.

Toen hij bewusteloos was, was zij bij hem, en had het medaillon geopend, en zij was eigenlijk Lieze van Dien, zijn moeder. Dat vertelde ze hem, en hij was heel blij, want hij was haar aardig gaan vinden.

Wilkes was terug, en had Kruimeltje zijn vader bij zich, en zei dat het was bewezen dat Kruimeltje ontschuldig was. Het gesticht werd gesloten, de wezen werden geadopteerd, en Kruimeltje bleef bij zijn ouders, en bleef op school.Hoofdpersonen

Kruimeltje:

Jongen van 10 jaar, die klein voor zijn leeftijd is, en daarom ook Kruimeltje wordt genoumd. Hij heeft veel vrienden, zijn beste vriend is Keesie, en de hond Moor. Hij woont eerst bij vrouw Koster, en later bij Wilkes. Als hij bij Wilkes is, gaat hij naar school, wat hij erg leuk vind.Wilkes

Wilkes is een goede, arme man, die Kruimeltje in bescherming neemt, en verhalen verlelt, en zijn vader in het Wilde Westen gaat zoeken. Wilkes heeft een klein antiekwinkeltje, dat later afbrandde.Lieze van Dien/Vera Di Borboni

Zij is een wereldberoemde artieste, die Kruimeltje lang geleden verloren heeft. Zij was eerst straatarm, vetrouwd met Harrie Volker. Door armoede( Harrie was naar hetWW voor geld) moest ze Kruimeltje afstaan, en zij ging werken als gezeldschapdame, en werd zo ontdekt.Harrie Volker

De vader van kruimeltje, die rake klappen kan uitdelen. hij is voor Kruimeltje de idiale vader. Hij kan het heel goed vinden met Kruimeltje.Titelverklaring

Kruimeltje is erg klein, dus hij wordt Kruimeltje genoemd, en hij is de hoofdpersoon in het boek.Eigen mening

Ik vond het een leuk boek, ik wist niet of het een happy end zou worden, en ik kon me goed in de hoofdpersoon verplaatsen. De manier van schrijven was goed, geen ik-persoon, wnt die zeggen alles vanuit hun standpunt. Ik vond het mooi geschreven, het lijkt alsof het echt is gebeurd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen