Boekverslag : Abbing & Van Cleeff - Struisvogelkoorts
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1258 woorden.

Auteurs: Abbing & Van Cleeff

Titel: Struisvogelkoorts

Plaats en datum uitgaven/1e druk: In 1996 te AmsterdamGegevens over de schrijvers.

Marjet Van Cleeff is 43 jaar en geboren in Arnhem. Ze heeft Nederlands gestudeerd en deed onder meer werk voor uitgeverijen zoals correctiewerk. Ze heeft altijd een geheime droom gehad en dat was om schrijver te worden.

Marja Roscam Abbing heeft ook Nederlands gestudeerd en is daarna de journalistiek ingegaan. Ze had

gedacht dat de stap van het schrijven van een echt boek te groot zou zijn maar het is toch gelukt.

En samen vormen ze een goed duo en ze hebben al drie titels laten verschijnen. Ze schrijven het liefst

(jeugd)detectives/trillers. Ze houden allebei niet van probleem- boeken en boeken over een bepaald thema.Gegevens over het boek.

Aantal bladzijden: 206 Blz.

Aantal hoofdstukken: 7

Geïllustreerd: neeHet verhaal is geschreven in dagboekvorm. Je leest afwisselend het dagboek van Sem en dan weer het dagboek

van Feya.Gegevens over het verhaal.

Waar speelt het verhaal zich af: onbekend

Wanneer: Nu of over een paar jaar

Hoe lang duurt het verhaal: een half jaar

Hoofdpersonen: Sem & Feya

Soort verhaal: detective

Soort einde: Gesloten eindeTitelverklaring.

Er is een soort speeltje 'de Yacca' dat gemaakt wordt van struisvogel eieren. De kinderen die zo'n Yacca hebben worden op een vreemde wijze allemaal ziek.Thema.

Sem en Feya zijn op een spoor wat er wellicht met de zieke kinderen aan de hand is en ze gaan op onderzoek uit om er achter te komen wat er precies gaande is.Samenvatting.In de eerste paar weken op school is er een nieuwe rage gekomen: de Yacca's, iedereen wil er een hebben want ze voelen zo lekker aan en je kunt er zo lekker mee spelen. Maar al gauw zijn de kinderen niet meer aardig voor anderen die geen Yacca hebben, zo mag niemand anders ermee spelen en zitten alle 'Yacca kinderen' op het klimrek en mogen kinderen die geen Yacca hebben er niet bij zitten.

Sem en Feya krijgen op een gegeven moment iets door als Kaj uit het klimrek is gevallen en naar het ziekenhuis gebracht is met een hersenschudding, ze gaan dan naar de ouders van Kaj om te vragen hoe het met Kaj is. Maar die mochten Kaj nog niet zien, zegt zijn moeder.

Ondertussen is Ilona van school gestuurd, omdat ze tegen de regels in toch in de klas met haar Yacca heeft zitten spelen.

Sem en Feya zijn goede vrienden: ze lopen samen naar school en terug, soms blijven ze na school ook nog even bij elkaar een kopje thee drinken.

Op een dag hoort Sem dat zijn broer Niels stopt met zijn opleiding en bij Farmayaca gaat werken, een medicijnen fabriek. Niels vindt het een eer om voor dokter Brand te gaan werken. Maar Sem vindt dat de brief raar is en besluit dat hij komend weekend naar Niels toe gaat, samen met Feya. Want ze willen weten wat er in de Yacca's zit, maar ze komen er niet achter via Niels. Ondertussen verdwijnen er steeds meer kinderen en niemand weet wat er precies met ze aan de hand is. Een ding is zeker: de Yacca's hebben er iets mee te maken.Als de moeder van Feya ziek wordt, krijgt ze medicijnen van Farmeyaca zodat ze weer kan opknappen.Op het moment dat de medicijnen worden afgeleverd, loopt Sem net naar Feya toe. Hij kijkt vanuit de bosjes hoe Feya stiekem met het busje meegaat om bij Farmeyaca op onderzoek uit te gaan, want er klopt iets niet. Daar zijn ze al achter.

Na een paar dagen weet Feya waar de kinderen zich bevinden, waar de Yacca's worden gemaakt en waar ze eten. Overdag is het een brave medicijnenfabriek, maar 's avonds en 's nachts, gebeuren er een hele hoop andere dingen dan medicijnen maken: dan moeten de kinderen in de oude fabriek Yacca's maken aan de lopende band.Al die kinderen die er rondlopen hebben een rare rode streep op hun wang, ze hebben allemaal jeuk en een soort rode iets opgezette riem met stoppels om hun middel, ook dragen ze allemaal een paarsblauwe overall. Als Feya op een gegeven moment aan zo'n paarsblauwe overall is gekomen,durft ze zich tussen de kinderen te mengen en helpt ze zelfs mee om Yacca's te maken.

Ondertussen weet Sem helemaal niet meer wat hij moet doen en zegt hij tegen de ouders van Feya,dat ze bij hem logeert en dat ze voor school samen een werkstuk maken. De ouders van Feya vinden dat goed en konden zo een poosje weg,zodat de moeder van Feya weer een beetje op kan knappen.Ondertussen is Feya er achter gekomen hoe Yacca's kapot kunnen. Door een klein vonkje verbranden ze helemaal en zijn de kinderen weer normaal. Dat ontdekte ze toen er een klein brandje was in de oude fabriek: toen was er een jongetje, dat stiekem zijn Yacca had meegenomen. Zijn Yacca verbrandt, maar hij kreeg meteen weer een nieuwe van de enge lange man, die ze al een keer eerder had gezien op school.

Sem kan het niet meer aan en gaat naar de politie aan wie hij het hele verhaal verteld van al die kinderen die vermist worden en de vage brieven. Maar die nemen hem niet serieus en Sem besluit dat hij naar Farmayaca

toegaat om Feya te helpen, hij komt er niet in, zó goed is het terrein afgesloten: op de hekken zit zelfs alarm.

Hij heeft wel contact gehad met Feya doormiddel van lichtsignalen : ze zond een signaal terug.Op een gegeven moment beseft Feya dat haar dagboek daar te gevaarlijk wordt en ze stuurt het op naar Sem zodat hij weet wat daar binnen allemaal gaande is. Ook heeft Feya op de laatste bladzijde geschreven dat Sem moet komen om haar te helpen, en dat hij lucifers mee moet nemen zodat ze de Yacca's kunnen verbranden. Als Sem eenmaal binnen is bij Famayaca,is zijn zusje er ook al, omdat zij ook een Yacca heeft, sinds kort. Zodra hij Feya heeft gevonden, weet hij dat ze' plan exit' in werking willen stellen.

Feya wordt ontdekt en is erg ziek geworden maar ze wordt goed verzorgd door een van de medewerkers van Fermayaca. Zodra Sem en Feya vrij zijn, weet Niels de broer van Sem, dat ze beiden binnen zijn. Dus ze hebben hem alles verteld wat ze weten en ook dingen die hij zelf niet eens wist. Sem en Feya gaan terwijl de kinderen liggen te slapen alle Yacca's verzamelen, die stoppen ze in een kussensloop en steken ze ergens mee aan. Dan wordt het een gekkenhuis in de zaal waar de kinderen slapen totdat dokter Brand de slaapzaal binnenkomt. Hij zegt dat hij plan exit in werking heeft gesteld, alle kinderen zijn daarna stil.

De dokter heeft alle uitgangen afgesloten zodat niemand er nog uitkan, maar één uitgang is niet afgesloten, die in het kanaal uitkomt, gelukkig heeft het gevroren en Sem en Feya hebben schaatsen gevonden in het magazijn. Ze zijn naar huis toe geschaatst om hulp te halen. Als ze thuis zijn is iedereen bij Sem thuis: de beide ouders en de directrice van school. Toen ze het verhaal gehoord hadden, zijn ze naar de fabriek gegaan om de kinderen op te halen. Uiteindelijk loopt alles dus goed af.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen