Boekverslag : Yvonne Keuls - Het Verrotte Leven Van Floortje Bloem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2915 woorden.

Auteur: Yvonne Keuls

Titel: Het verrotte leven van Floortje Bloem

Uitgever: Ambo bv.

Plaats van uitgifte: Baarn

Jaartal: 1982 7e druk

Aantal bladzijden: 256

Illustrator: Claudette Keuls

Genre: DramaEerste reactie:

Keuze: Ik heb dit boek gekozen omdat het over een meisje gaat van mijn leeftijd die allemaal verkeerde dingen doet. Zij komt met de verkeerde mensen in aanraking en maakt zo een heleboel dingen mee. Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en leek mij dus erg leuk om te lezen. Vooral ook omdat het over hedendaagse dingen gaat, zoals drugs.

Inhoud: Ik vond het een heel leuk en boeiend boek om te lezen. Veel volwassenenboeken zijn saai voor kinderen, maar Yvonne Keuls schrijft toch over een onderwerp wat de jeugd interesseert. Het was erg spannend en als je eenmaal aan het lezen bent wil je ook weten hoe het verder gaat. Mijn 1e indruk was zeer goed.Samenvatting:

Het verotte leven van Floortje Bloem gaat over Floortje Bloem en haar leven, dat behoorlijk rot is. Wanneer Floortje geboren wordt zijn haar ouders gescheiden en wonen haar moeder en zusje Beppie bij tante Gerda. Er is geen plaats is voor een vierde persoon en Floortje komt in een tehuis terecht. Als Floortje drie jaar is gaat zij naar een pleeggezin waar ze het ontzettend naar haar zin heeft, totdat haar Pleegvader na een auto ongeluk overlijdt. Haar pleegmoeder kan niet meer voor Floortje zorgen en ze gaat weer naar een tehuis. Als Floortje acht jaar is gaat ze naar het volgende pleeggezin, maar door haar brutaliteit, driftaanvallen en seksuele spelletjes wordt ze naar een observatiehuis gebracht. Wanneer Floortje weer in het tehuis zit mag ze soms en later steeds vaker in de vakanties naar de Familie Peperzak toe. Hier heeft ze het erg naar haar zin, maar na een tijdje wil Floortje hier niet meer naar toe, omdat de oudste zoon haar misbruikt. Floortje raakt hierdoor erg van streek en komt onder behandeling van een psychiater. Zij heeft een hekel aan alle onderzoeken en zegt dat ze naar haar echte moeder wil. Intussen heeft haar moeder een nieuwe relatie. Na overleg mag Floortje een weekend naar huis, ’s avond gaat ze met Beppie en Lexie, de vriend van haar zus, naar “De Keet,” een jeugdcentrum waar Floortje voor het eerst rookt en drinkt. Op deze plaats ontmoet ze Sjon, een buurtwerker

Na het eerste weekend mag Floortje ieder weekend naar huis en dus ook naar de Keet. Na een tijdje mag Floortje thuis komen wonen. Ze moet wel naar de huishoudschool. Ze heeft hier helemaal geen zin in; ze spijbelt veel. Via een vriendin (Karin) komt ze in contact met Gerben. De twee meiden komen graag bij hem. Hij vertelt ze verhalen en neemt ze op schoot om ze te knuffelen. Na een tijdje wordt Gerben opgepakt wegens Pedofilie, de moeder van Karin heeft hem aangegeven.Floortje en Beppie krijgen een erg sterke band en Floortje voelt zich op haar gemak bij Beppie. Op een moment ontstaat er een grote ruzie waardoor Floortje niet meer thuis mag komen.

Floortje gaat weer terug naar het internaat.

Voor haar verjaardag krijgt Floortje van Gerben een wit pluche konijn, dit neemt ze vanaf dat moment neemt ze die overal mee naar toen In verband met haar leeftijd moet Floortje naar een ander tehuis, op de heen weg ontsnapt ze en verbergt zich op een auto kerkhof vlak bij Gerbens huis, maar hij komt niet thuis.

Flootje besluit Sjon op te bellen om te vragen of hij haar ophaalt. Hij komt en brengt haar naar Beppie die in Lexie’s huis logeert.

Lexie zit in de gevangenis, maar eenvriend van hem, Patrick, laat Floortje en Beppie in het huis slapen en hij komt af en toe voorraden aanvullen.

Patrick haalt van alles in huis, hij heeft zelfs harddrugs waar Beppie en Floortje veel mee expirimenteren.

Op een dag komt Sjon, gewaarschuwd door Floortjes ouders, om haar op te halen. Haar ouders brengen haar terug naar het tehuis. Patrick bezorgt Beppie een baantje als hoertje.

Beppie vindt zichzelf geen heroinehoertje: ze spuit niet en ze snuift alleen als ze dat zelf wil. In het tehuis zorgt Floortje voor moeilijkheden: ze haalt rottigheid uit en wordt weer overgeplaatst. In het nieuwe tehuis heeft ze het wel naar haar zin, maar toch loopt ze samen met een vriendin weg. Tijdens het stelen van kleren worden ze gepakt. Floortje wordt overgeplaatst naar Gelders End waar ze alweer wegloopt. Opnieuw gaat Floortje naar het autokerkhof en belt Sjon, hij haalt haar op en neemt haar mee naar huis. Floortje wil graag samen met Beppie naar Tante Gerda, zodat Beppie kan afkicken.

Beppie komt met behulp van het CAD (Consultatie bureau voor Alcohol en Drugsverslaafde) in een afkickcentrum terecht. Dit bleek bij de Pinkstergemeente (ze werken op christelijke basis) te horen.. Beppie zag het niet zitten en liep weg om weer te gaan tippelen in Rotterdam. Met Floortje ging het onder tussen hartstikke goed bij tante Gerda, maar ze moet weer naar de huishoudschool. Van Sjon hoort ze dat Beppie weggelopen is. Dit zijn twee redenen voor Floortje om weg te lopen en op zoek naar Beppie te gaan.In Rotterdam ontmoet Floortje een hoertje waar ze mee aan de praat raakt, opeens rent het meisje naar een man toe en ze geeft Floortje een seintje dat ze haar moet volgen.

Als Floortje ziet waar ze mee bezig is, moet ze terug denken aan de zoon van de familie Peperzak. Ze wordt misselijk, raakt volledig over

haar toeren en rent weg, zo in de armen van een jongen. Hij troost haar en Floortje wordt meteen verliefd.

Die jongen, Onmin,neemt haar mee naar huis en Floortje gaat voor het eerst met iemand naar bed.

Onmin wordt gebruikt om meisjes te versieren zodat zij in het logement van zijn vader kunnen werken als hoertjes.

In het begin vindt Floortje alles goed, Onmin doet steeds onaardiger tegen haar,daarom probeert ze weg te lopen, maar ze merken dit en slaan haar bont en blauw.

Floortje wil voortaan geld voor wat ze voor de mannen doet. Ze spaart al haar geld op en wanneer ze de kans krijgt vlucht ze en gaat op zoek naar Beppie.

Floortje vindt Beppie en gaat bij haar wonen, ook begint ze weer aan de drugs.

Floortje raakt bevriend met een jongen, Martien, die er op een dag met haar geld vandoor gaat.

Omdat Beppie en Floortje nu geen geld meer hebben moeten ze gaan tippelen. Floortje wordt hier beroerd van, omdat ze steeds terug moet denken aan de familie Peperzak. Om de misselijkheid tegen te gaan begint Floortje met Chinezen.

Sjon is lid geworden van de “sanjassin”, dit is een sekte. Hij weet Beppie te overtuigen om een keer te gaan kijken en Floortje gaat ook mee, maar stapt halverwege uit en Lift terug naar Rotterdam.. Ze krijgt de lift van een lieve man met wie ze over haar toestand praat. Hij zet haar af het bij politiebureau. Op het politie bureau wordt ervoor gezorgd dat Floortje naar tante Gerda kan om hier te gaan afkicken.

Dit gaat een hele tijd goed. Op een moment wordt Floortje toch weer bang en vlucht naar Rotterdam met twee creditcards die ze van tante Gerda heeft gejat.

Als ze in Rotterdam aankomt hoort ze dat Martien weer terug is ze scheldt hem helemaal verrot, maar ze is tegelijk ook wel weer blij dat hij terug is.

Samen met Martien haalt ze geld van tante Gerda’s rekening.

Martien ziet ook het visite kaartje van de aardige man met wie ze is mee gelift. Hij laat Floortje hem bellen en ze moet zeggen dat ze zelf moord wil plegen. Als hij komt moet ze weggaan, Martien en een vriend kunnen dan in zijn huis inbreken.Martien gaat er met geld vandoor en Floortje heeft spijt van wat zij gedaan heeft.Ondertussen is Beppie ook weer terug gekomen, zij wil toch geen sanjassin worden. Beppie smeekt Floortje om geld voor drugs maar Floortje wil dit niet geven. Er ontstaat een grote ruzie tussen de zussen en Beppie gooit Floortjes enige prive bezit, het witte pluche konijn, in de tuin. Floortje wil hem gaan pakken maar tussen de troep kan ze hem niet meer vinden. Nu is Floortje helemaal alleen…..Onderzoek en verhaaltechniek:

Schrijfstijl: De schrijfstijl was vrij makkelijk in dit boek. Het was goed te begrijpen, en lekker om te lezen.

De taal was alleen niet altijd even netjes en soms werden er woorden gebruikt die je nu nauwelijks meer gebruikt.

Ruimte: Het verhaal speelt zich op veel plaatsen af in en rond Rotterdam.

Belangrijke plaatsen zijn:

- de internaten waar Floortje gewoond heeft

- de straat

- het kraakpand waar ze met haar zus woont

- onhygienische ruimtes

Er wordt geen jaartal genoemd in het boek, maar het is vrijwel logisch dat het verhaal zich af speelt in de twintigste eeuw omdat er niet moeilijk wordt gedaan over drugs, seks en andere onderwerpen.

Verhaalfiguren: De hoofdpersoon in Floortje Bloem. Alles draait om haar.

Ze heeft blond haar, grijs blauwe ogen, en ze is mager.

Floortje is erg wispelturig en wil graag aardig gevonden worden, ook heeft ze een grote behoefte aan waardering.

Tegenover tante Gerda en de leidsters in de vele tehuizen is ze erg behulpzaam en vriendelijk. Tegenover andere kinderen is ze agressief en ze maakt veel ruzie.

Floortje zelf verandert in het boek niet echt, alleen leert ze zich wat beter beheersen. Floortje groeit op in internaten en tussen junks en heroïne hoertjes.Belangrijkste Bijpersonen:

-Beppie: De zus van Floortje, ze leren elkaar pas kennen als Floortje 11 jaar is. Beppie is ongeveer een aantal jaar ouder dan Floortje maar toch lijken ze wel op elkaar. Beppie is in het begin een heel rustig meisje dat weinig kwaad doet. Je krijgt de indruk dat zij erg lief is en een goede indruk maakt op Floortje. Echter ineens slaat zij langzaam om. Ze wordt optandig, snel agresief en ze laat zich snel ompraten. Beppie groeit, net als Floortje, een heel groot gedeelte van haar jeugd op, tussen de pooiers en junkies.-Tante Gerda: Een wat oudere vrouw van achtenzestig jaar met krullend haar tot haar schouders. Ze is een echte zakenvrouw met een eigen café. Tante Gerda komt soms wat ruw over, maar ze heeft een hart van goud en iedereen kan bij haar aankloppen. Ze probeert iedereen te helpen. Ze heeft Beppie, Floortje en hun moeder vaak geholpen. Tante Gerda verandert niet in het verhaal, ze blijft wie ze is.-Gerben: Een pedofiele man, hij houdt van kinderen en doet alles voor ze, hij komt daardoor voor de tweede maal in de gevangenis. Floortje hield veel van Gerben, hij was erg belangrijk voor haar, ze speelde spelletjes en ze voelde zich gelukkig bij hem.-Sjon:

Hij is buurtwerker en komt vaak in de Keet.

Hij wil samen met zijn vriend Pieter hulpplan opzetten voor verslaafde jeugdprostiuees.

Ook wil hij de zusjes graag helpen: in het kraakpand strooit hij zijn portemonnee leeg, omdat hij een schuldgevoel heeft de meisjes niet voldoende te helpen. Aan het einde van het boek is Sjon lid geworden van een sekte.-Moeder van Beppie en Floortje: Zij is onredelijk, en laat zich snel intimideren. Ze is door de vader van haar kind in de steek gelaten, en dan trekt ze in bij haar zus Gerda. Door Gerda staat ze Floortje af want gerda heeft geen plaats voor nog een kind. Later heeft ze hier schuld gevoelens over en ze wil haar dochter terug. Dat lukt ook, maar ze is niet instaat ze op te voeden. Ze heeft last van haar tanden en is daardoor altijd in een humeuruiteindelijk verliest ze haar beide kinderen. Ze zoekt Floortje wel nog regelmaltig op, maar Floortje geeft niks om hara, evenals Beppie.-Adri: Hij is de nieuwe man van Floortjes moeder. Hij is een rustig iemand en een stuk jonger. Hij probeert zoveel mogelijk zijn vrouw te helpen als ze problemen heeft met ‘t opvoeden van haar kinderen.Lexie: Hij is de vriend van Beppie. Ze zagen elkaar alleen op zaterdag wanneer Lexie bij haar sliep. Lexie betaalde Beppie daarvoor. Later stopte Lexie met werken en begon hij een zaak. (drugshandel) Hij werd vanaf toen ook Alex genoemd. Door Lexie kwamen de meisjes in aanraking met drugs.-Karin: Zij was een tijdelijke vriendin van Floortje. Ze zaten bij elkaar op school. Samen gingen ze vaak spijbelen en ze hadden erg veel aan elkaar.Situaties:

-Een belangrijke situatie, volgens mij de belangrijkste, was de dood van haar eerste pleegvader, als hij nu nog geleefd had, was er helemaal niets aan de hand geweest en had Floortje nu een leuk en gelukkig leven gehad.

-Een andere belangrijke situatie was het oppakken van Gerben.

Floortje voelde zich net gelukkig en veilig bij iemand, toen werd hij weer van haar afgepakt en was ze weer alleen.

-Nog een belangrijke gebeurtenis: Floortjes moeder en Adri gingen moeilijk doen over naar school gaan bij tante Gerda. Op dat moment ging het ook net goed met Floortje en doordat ze weer naar school moest ging ze er weer vandoor.

Telkens komt er een einde aan het geluk van Floortje. Eindelijk voelt zij zich ergens op haar gemak en op dat moment wordt ze er weer van gescheiden. Ze is dan weer terug bij af.

Vertelwijze: Het boek is geschreven in een wisselend ik-perspectief.

Er komen steeds andere personen aan het woord en het verhaal wordt dus vanuit steeds iemand anders vertelt en beschreven. Ook zijn er stukken over genomen uit psychologische documenten over Floortje.Op zoek naar de Thematiek:

Wat is het Thema?: verslaving.Het boek gaat over een meisje, Floortje Bloem, die door haar verrotte leven verslaafd raakt en in de prostitutie terecht komt, waardoor haar toch al verrotte leven nog verrottender wordt.Welke tekstgedeelten en motieven zijn typerend voor dat thema?: Eigenlijk zijn alle gebeurtenissen in het boek typerend voor het thema:

- van pleeggezin naar pleeggezin worden gesleept

- van tehuis naar tehuis worden gesleept

- graag ergens bij willen horen en nergens je plek vinden

- experimenteren met drugs

- ontkennen van de verslaving

- stoppen met gebruiken en weer beginnen-Wat is het verband tussen de titel en het thema?

Floortje heeft een verrot leven waar ze ontzettend veel (verrotte)

dingen in meemaakt: opgroeien zonder ouders, opgroeien in verschillende pleeggezinnen en tehuizen waar steeds van alles misgaat, behandelingen van verschillende deskundigen die mislukkenPlaats in de literatuur geschiedenis:

-Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd?: Het boek werd in 1982 voor het eerst gepubliceerd-Wat weet je van de schrijver?: Yvonne werd geboren op zeventien decemder 1931 in Nederlands-Indië als vierde en jongste kind van een Nederlandse vader en een Indische moeder. In 1938 kwam het gezin terug naar Nederland waar ze in Den Haag gingen wonen. Yvonne ging naar het Grotiuslyceum waar ze veel toneel speelde, na het lyceum wilde ze naar de toneelschool, maar dit mocht niet. Yvonne volgde de kweekschool en vanaf 1952 werkte ze als onderwijzeres. In 1954 trouwde ze met Rob Keuls en stopte met werken. Ze kregen

drie dochters, Claudette (1955), Marysa (1957), Gerdiene (1961). Yvonne begon met het schrijven van gedichten en verhalen, ze bewerkte romans van bekende schrijvers voor de televisie. In 1977 brak Yvonne door met Jan rap en z’n maat. Met veel van haar werk wil Yvonne Keuls misstanden in de samenleving aan de kaak stellen. Ze laat de lezer zelf de conclusies trekken. In 1990 werd Yvonne Keuls grootmoeder, haar eerste kleinzoon heet Julien.In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?: Yvonne Keuls schrijft veel over drugs, verslaving, prostitutie en andere maatschappelijke problemen. Als ze een boek schrijft over een maatschappelijk probleem dan verdiept ze zich heel erg in het onderwerp. Toen Yvonne het boek Het verrotte leven van Floortje Bloem ging

schrijven, heeft ze een jaar lang intensief contact gehad met Klaartje. Klaartje is een meisje met zo’n levensverhaal als Floortje, op haar verhaal is het boek gebaseerd. Toen Yvonne het boek ging schrijven Meneer en mevrouw zijn gek , heeft ze eerst een jaar in een inrichting doorgebracht om te ervaren hoe het inrichtingsleven is, zodat ze precies weet wat ze schrijft.Persoonlijke beoordeling:

Het boek was ontzettend goed. Je kunt je heel erg inleven in Floortje. En omdat het verhaal in de ik-perspectief wordt verteld kan je je ook erg inleven in de persoon die aan het woord is en zo weet je hoe die zich voelt.

Ook het taalgebruik was makkelijk te begrijpen en soms zaten er een paar leuke woorden tussen wat het dan ook wel eens grappig maakte. Je leert ook enorm veel van het boek. Bijvoorbeeld wat de gevolgen kunnen zijn van drugsgebruik en hoe kinderen in een internaat zich voelen. Als er niet voor je gezorgd wordt gaat het mis met je. Wij mogen dus maar blij zijn dat we het zo goed thuis hebben. Het jammerre was het open einde dat het boek heeft. Van de ene kant is dit natuurlijk wel leuk omdat bijna alle verhalen een goed einde hebben maar van de andere kant ben ik heel erg nieuwsgierig hoe het verder gaat met Floortje. Waar gaar zij naartoe? Komt ze van haar verslaving af? Wat zal ze gaan doen in de toekomst? Dat soort dingen.

Dit Boek is absoluut een aanrader. Vooral ook omdat je het kunt gebruiken voor je boekenlijst en omdat het ook een interessant onderwerp is voor jongeren. Ik raad het andere dus ook aan om te lezen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen