Boekverslag : Imme Dros - De Reizen Van Een Slimme Man
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 568 woorden.

Samenvatting
Niels woont in een bovenwoning in Amsterdam. Zijn vader en moeder zijn arm en als ze er niet zijn past meneer Frank op Niels. Meneer Frank neemt altijd zijn dikke boek mee. Hij verteld dan over Odysseus, de slimme man. Ook al verteld hij in het grieks, Niels maakt er zijn eigen voorstelligen bij.

Als Niels wat ouder is verhuist hij naar Wassenaar. Zijn vader en moeder zijn dan namelijk rijk geworden. Hij komt dan naast Martje, beter bekend als 'Piek' en haar opa meneer Spruit te wonen, in een prachtig huis met een zwembad en een tuin. Als snel komt het bericht dat meneer Frank is overleden. Niels heeft zijn dikke boek gekregen.

Niels gaat naar het gymnasium, omdat hij dan de griekse verhalen van Odysseus kan lezen, maar het kost hem veel tijd en moeite. Gelukkig helpt helpt Piek hem weleens.

Hij zit in dezelfde klas als Piek en omdat hij weleens voor haar opkomt, heet hij algauw 'Niels van Piek'. Niels komt vaak bij meneer Spruit. Die verteld hem van odysseus nu meneer Frank dood is. Niels wil nl. geen vertalingen lezen. De moeder van Piek is Stella Star uit Hollywood. Daar droomt Niels van.

In de zomer verveelt hij zich maar zijn vader geeft hem een surfplank en hij kan leren surfen. Maar hij dobbert liever wat, het klotsen van het water herinnert hem aan Odysseus en hij hoort de verhalen van meneer Frank weer. Maar als Stella een keertje komt kijken moet hij wel 'om niet af te gaan'. Hij krijgt een ongeluk en als hij bewusteloos is praat hij met meneer Frank.

Ondertussen wil Niels ook een boek schrijven. Het wil alleen niet zo, hij is er steeds mee bezig, hij mompelt zinnen onder het eten en komt niet als hij geroepen wordt. Zijn vader en moeder willen hem laten onderzoeken, ze denken dat hij gek is geworden. Niels gaat terug naar Amsterdam om meer over meneer Frank te weten te komen en vooral over zichzelf. Wanneer hij dan voor het vroegere huis van meneer Frank staat, doet het klotsende water van de gracht hem weer aan meneer Frank denken. Hij hoort hem weer vertellen, verhalen over vroeger.

Wanneer hij in Amsterdam is geweest krijgt hij toch een begin met zijn boek, omdat alles over vroeger hem nu wat duidelijker is geworden. Hij krijgt het zelfs helemaal af. Niels noemt het boek 'De Reizen van de Slimme Man'.


Tijd & Ruimte
De tijd waarin het boek speelt in de 20e eeuw, waarschijnlijk zo rond 1988. Het is niet precies vermeld, maar dit is het jaar waarin het boek bekroond werd met een Zilveren Griffel.


Personages
De hoofdpersoon in dit boek is Niels. Niels is een doorzettertje. Eigenlijk is het gymnasium iets te hoog gegrepen, maar hij wil heel graag de verhalen van Odysseus zelf kunnen lezen en daarvoor moet hij grieks kunnen lezen. Hij wil nl. geen vertalingen lezen. Een ander voorbeeld hiervan is dat als meneer Frank overleidt, iemand zijn huis leeg moet halen. Niels wil graag dat hij en zijn ouders het doen, maar die willen dat niet. Dan gaat Niels in een mini-hongerstaking totdat zijn vader toegeeft.

Of als hij een boek wil schrijven: Het lukt steeds niet, maar hij zet door en na zijn bezoek aan Amsterdam krijgt hij het zelfs af. Maar dat hij niet kan surfen kan hem weer niks schelen. Het is dus eigenlijk een doorzetter in dingen die hij belangrijk vind.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen