Boekverslag : Tonke Dragt - Torenhoog En Mijlen Breed
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 902 woorden.

Bibliografie
Gelezen druk: 7 (1996)


Samenvatting
Edu komt met nog 9 andere planeetonderzoekers aan op Venus. Venus dat bekend staat als 'de gevaarlijke planeet'. De planeetonderzoekers hebben op Venus de taak om alles wat zich in een straal van 1 mijl rond de koepel (onder de koepel wonen de mensen die op Venus gestationeerd zijn) bevind te onderzoeken. Maar Edu wil meer, hij wil het woud in. Hij heeft er genoeg van dat ze steeds maar hetzelfde moeten bekijken en rapporteren terwijl er een hele planeet te onderzoeken valt. Tijdens een observatievlucht boven het woud doet Edu wat hij al heel lang van plan was: hij landt in het woud. Hij heeft ervoor gezorgd dat hij een beschermend buitenpak aanheeft maar algauw volstaat dat niet meer. Hij krijgt het steeds benauwder en gaat op een gegeven moment op de grond liggen. Als hij wakker wordt is hij naakt. Hij voelt zich meteen heerlijk en springt en danst door het woud. Dan ontmoet hij Firth, een Venuswezen. Firth verteld over Afroi (Venus zoals de Venusmensen ze noemen) en over de Afroini (Venus mensen). De Afroini blijken intelligente wezens te zijn en kunnen gedachten lezen. Firth en andere Afroini wijzen Edu de weg naar de koepel terug. Terug in de koepel moet Edu allerlei tests ondergaan. De volgende dag gaat Edu weer het woud in, nu samen met Mick. Edu heeft van zijn Commandant niets over de Afroini aan Mick mogen vertellen waardoor Mick helemaal overstuur raakt als hij Firth ziet. Terug in de koepel wil Mick niets meer met Edu te maken hebben. Ondertussen legt Edu steeds betere contacten met de Afroini en hij gaat nu ook met anderen het woud in. Eerst met Iman en daarna met Petra, de vrouw waar Edu verliefd op is. Deze twee vinden het net als Edu ook fijn om in het woud te wandelen. Maar dan merkt Edu iets dat hij zelf heel vervelend vindt: hij kan gedachten lezen. Hij durft er in eerste instantie met niemand over te praten omdat hij bang is dat ze hem dan niet meer vertrouwen kunnen. Toch zegt hij het tegen Mick, waar hij het weer mee heeft goedgemaakt, en besluit raad te vragen aan de Afroini. Zij vertellen hem dat hij nog moet leren het onder controle te houden maar ze kunnen hem niet voorspellen wat deze gave met hem gaat doen, want de Afroini kunnen wel gedachten lezen en telepathisch communiceren, maar niet in de toekomst kijken.


Tijd & Ruimte
TIJD

Het verhaal speelt zich ongeveer in de 21e eeuw af. De tijd waarin Edu op Venus is, is iets minder dan een halve Venus dag (dat zullen ca. 25 aardse dagen zijn, minder dan een aardse maand dus). Dat het hier om minder dan een halve Venusdag gaat wordt duidelijk doordat de planeetonderzoekers op Venus aankomen aan het begin van de Venusdag, en het boek stopt daar waar het buiten op Venus het warmst is (dus zo'n 2 uur 's middags), dat is dan minder dan een halve dag.RUIMTE

Het verhaal speelt zich af op onze buurplaneet Venus, deels in het Venuswoud, deels in de door mensen gemaakte koepel. In de koepel is een totaal aards klimaat gemaakt, Tot dag en nacht ritme aan toe. De koepel zou men kunnen vergelijken met een gewone stad op aarde, (eentje van die tijd) maar dan wat kleiner. Er is een bibliotheek (niet met echte boeken maar met voorleesoorknoppen), een conversatiezaal, sportzalen, etc.


Vertel situatie
De gebeurtenissen worden verteld door de ogen van Edu, alsof Edu zelf het boek schrijft. Een voorbeeld: Edu dacht bij zichzelf: "wat zullen de mensen in de koepel als ze erachter komen dat ik hun gedachten kan lezen?".


Personages
De hoofdpersoon uit het boek is Edu. Edu is erg gefascineerd door de wouden op Venus, hij is niet snel bang en gaat het nieuwe avontuur tegemoet. In zijn hart is hij heel sentimenteel, hij houdt bijvoorbeeld van gedichten en is verliefd op Petra Mol, de psychologe. Hij kan goed begrijpen hoe anderen zich voelen. Edu heeft er een beetje een hekel aan hoe 'aards' het er aan toe gaat op Venus. Hij wil meer dan alleen maar rond de koepel blijven. Nadat Edu de wouden in is gegaan en hij merkt dat hij gedachten kan lezen wordt hij heel onzeker. Hij weet niet meer hoe hij met zijn medemensen en zijn gave om moet gaan, maar hij zoekt hulp bij de Afroini.


Interpretatie
Edu wordt geconfronteerd met het feit dat hij gedachten kan lezen; zelf vindt hij dat erg lastig want het kwelt hem en hij kan het niet in de hand houden. Hoe het wordt opgelost staat niet in het boek beschreven, maar mijn verwachting is dat hij met zijn gave leert omgaan en er nog voordeel van gaat hebben.


Eigen mening
Ik vind dit boek ongelóóflijk goed. Het is het beste boek wat ik ooit heb gelezen. Het probleem (en de vele andere kleine probleempjes) spreken mij zeer aan, ik zou er, als ik auteur was, nooit zijn opgekomen om zoiets te schrijven. De structuur en opbouw en het perspectief van het boek zijn perfect en de dialogen (en monologen) zitten goed in elkaar. Voorbeeld; 'Iman vloekte toen Edu bij hem neerknielde. "Daar gaat-ie!' zei hij.

Het boek is spannend, boeiend en een beetje sprookjesachtig, maar niet kinderachtig.

Ik heb een deel van het boek "Ogen van Tijgers" gelezen, maar toen ik ontdekte dat het het vervolg van "Torenhoog en mijlen breed" was, wachtte ik maar even.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen