Boekverslag :  - De Wolvenlus
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 727 woorden.

Opdracht A


A. Titel


De wolvenlus


Ø Auteur


Nicholas Evans


Ø Uitgeverij


De boekerij -Amsterdam


Ø Nederlands / vertaald uit


Nederlands dat vertaald is uit het Engels.


Ø Jaar van verschijnen / druk


Eerste druk augustus 1998


Dertiende druk april 1999


B. Belangrijkste personages en hun rol in het verhaal


Helen Ross is biologe en bezig aan een proefschrift over wolven met de steun van Dan Prior en Bill Rimmer, twee wolvenkenners, en Luke Calder, bioloog in spe. Buck Calder is de vader van Luke Calder die stotterd. Hij is een rancher met aanzien.


C. Thema


Het thema handeld over de mens en de natuur. Wolven spelen een belangrijke rol in het verhaal, ze fungeren als een soort metafoor voor de mensen


D. Bondige korte inhoud


Helen Ross wordt door Dan Prior aangetrokken om de wolven die in de streek rond het dorpje Hope (gesitueerd in Montana) leven, op te sporen en een halsband om te doen om ze te kunnen volgen, te beschermen en de omgeving van hun bezoekjes te vrijwaren. Er heerst immers onrust bij de inwoners, de ranchers zouden ze liever allemaal dood zien en proberen Helen te dwarsbomen. Buck Calder, een rancher met aanzien, is hun leider. Hij gaat zelfs zo ver dat hij iemand inhuurt om de wolven illegaal te doden. Het is die Lovelace die gebruikmaakt van de wolvenlus, een succesvolle techniek om wolven te vangen en te doden.


Calders jongste zoon, Luke, voelt zich aangetrokken tot de 10 jaar oudere Helen en haar werk. Via hun gemeenschappelijke belangstelling voor wolven groeien ze naar mekaar toe, leren ze elkaar beter kennen en beginnen ze een relatie ondanks het leeftijdsverschil. Het verhaal loopt van de zomer tot de daaropvolgende zomer.


E. Vertelinstantie(s)


Iedere persoon vertelt vanuit de ikpersoon zijn verhaal. De personen wisselen elkaar af in ieder hoofdstuk.


F. Ruimteverwerking


Het verhaal speelt zich in Montana, en in het stadje Hope af. Het grootste deel van het verhaal speelt zich buiten af of in de ranche. Het gaat hier dus over een Functionele ruimte.


G. Tijdsgebruik (verteltijd, vertelde tijd)


De verschillende seizoenen vormen de vijf delen van de roman, die door heel wat flashbacks sterk met elkaar verbonden zijn.





De boek is 420 pagina’s lang.


H. Waarom heb je het boek al dan niet graag gelezen?


Ik vond het boek interessant omdat het over dieren ging. Ik ben zot van dieren. Ook was ik nieuwsgierig omdat ik de Paardenfluisteraar een prachtig boek vond. Ik las het boek dus graag omwillen van het aspect over de mens, de natuur en de dieren.


I. Selecteer een fragment dat je erg heeft aangesproken, kopieer het en voeg het bij de fiche. Motiveer je keuze.








Ik vind het eerste stuk van het boek heel mooi, vooral omdat dit echt over het dier zelf gaat. De rest gaat meer over de zoektocht naar de wolven. Het eerste stukje is echt de wolf zelf centraal. Ik vind het ook prachtig verteld.


J. Quoteer het boek op 10 en motiveer je antwoord


Het boek is voor mij een 8/10 waart. Waarom een 8? Ik vind het een prachtig boek, toch vond ik de paardenfluisteraar nog net iets mooier. Dit kan misschien wel komen door mijn enorme liefde voor paarden.


Opdracht B


Het boek heeft me meer aandacht leren geven aan wolven. Zoals ik al eerder zei hou ik van dieren, toch was nooit mijn aandacht echt getrokken op wolven. De wolvenlus heeft me echter geleerd dat wolven ook prachtige dieren zijn. Het boek kon soms wel wat saai zijn, als het te veel over het technische aspect ging over bv hoe je een wolf vangt, dan had ik het wel wat moeilijk om verder te lezen. Maar over het algemeen las het boek wel vlot.





Mijn favoriete personage was Helen, omdat ze ook zo’n liefde had voor dieren. De gebroeders Harding en hun vader kon ik echter niet zo goed hebben. Ze waren nogal onvriendelijk vond ik. En ze zaten echt niks in met dieren.





De bouw van het boek was niet altijd van de gemakkelijkste. Vooral op het begin van het boek moest je goed volgen. Want eerst zat je in het stadje Hope en in het volgende hoofdstuk zit je plots in New York waar Helen haar vader bezoekt.





Het taalgebruik is vind ik echt wel goed. Ik kan me wel voorstellen dat Helen zulke reactie geeft.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen