Boekverslag :  - De Tolbrug
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1062 woorden.

Opdracht A


A. Titel


De Tolbrug


Ø Auteur


Aidan Chambers


Ø Uitgeverij


Querido te Amsterdam


Ø Nederlands / vertaald uit


Nederlands


B. Belangrijkste personages en hun rol in het verhaal


Peter: wordt Jany genoemd door Tess en is het hoofdpersonage in het verhaal. Hij gaat werken als tolheffer in een huisje samen met Tess en Adam. Hij wil volwassen worden.

Adam: hij is raadselachtig en is voor mij een beeld van de ambivalentie van het bestaan van adolescenten. Aan de ene kant willen ze ouder worden en toch ook nooit volwassen worden. Ze willen blijven revolteren, ze willen hun eigen uniciteit ophemelen maar zich ook mateloos aanpassen. Hij speelt een kinderspel aan de waterkant en lat vrijt hij op een zeer volwassen wijze met Tess.

Tess: zij gaat haar eigen gang. Zij is een zeer zelfstandig meisje dat nog op school zit. Ze is ook haar vaders kleine meisje. Zij is ook bezig met volwassen te worden en zal dus ook iets moeten doen om de afstand die nodig is om de volwassenheid te bereiken te creëren. Dat gebeurt door het vrijen met Adam. Jany is daar getuige van, maar ook de vader van Tess heeft het gezien door het raam. Hij is er helemaal ondersteboven van maar beseft dan toch dat hij afstand moet nemen omdat Tess volwassen aan het worden is. Als Tess vertelt tegen Jany dat haar vader veranderd is, zegt Jany dat haar vader het gezien heeft door het raam.


C. Thema


Het thema in het verhaal is volwassen worden, zonder gestoord te worden door ouders, of andere personen.


D. Bondige korte inhoud


Tot nu toe is Jany altijd een rustige, meegaande jongen geweest. Maar nu op zijn zeventiende, komt hij in opstand. Om aan de druk van zijn omgevingen, ouders, leraren, vrienden te ontsnappen die bij wijze van spreken al bezig zijn zijn toekomst te regelen, neemt Jany een baantje als tolheffer op een brug. Met plezier, maar ook met een zekere huiver, installeert hij zich voor een aantal maanden in het eenzaam gelegen huis: hij trekt zich uit de wereld terug om helderheid te krijgen over wie hij is en wat hij wil. Voor het eerst is hij alleen.


Zij bewust gekozen eenzaamheid wordt verstoord door de dochter van zijn huisbaar, Tess. Tussen de twee ontstaat al vlug een bijzondere band. Minder harmonieus is de verhouding tot Adam, die letterlijk in Jany’s afzondering inbreekt, zich een leven vestigt, en hem voor heel wat raadsels stelt.


Jany en Adam staan naast elkaar en tegenover elkaar, de een is op zoek naar identiteit, de ander ervoor op vlucht.


Deze ontmoeting is bepalend voor hun leven.


Maar ze zijn ook op zoek naar hun seksuele geaardheid. Elke persoon heeft nog een ander aspect van het volwassen worden waar hij mee worstelt.


Tess moet loskomen van haar ouders en zo zelfstandig worden. Jany, de hoofdpersoon trekt zich letterlijk en figuurlijk terug van zijn ouders en van zijn vertrouwde omgeving om tolwachter te worden bij de brug.


Adam de derde persoon in het boek die een rol speelt, blijft een mysterieus figuur. Zelfs als aan het einde iets van zijn mysterie duidelijk wordt gemaakt.


Peter komt op de grens naar de volwassenheid, en hij moet conclusies maken. Hij voelt zich sterk aangetrokken tot Adam, maar ook tot Tess. Hij maakt de overstap naar de volwassenheid en dat blijkt uit dat hij niet naar zijn ouders belt, niet naar zijn vriendin Gill, hij heeft hen niet nodig.


E. Vertelinstantie(s)


Doordat Jany het verhaal heeft geschreven als ik figuur, met af en toe een tussenkomst van Tess, lijkt het alsof het met Jany goed is gekomen maar uit het einde van het boek kom je het niet echt te weten. Dar is raar eraan.


F. Ruimteverwerking


Het verhaal speelt zich af in het tolhuisje, waarin drie personen wonen. Er is een band ontstaan tussen hun drie en ze hebben sterke gevoelens voor elkaar.


G. Tijdsgebruik (verteltijd, vertelde tijd)


Ze zijn allemaal rond een leeftijd gekomen waar ze zich vragen gaan stellen, en rond die leeftijd speelt het zich af, eigenlijk de tijd die ze nodig hebben om volwassen te worden.


Het boek is 247 pagina’s lang en is onderverdeeld in 12 hoofdstukken.


H. Waarom heb je het boek al dan niet graag gelezen?


Ik heb voor de tolbrug gekozen omdat het mij een leuk en interessant boek leek om een boekbespreking van te maken. In het begin viel het boek nogal tegen, de manier waarop het boek geschreven was, was voor mij nogal saai, maar naderhand toen Tess en Adam in het verhaal kwamen, werd het steeds leuker om te lezen wat er gebeurde met de drie, de manier waarop hun levens vermengd werden met elkaar.


Ook de brieven die in het boek voorkwamen vond ik nogal storend. Het boek is soms nogal verwarrend. Je moet goed met je gedachten erbij blijven, maar het heeft wel iets om te lezen, zeker voor jongeren.


I. Quoteer het boek op 10 en motiveer je antwoord


Ik geef het boek een 7.5/10, omdat ik het graag gelezen heb, en ik er iets aan gehad heb. Ik zou eigenlijk ook wel wat afstand van mijn ouders willen nemen, niet slecht bedoeld, maar gewoon leren mijn plan trekken op gebieden waar dat nu niet is, en alleen beslissingen nemen. Ik heb dit in zeker zin wel een beetje bij de chirokampen gedaan, maar dat was dan maar voor 2 weekjes.

Ik wil het boek geen 8 geven omdat ik de brieven nogal storend vond.


Opdracht B


Ik vind het prachtig in het boek dat de drie personages hun eigen weg gaan en zo volwassen willen worden. Ze zijn niet meer een moeders- of vaderskindje, maar leren op hun eigen benen staan en beslissingen nemen. In het boek zaten ook alle zaken die jongeren in de puberteit bezig houdt, misschien wel op een wat bizarre manier. Seksualtiteit, seksuele geaardheid, vriendschap, relatie tot ouders en mensen van hun eigen leeftijd en verantwoordelijkheid.


Mijn favoriete personage was Jany, omdat hij het meest wilde volwassen worden, zijn zin wou, enzo…


Het boek was niet altijd zo gemakkelijk, omdat er sommige stukken waren die ik twee keer moest lezen, maar het was boeiend.


Geen opmerkingen over het taalgebruik.


Aidan Chambers heeft weer een prachtig grensverleggend boek geschreven waarin alle zaken die jongeren in de puberteit bezig houdt op een bizarre manier laat zien.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen