Boekverslag :  - De Paardenfluisteraar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 885 woorden.

Opdracht A


A. Titel


De paardenfluisteraar (The horse Wisperer)


Ø Auteur


Nicholas Evans


Ø Uitgeverij


De boekerij -Amsterdam


Ø Nederlands / vertaald uit


Nederlands dat vertaald is uit het Engels.


Ø Jaar van verschijnen / druk


Zevenendertigste druk 1999


B. Belangrijkste personages en hun rol in het verhaal


Annie: de moeder van Grace, ze is getrouwd met Robert. Samen met Grace reist ze naar Monatana voor de genezing van Pilgrim. In Montana leert ze Tom kennen, en samen beginnen ze aan een relatie. Later zal blijken dat ze zwanger is van Tom.

Grace: is dertien en enig kind. Samen met haar vriendin, Judith, gaan ze op een mooie ochtend als alles vol gesneeuwd is, een wandeling maken met de paarden. Er gebeurt echter een ongeluk waardoor Judith sterft, Grace in het ziekenhuis belandt en Pilgrim zwaar gekwetst en getraumatiseerd naar een dierenhospitaal gaat.

Tom: hij is de zogenaamde “paardenfluisteraar”. Na heel wat tegenpruttelen zal hij uiteindelijk proberen Pilgrim te genezen. Dit lukt hem niet alleen, hiervoor heeft hij Grace nodig. Op vele momenten in het verhaal is hij dus niet alleen een paardenfluisteraar, maar ook een mensenfluisteraar. Want ook Grace is zwaar getraumatiseerd. Op het einde zal het hem lukken om Grace en Pilgrim terug te genezen, echter moet hij het met z’n leven bekopen.

Robert: Robert is de man van Annie, hij blijft thuis en gaat niet meer naar Montana. Toch komt hij op een dag hun bezoeken en ontdekt de relatie tussen Tom en Annie. Hij stelt haar voor een keuze. Maar reageert niet boos.


C. Thema


Het thema van het boek is de genezing van Pilgrim.


D. Bondige korte inhoud


De dertienjarige Grace is het enige kind van de prominente Newyorkse journaliste Annie en van Robert, een jurist.


Terwijl een enorme truck met oplegger door het besneeuwde landschap zijn weg zoekt rijden Grace en Judith met hun paarden door het bos. De sneeuw knispert onder de hoeven, maar hier en daar, ook bij de kruising waar de truck nadert, is het verraderlijk glad. Pilgrim, het paard van Grace, glijdt uit en komt voor de truck. Hoewel Grace en Pilgrim ernstig gewond zijn overleven ze beiden het ongeluk.


Het dier is dermate getraumatiseerd dat de veearts die zijn leven heeft gered daar inmiddels spijt van heeft. Hierna begint een lange weg naar heling en genezing.


Annie en Grace verhuizen met Pilgrim naar Choteau, waar de 'paardenfluisteraar' Tom Booker woont. Deze gaat de grote uitdaging aan het paard te genezen. Het paard gaat langzaam vooruit net als de verhouding tussen Tom en Annie.


E. Vertelinstantie(s)


Het verhaal is geschreven door een auctoriele verteller. De verteller weet alles. Hij hangt a.h.w. boven zijn verhaal en geeft commentaar op verschillende gebeurtenissen en verschillende personages.


F. Ruimteverwerking


Het verhaal speelt zich in Montana, en in het stadje Choteau af. Het grootste deel van het verhaal speelt zich buiten af of in de ranche. Het gaat hier dus over een Functionele ruimte, want de ranche is zeer belangrijk in het genezingsproces van Pilgrim.


G. Tijdsgebruik (verteltijd, vertelde tijd)


Verteltijd: Het boek is 330 pagina’s lang. Het is onderverdeeld in 5 delen en in 36 hoofdstukken.

Vertelde tijd: het hele verhaal duurt ± 2 jaar.


H. Waarom heb je het boek al dan niet graag gelezen?


Ik vond het een prachtig boek. Dit zal wel te maken hebben met mijn passie voor paarden. Ook vond ik het een zeer realistisch verhaal. Het was zeer vlot te lezen ook al was het een zeer dik boek.


I. Selecteer een fragment dat je erg heeft aangesproken, kopieer het en voeg het bij de fiche. Motiveer je keuze.


Ik vind het fragment met het ongeluk het mooist. In dit stukje zitten zeer veel emoties die mekaar opvolgen. Ook van de dieren, zo steigert Pilgrim om Grace te beschermen. De emoties van elk persoon worden in dit stuk zeer fel weergeven. Ook van Wayne Tanner, degene die hen omrijdt. Wat je een goed beeld geeft van het ongeluk.


J. Quoteer het boek op 10 en motiveer je antwoord


Ik geef het boek 10/10. Dit kan misschien veel lijken, maar het is het mooiste boek dat ik ooit las. Ik zei het eerder al, dit kan te maken hebben met mijn passie voor paarden. Het boek heeft me doen stilstaan bij de gevaren die ik loop als ik paardrijd.


Opdracht B


Echt anders ben ik niet beginnen denken door dit boek, toen ik begon met paardrijden wist ik welke gevaren ik liep. Maar ik wist niet dat ze zo drastisch konden zijn. Ook al kregen enkele mensen die ik kende het ook al aan de hand. Toch stond ik er niet bij stil dat het mij ook zou kunnen gebeuren. Ik veranderde deze mening doordat ik merkte dat een accident soms maar iets stom is. Dit zorgde ervoor dat het boek me van het begin tot het einde bleef boeien. Het was uit voor ik het wist.

Ik bewonder Grace en Pilgrim in het verhaal. Omdat ze zulk een doorzettingsvermogen hebben waardoor alles terug goed komt. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen.

Over de bouw van het boek heb ik niet veel aan te merken, ik vond het goed zoals het was. Ook het taalgebruik komt volledig overeen met de personages. Annie spreekt bijvoorbeeld anders dan Grace, wat ook maar logisch is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen