Boekverslag : Lampo, Hubert - De Komst Van Joachim Stiller
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 676 woorden.

Het boek begint met Freek, die verteld dat hij iets mee gemaakt heeft, dat zijn hele leven heeft veranderd.


<br>


<br>


<br>


En al die gebeurtenissen schrijft hij nu voor de lezers op. Het werkelijke verhaal begint als Freek een groep van vier wegwerkers een straat ziet openbreken, waarna ze hem weer net zo rustig dichtmaken; zonder doel.


<br>


<br>


<br>


Hij besluit hierover een stukje te schrijven in 'De Scheldebode', de krant waar hij als journalist werkt.


<br>


<br>


<br>


Wethouder Keldermans stuurt als reactie hierop een briefje naar de krant. Als Freek hem bezoekt om het artikeltje nader uit te leggen, vertelt de wethouder hem dat er dingen gebeuren die hem bang maken, maar Freek begrijpt hem niet, en hij 'vlucht' weg. Een dag brengt zijn vriend het nieuw uitgegeven tijdschrift "Atomium" voor hem mee, dat kritiek op Groenevelt uit. Als Freek een brief, die verstuurd is in 1919 (nu = 1958) en ondertekend is met de naam Joachim Stiller, ontvangt, verdenkt hij de "Atomium"-mensen ervan een grap met hem uit te halen.


<br>


<br>


<br>


Hij gaat bij hen op bezoek, maar hij komt tot de ontdekking dat ook zij een brief van Joachim Stiller hebben gekregen. In beide brieven staan verwijzingen naar de toekomst, met betrekking op Freek. Vlak na het bezoek aan "Atomium" ziet Freek weer een oude bekende van hem terug op een plein, namelijk: Wiebrand Zijlstra. Hij kende hem van school en toen al was hij een erg apart persoon met vreemde acties. Ditmaal zocht hij degene die in de openbare toiletten tekeningetjes gemaakt had. Diegene had namelijk volgens hem een talent, en dat talent wilde hij uitbuitte. Wanneer hij een man ziet, die volgens hem de kunstenaar wel moet zijn, rent hij hem achterna.


<br>


<br>


<br>


In een onweersbui schuilt Freek in een boekenwinkeltje, waar hij een 16e eeuws boek vindt, dat achteraf geschreven blijkt te zijn door (ene) Joachim Stiller; het gaat over het einde van de wereld.


<br>


<br>


<br>


Het meisje, Simone Marijnsen, die hij ontmoet had op de redactie van "Atomium", heeft ondertussen weer bericht gehad van Stiller; ditmaal wordt haar verteld dat zij Freek niet mag laten gaan. Zij merkt dat ze verliefd is op Freek en zij verbreekt haar verloving. Samen gaan ze naar professor Schoenmakers om de echtheid van de oude brief te bepalen; hij blijkt ├ęcht 38 jaar oud te zijn! Hierna gebeuren rare dingen: de carillon speelt 's avonds op een raar tijdstip, terwijl de tijd zelf stil gaat staan, Zijlstra's nieuwe talent pleegt zelfmoord en noemt op zijn sterfbed de naam Stiller als laatste woorden en een paar dagen later wordt overal in de stad de ondergang van de wereld aangekondigd, die samen valt met de zonsverduistering. En als druppel die de emmer laat vollopen komen ze een aanplakbiljet tegen van het circus Stiller. Simone neemt Freek ermee naar toe, maar op het moment dat Freek naar de harlekijn kijkt, ziet hij dat het dezelfde man is, die ook de boodschapper van de ondergang van de wereld stad was. En hij raakt totaal overspannen. Hij gaat naar een psychiater toe, die hem een drug toedient, waardoor hij ongeremd praten kan. Opeens herinnert hij zich weer, dat hij in de Tweede Wereldoorlog een soldaat probeerde te redden bij een bombardement. De naam van die soldaat was...: Joachim Stiller!


<br>


<br>


<br>


Een paar dagen na deze ontdekking krijgen ze weer een brief van hem, waarin hij hen ditmaal uitnodigt om hem te ontmoeten op het treinstation. Simone en Molijn zijn met hem mee gegaan, en ook wethouder Keldermans was uitgenodigd door Stiller. Als hij uit het station komt lopen, herkent Freek hem onmiddellijk, maar voordat hij hem kan aanraken, wordt hij overreden door een legertruck. Na het ongeluk worden ze verhoord door de politie en Freek schaamt zich een beetje om zo'n raar verhaal te moeten vertellen. Op de vierde dag na de dood van Stiller besluiten Freek, Simone en Keldermans de gestorvene een laatste groet te brengen. Maar als ze bij het mortuarium aankomen blijkt het lichaam verdwenen te zijn. Simone vertelt dat ze zwanger is en ze voelen zich eindelijk rustig en vredig, nu Stiller is verdwenen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen