Boekverslag : Theun De Vries - Het Meisje Met Het Rode Haar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1518 woorden.

Het Meisje met het Rode HaarAuteur:

Theun de Vries.

Op 26 april 1907 wordt Theunis Uilke de Vries in het Friese Veenwouden geboren als enig kind van Sjoerd de Vries en Elisabeth Dijkstra. Zijn ouders waren beide doopsgezind en kwamen uit een landbouwersmilieu. Zijn vader besloot zuivelhandelaar te worden en het gezin De Vries verhuisde naar Apeldoorn. Theun de Vries verliet voortijdig het gymnasium en werd na

verschillende baantjes beoefend te hebben bibliotheek-beambte in Sneek. In 1932 trouwde hij met Aafje Maria Vernes en uit het huwelijk kwamen twee kinderen voort: Rene en Alexandra. Door zijn belangstelling voor historische en maatschappelijke ontwikkelingen werd De Vries tot het communisme gebracht. In 1936 werd hij lid van de CPN (Communistische Partij Nederland)Hij werd gevangen genomen door de Duitsers omdat hij in het verzet strijdde. Hij werd naar kamp Amersfoort getransporteerd.

Later werd hij kritischer tegenover de CPN en werd hij een partijloos marxist. De Vries begon als dichter maar na enige tijd ging hij op proza over. Hij publiceerde onder verschillende pseudoniemen namelijk: Sybrand Vos, A. Th. van Nieulandt, M. Swaertreger en Ibn-Askari. Hij heeft vele prijzen voor zijn werken gekregen, o.a. de Verzetsprijs in 1987 om zijn persoonlijkheid te eren.Druk: De 1e druk was in 1956. Ik heb de 2e druk gelezen.Uitgever: Pegasus, Amsterdam.Titelverklaring: Het meisje met het rode haar is de hoofdpersoon uit het boek. Uiteraard heeft ze rood haar. De kleur rood in de titel legt ook verband met het communisme en het meisje is een communiste. Het boek is opgedragen aan Hannie Schaft, die het meisje met het rode haar verbeeld. Zij leefde van 1921 tot 1945 en heeft heel dapper in het verzet gestreden.De hoofdpersoon is het meisje met het rode haar, Hanna genaamd. Ze is in de 20 en heeft rechten gestudeerd. Ze is communiste en wil tijdens de 2e wereldoorlog in het verzet om voor haar land te vechten. Ze heeft een sterke persoonlijkheid.Deel 1:

In het begin van de oorlog merkte Hanna nog niet veel van wat er gebeurde.

Ze was erg druk bezig met haar studie rechten. Maar toen de Joden steeds minder mochten en razzia’s begonnen besloot ze haar Joodse vriendinnen, Tanja en Judith, bij haar ouders te laten onderduiken. Zelf begon ze zich bezig te houden met het rondbrengen van illegale krantjes en studeerde in het geheim af. Maar Tanja kon er niet tegen om iedere dag opgesloten te zitten en probeerde meerdere malen te ontsnappen. Op een dag liet ze een briefje achter met de boodschap dat ze naar Zwitserland was vertrokken. Haar terug halen ging deze keer niet meer. Hanna besloot bij het lezen in de krantjes die ze rond bracht dat ze meer wilde dan dat wat ze deed. Ze wilde schieten !!

Via een oud-lerares kwam ze bij de verzets vereniging de RVV.

Op het hoofdkwartier leerde Frans, de leider, haar schieten en had ze hevige discussies over politiek met haar partijgenoten, die het eerst vreemd vonden dat een meisje het verzet in wilde.Deel 2:

Op een gegeven moment kwam de tijd dat Hanna voor de RVV meer mocht doen dan alleen pakjes rond brengen. Ze werd betrokken in operaties om hele elektriciteitscentrales plat te leggen, maar de meeste mislukten.

Ook kwam er een nieuw iemand bij de RVV. Hij was niet echt nieuw, maar hij had een tijdje onder moeten duiken, omdat hij was gezien bij acties.

Zijn naam was Hugo. Hanna had van af de eerste keer dat ze hem zag een bepaald soort verwondering voor hem. Hugo was stil, maar als hij praatte zei hij vaak goede dingen. Ze konden goed met elkaar over weg. Op een dag was Hugo zomaar weer verdwenen, net op het moment dat de RVV opdracht kreeg zich koest te houden. Dit zinde Hanna niet en via Floor, een jongen die de RVV af en toe hielp en een goede vriend was van Hugo, kwam ze te weten waar hij verbleef.Deel 3:

Ze zocht Hugo op en vertelde hem haar vermoeden dat hij buiten de RVV om op zichzelf ook andere acties ondernam. Ze zei ook dat ze hem wilde helpen.

Hij bevestigde wat ze vermoed had en stemde na enige aarzeling toe.

Eerst zou zij een ander onderkomen moeten zoeken, want het zou teveel gevaar opleveren als ze bij haar ouders zou blijven. Ze mocht bij dezelfde familie als Hugo blijven, op een zolderkamertje. De mensen waarbij ze verbleef waren vriendelijk en hadden een zoontje, Gijsje, van 2 jaar oud.

Meteen de 1e dag vertelde Hugo haar over zijn acties en hoe hij alles klaarspeelde. Hanna ging lange en zware dagen van training tegemoet.

Ze leerde te schieten terwijl ze fietste en omkeerde en ze miste nooit meer.

Hun 1e echte actie verliep geweldig en daarop volgde er meer.

Hanna is smoor verliefd op Hugo, maar hij laat haar niet veel van zijn gevoelens blijken, ondanks dat hij ook verliefd is op haar. Na een lange speurtocht naar een van hun gezochte slachtoffers en een knusse overnachting in een tuinhuisje heeft Hanna een slecht gevoel over de aanslag die ze gaan plegen.

En inderdaad, hun aanslag mislukt. Hanna schiet 5 maal mis en hierdoor komt Hugo om, terwijl hij haar probeerde te redden.

Ze is wekenlang depressief, want ze was van plan Hugo ooit te trouwen en ze hield zielsveel van hem. Het verergert als ze hoort dat haar ouders zijn opgepakt. Gelukkig was haar vriendin Judith tegen die tijd al bij een ander gezin ondergedoken. Maar na een tijdje besluit ze dat ze zo niet door kan gaan en meldt zich weer bij de RVV, om door middel van acties Hugo’s dood en haar ouders te wreken. Hier hoort ze dat in de zak van Hugo, nadat hij in het ziekenhuis is omgekomen, haar foto met naam en adres is gevonden. Hierdoor weet zij dat hij ook van haar gehouden heeft. Maar haar foto is wel in de verkeerde handen terecht gekomen. Vanaf dat moment is ze bij de bezetter bekend als ‘het meisje met het rode haar.’Deel 4 & 5:

Weer terug bij de RVV gaat ze meteen weer aan de slag. Ze neemt deel aan een actie waarbij ook een groep Velsenaars deelneemt. Deze vragen haar en twee vriendinnen, waar ze al veel mee heeft ondernomen, om bij hen te komen werken.

Ze nemen dit aanbod aan. Ze hoeven bijna alleen maar pakjes te vervoeren.

Op een dag openen ze een van de pakjes en ontdekken dat ze hun leven wagen voor het vervoeren van tabak. Dit vinden ze erg vreemd en melden het bij de RVV.

Deze verbiedt hen dan ook om nog verder met deze mensen in zee te gaan en gewoon weer terug te vallen op het rondbrengen van het illegale krantje

‘de Waarheid’. Als Hanna op een dag bezig is met haar dagelijkse ronde kranten brengen wordt ze aangehouden.

De Duitsers vinden de krantjes in haar fietstas en haar wapen bij het fouilleren.

Ze wordt naar een cel ergens buiten Haarlem getransporteerd.

Hier proberen vele officieren haar uit te horen, maar ze zwijgt als het graf.

Soms mishandelen ze haar ernstig, maar het mag niet baten, ze blijft zwijgen.

Ze hoopt stiekem dat de Velsenaars of de RVV haar komen redden.

Maar er gebeurt al die tijd niets. Wel zit de bevrijding van noord-Holland er aan te komen, maar de Duitsers executeren uit onmacht de laatste gevangenen.

Hanna weet dat haar dood er zit aan te komen, maar ze heeft er min of meer vrede mee, omdat ze weer bij Hugo kan zijn en ze veel voor haar vaderland heeft kunnen betekenen. En dat was haar doel. Ze wordt met een paar anderen naar de duinen getransporteerd en daar wordt op ze geschoten.

Haar laatste woorden sprak ze tegen een officier:”Ik schiet toch beter dan jij !!”

Opbouw:

Het boek is opgebouwd uit 5 delen:

De vervolgden

De verdedigers

Het spoor der gerechtigheid

Het pantser om het hart

Het meisje met het rode haar

Deze bestaan elk ook weer uit aparte hoofdstukken. Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het begint in het begin van de oorlog en eindigt bij de bevrijding.

Het verhaal is in de ik vorm geschreven, je bent net Hanna zelf.

Thema:

Ik denk dat de belangrijkste boodschap uit het boek is om de mensen na de oorlog duidelijk te maken hoe de mensen hebben geleefd. En met name vertellen hoe veel mensen (in dit geval Hannie) hebben gestreden voor hun vaderland. Ik vind dat de doelstellingen van het communisme ook goed naar buiten komen.

Het boek is een eerbetoon aan de mensen uit het verzet.

Mening:

Ik vond het een prachtig boek. In het begin las het alleen wel lastig vanwege oude vervoegingen van werkwoorden, zoals stiette, lei en dorf.

Maar ondanks dat ben ik ben sinds lange tijd niet zo geboeid geweest door een boek. Ik wist al veel over de oorlog, maar dit maakt alles extra duidelijk.

Het laat je nogmaals realiseren wat voor verschrikkelijke dingen er zijn gebeurd.

Ik kon me precies inleven in Hanna, ook al heb ik geen idee hoe het is om in een bezet land te leven. Ik hoop dat als er ooit zoiets gebeurt dat ik de moed heb net zo dapper te strijden als zij. Want ik heb een boel ontzag voor Hannie Schaft en ik vind eigenlijk dat dit boek niet genoeg is om haar te herdenken en te eren.Commentaar via karlijnemijntje@hotmail.com
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen