Boekverslag : Yvonne Keuls - De Moeder Van David S
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1032 woorden.

Zakelijke gegevens

Titel: De moeder van David S., geb.3 juli 1959.

Naam van de auteur: Yvonne Keuls.

Naam van de uitgever: Amdo bv.

Jaar van verschijnen: Ik heb De 22ste druk gelezen, 1980 is het jaartal van de 1ste druk.Korte uitleg waarom het boek gekozen is

Van diverse mensen had ik gehoord dat het wel een mooi boek was. Het onderwerp sprak mij ook wel aan, daar hoor je nu heel veel over.Eerste persoonlijke reactie

Eerst dacht ik dat het een heel saai boek zou zijn. Het heeft (vind ik) een saaie kaft, en het verhaal is niet verdeeld in hoofdstukken.Korte samenvatting van de inhoud

Len en Simon zijn twee maanden getrouwd als ze hun eerste kind, David, krijgen. Simon is dan nog met zijn studie bezig. David is een lastig kind, hij huilt de hele dag. De moeder van Len komt een poosje later helpen in het huishouden en bij het opvoeden. Len en Simon krijgen nog twee kinderen, Juliëtje en Brammetje.

Als david 15 jaar oud is gaan ze verhuizen. Hij doet aan sport en gaat naar het Atheneum. Maar daar doet David al gauw niet zo veel meer aan. Simon probeert David een beetje actief te houden en zoekt een baantje op voor David. Na een poosje stopt David met werken, omdat hij het een dom en slecht betaald baantje vindt.

Wanner de familie terug komt van vakantie, liggen er in hun huis allemaal vreemde mensen, ook is het een zooi in huis. David, die niet mee was op vakantie, zegt dat ze hem bedreigt hadden.

Simon gaat alleen nog maar om met Bernard, soms zijn ze samen een hele dag weg. Op een dag nodigen Len en Simon de ouders van Bernard uit, Gerrie en Ton, om over hun vriendschap te praten. Ze zeggen dat hun zoon aan de drugs is en hij zich weleens misdraagt. Het verbaast ze niet dat David ook aan de drugs is.

Simon en Len hebben ruzie over David, wanneer hij net binnen komt lopen. Er ontstaat een hevige knokpartij en

Ton moet erbij komen. Die zegt dat David zo reageert omdat hij speed gebruikt. Later vraagt Len dat aan David, omdat ze hem niet gelooft, hij bekent. Ook zegt hij dat hij geld van hun heeft gestolen.

David belooft dat hij weer naar school zou gaan. Maar na twee weken loopt hij weg. Op een gegeven moment wordt Simon opgebeld dat hij David van het station kan halen.

David zegt dat hij een “bad trip” heeft gehad en doet depressief. Er wordt hun voorgeschreven hem een rustperiode te geven. Dan wordt er opgebeld door een psychiatisch ziekenhuis en zij vertellen dat David is opgenomen, hij heeft namelijk een LSD-prognose. Daarna gaat hij vrijwillig naar een afkickcentrum, maar hij heeft het daar snel bekeken en loopt weg. Af en toe gaat hij naar zijn ouders om geld te vragen.

David komt na een poosje weer thuis en Len en Simon betalen de schuld van bijna FL.6000,-. Simon biedt David weer een baantje aan. Maar David word ontslagen, omdat hij gestolen heeft.

Op een dag wordt Len wakker met vreselijke pijn, ze heeft

Een acute blindedarm ontsteking en moet worden geopereerd. Als weer alles achter de rug is, heeft ze ruzie met david. Hij schopt haar tegen de wond en rent weg.

Len gaat naar Amerika waar ze in contact komt met “Anonymous Families” een organisatie voor ouders van drugsverslaafden.

Eenmaal weer in Nederland richt ze een praatgroep op.

David heeft inmiddels een vriendin, maar na een tijd schopt ze hem het huis uit.

Dan komt David weer thuis wonen onder één voorwaarde dat hij zich aan de huisregels houdt. Hij beloofd te gaan afkicken. Len zit te wachten tot David weer, als hij s’avonds weg is, thuiskomt maar hij is weer een shot aan het halen...Bespreking van de volgende verhaalaspecten

Spanning: Er zitten open plekken in het verhaal die het spannend maken.

Personages: De meest genoemde personen zijn Len, Simon, David, Juliëtje, Brammetje en Bernard.

De hoofdpersoon is Len, David is een bijfiguur. David die aan de drugs is komt daardoor in de problemen. Len kiest partij voor David, maar Simon vindt dat David zelf stom bezig is. Omdat len voor David heeft gekozen Lijdt het hele gezin eronder.

Thema: drugsverslaving

Opbouw: Het verhaal is verteld in de volgorde waarin het plaatsvond. Logisch-chronologische volgorde.

Tijd: Het verhaal begint in 1959 slaat dan een stuk over en gaat verder in 1976. Het is dus een verhaal uit het verleden, maar het is een dagelijks probleem. Het hele verhaal bestrijkt ongeveer 20 jaar.

Vertelsituatie: Het is verteld in een ikvertelsituatie.

Len in dit geval, ze beschrijft wat ze voelt en denkt.

Ruimte: Het verhaal speelt zich in eerste instantie in een gewoon gezin af. De omgeving speelt niet zo’n grote rol voor het verhaal, maar wel voor david. Want door verkeerde vrienden raakt hij aan de drugs.Mening

Ik vond het wel een mooi boek, met een duidelijke boodschap. Er werd wel veel in gevloekt, en op een gegeven moment draait echt alles allen om het probleem.

Maar vooral voor jongeren is het verhaal erg leerzaam, de gevolgen komen ook heel duidelijk naar voren, wat drugs nou eigenlijk allemaal doet.Informatie over de auteur

Korte levensbeschrijving: Yvonne Bamberg (haar meisjesnaam) werd op 17 december geboren in Batavia, in het toenmalig Nederlands-Indië. Met haar 7e jaar kwam ze naar Nederland. Ze werd onderwijzeres daarna journaliste en daarna schrijfster. In 1954 trouwde ze met Rob Keuls. Samen kregen ze drie dochters.

Wat voor soort boeken schrijft ze vooral: Yvonne begon met schrijven van verhalen over kinderen en met het schrijven van toneelstukken. Vanaf 1965 schreef ze regelmatig stukjes voor een krant en hoorspelbewerkingen van Romans.

Waar gaan ze vaak over: Yvonne basseerd haar verhaal op ware gebeurtenissen. Bijna alle personages in haar boek zijn samenstellingen velen die haar hun verhaal hebben verteld. Ze lijken op bestaande mensen, maar zijn het niet.

Welke andere boeken heeft deze auteur geschreven: De toestand bij ond thuis, Groetjes van huis tot huis, Van huis tot huis, Jan Rap en z’n maal, Keuls potje, Keulsiefjes, Het verrotte leven van Floortje Bloem, nog wat kinderboeken, toneelstukken en filmen

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen