Boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1587 woorden.

Hoop dat je er wat aan hebt!!!!Zakelijke gegevensSchrijfster: Marga Minco

Titel: Het bittere kruid

Ondertitel: Een kleine kroniek

Uitgever: Bert Bakker, Amsterdam“Er rijdt door mijn hoofd een trein vol joden, ik leg het verleden als een wissel om….” Bert VoetenWaarom dit boek?Ik heb dit boek niet gekozen. We hebben het met de hele klas gelezen en besproken. Ik heb dit boek ik de 2de ook al eens moeten lezen.Persoonlijke reactie.Ik vind het best een mooi boek en ik vind het knap dat iemand zo zijn ervaringen kan opschrijven. Soms is het best wel een beetje shockerend zoals dat haar broer en schoonzus worden opgepakt en haar ouders ook zodat zij alleen achter blijft. Ik vind het ook een best droevig verhaal omdat ze op het laatst alleen over blijft.SamenvattingAls in 1940 de oorlog uitbreekt, vlucht de familie Minco uit Breda weg. Na een paar dagen keert de rust weer en men komt terug. Marga en haar broertje en zusje hadden het in hun jeugd in Breda vaak moeilijk. Ze werden uitgescholden en soms geconfronteerd met vreemde vooroordelen. Na de capitulatie gaat het leven aanvankelijk zijn gewone gang. Vader is vol vertrouwen en gelooft, dat de Duitsers hen niets zullen doen. Hij is een vroom man en wil dat “de Joodse wetten en rituele gebruiken” gehandhaafd worden. De kinderen onttrekken zich hoe langer hoe meer aan.

In het eerste oorlogsjaar wordt Marga ziek en ze moet kuren in utrecht. Haar ouders verhuizen intussen naar Amersfoort, waar ze gaan inwonen bij hun getrouwde zoon Dave en zijn vrouw Lotte. Na een poos is Marga zover herstelld, dat ze mag nakuren buiten het ziekenhuis. Ze trekt ook naar Amersfoort. In die tijd hebben de bezetters juist bepaald, dat alle Joden een gele ster moeten dragen. Vader komt thuis met een hele collectie sterren en moeder en de meisjes beijveren zich zo keurig mogenlijk op de kleren te naaien. Marga is niet zo handig met naald en draad en de ster komt er scheef op.

Vader en Dave moeten zich laten keuren voor werkkampen. De eerste heeft huiduitslag en wordt afgekeurd en de tweede neemt een drankje in, waardoor de dokter hem ongeschikt vindt. Het drankje heeft een nadelige uitwerking, maar na een paar dagen is Dave weer hersteld.

Mevrouw Zwagers is ermee begonnen het gehel gezin te laten fotograferen. Moeder vindt, dat ze ook maar met het gehele gezin op de foto moeten. Marga heeft weinig zin, maar toch gaan ze met z’n allen naar fotograaf Smelting. Als moeder op een zekere middag naar mevrouw Zwagers gaat om de foto’s te laten zien, blijkt de hele familie zwagers te zijn ondergedoken. Het is voor het eerst dat ze horen, dat iemand is ondergedoken.

Op een dag komt er een telegram uit Amsterdam: Marga’s zuster Bettie en haar man zijn door een overvalwagen opgepikt. Enige tijd later komen bij Marga thuis ook oproeppen om zich te melden. Het lijkt Dave wel avontuurlijk. Ze kopen rugzakken en voeren hun kleren met bond en flanel. Overal stoppen ze doosjes vitaminen en er worden drie kampeerbekertjes gekocht. Dave en Marga behoeven zich echter niet te melden, omdat ze ven de dokter een attest krijgen. Lotte mag blijven om hen te verzorgen. Hun ouders moeten naar Amsterdam. Bij het afscheig is vader zeer optimistisch. Moeder denkt aan Bettie. Een paar mannen komen om de koffers en de kamer te verzegelen. Als hun ouders weg zijn, verbreken de kinderen het zegel van de kamer. Daven en Marga blijven zoveel mogenlijk in bed. Op een zekere dag komt het buurmeisje Marga’s racket lenen. Ze krijgt allerlei spullen van Marga cadeau.

Marga wil naar Amsterdam, waar haar ouder in de Sarphatistraat op kamers wonen. Ze haalt de ster van haar jas en dan begeeft ze zich op weg. Gedurende die gehele reis zit ze met spaning, maar de tocht verloopt zonder ongelukken. Haar ouders zijn dolgelukkig haar weer te zien. Hat Joodse rusthuis naast hen wordt een paar dagen later leeggehaald. Vader, moeder en Marga verbergen zich in het souterrain, van waaruit ze aleen voeten kunen zien. Toch weten ze, dat er iets afschuwelijks gebeurt.

Nadat ze een dienst in de “sjoel” hebben bijgewoond, lopen ze met een kennis op, met wie ze praten over onderduiken. Vader wil liever nog wat wachten.

Tante Klaatje uit het oudenliedengesticht zal bij hen komen eten. Marga gaat inkopen doen in de weesperstraat. Ze wordt aangehouden door een dikke man, die een meisje blijkt te zoeken dat van haar leeftijd is. Marga mag gaan en doet haar inkopen. Als ze thuis komt, hoort ze dat Tante Klaatje niet komt(“het hele gesticht is leeggehaald”).

Als Marga in de Lepelstraat loopt, stopt daar juist een overvalwagen. Alle huizen worden leeggehaald. Een soldaat wil ook Marga meenemen, maar ze zegt dat ze niet in de Lepelstraat woont. De soldaat gaat met het persoonsbewijs naar zijn commandant; na een poosje komt hij terug: Marga kan gaan.

De volgende dag loopt ze weer door de Lepelstraat, die is dan uitgestorven. De winkel van de slager is leeg; er is een plank voor de deur getimmerd.

Op een avond is Marga aan het tennissen. Ze slaat de bal over de schutting en als ze hem pakt, ontdekt ze dat er achter de tuin een smalle geul is, waar ze zich best in kunnen verstoppen. Als vader en moeder thee zit te drinken, wordt er gebeld. Meteen zijn de mannen binnen. Marga moet de jasseb halen. Ze vlucht ongemerkt het huis uit, de tuin in. Door het tuindeurtje en via de smalle geul komt ze op straat. Ze rent naar de Weteringschans, waar Dave en Lotte zijn ondergedoken. Daar is ze enige tijd veilig. Alle drie bleken ze hun haar, waardoor de vrouw bij wie ze inwonen, achterdocht krijgt. Ze moeten het huis verlaten en besluiten naar Utrecht te gaan. Die nacht denkt Marga aan het Paasfeest, het verhaal over de uittocht uit Egypte, aan het eten van”het ongezuurde brood en het bittere kruid”.

Voor hun veiligheid zullen ze apart naar Utrecht reizen. Voor het vertrek gaan ze nog een keer naar de bioscoop. Als Marga op het afgesproken adres in Utrecht aankomt, heeft Dave al opgebeld. Lotte is bij de controle aangehoudenen Dave zal zich bij haar voegen.in Utrecht hebben ze geen plaats voor Marga. Ze gaat terug naar Amsterdam, waar ze een kennis heeft. Wout wacht haar bij het Amstel Station op. De volgende dag wordt ze opgehaald door een oom Hannes, een boer uit het Haarlemmermeer. Op de boerderij van oom Hannes zijn veel onderduikers; daarom wordt Marga naar een landarbeidersgezin gebracht. Daar hebben ze geen bed voor haar. Ze moet bij de vrouw slapen, terwijl de man bij de jongens zal kruipen. Op een dag roeit ze naar Aalsmeer, waar ze in een cafe bij het station een afspraak met Wout heeft. Hij heeft voor haar geinformeerd; het enige wat hij kan zeggen is: “Ze zijn doorgestuurd.”

Een meisje is op straat aan het tollen. Haar tol wordt verpletterd.

Marga’s geld raakt op en ze wil het arme gezin niet langer tot last zijn. Wout weet wel een adres voor haar in Haamstede. Hij heeft ook een nieuw persoonsbewijs voor haar, met een nieuwe naam. Ze leest de naam:”Het was of ik aan mezelf werd voorgesteld.” In Haamstede komt ze in een laag huis aan een smalle vaart.Epiloog

Na de bevrijding bezoekt ze de broer van haar vader, die in Zeist woont. Omdat hij met een niet-Joodse vrouw is getrouwd, hebben de bezetters hem ongemoeid gelaten. Het lot van zijn broer heeft hem echter zeer aangegrepen en iedere dag staat hij bij de tramhalte op hem te wachten, hoewel hij ook bericht van het Rode Kruis gehad heeft.

Hij heeft al jaren een pak en een paar schoenen voor zijn broer bewaard. Op een dag krijgt Marga bericht, dat haar oom gestorven is. Ze gaat naar Zeist en vindt het vreemd, dat ze bij de tramhalte geen bekend gezicht ziet. Tante geeft haar het kostuum, maar ze wil het niet hebben, omdat ze er toch niets mee kan doen. Ze mist het geloof van haar oom:”Ze zouden nooit meer terugkomen, mijn vader niet, mijn moeder niet, Bettie niet, noch Dave en Lotte.”Beschrijving leeservaringOnderwerp

Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/te weinig aandacht gekregen?

Ik vindt dat er te weinig aandacht is besteed aan wat er met Bettie, Dave, Lotte en haar ouders is gebeurd. Ik geloof niet dat ze aan een onderwerp te veel aandacht hebben besteed.Gebeurtenissen

Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je heeft gemaakt en waarom.

Een gebeurtenis die veel indruk op me heeft gemaakt is dat Marga in de trein durft te stappen zonder haar ster en wel met haar persoonsbewijs. Als ze gepakt was hadden ze haar meteen afgevoerd.Personages

Van welke personages kom je het meest te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?

Van Marga kom je het meest te weten daarnaast kom jeook heel wat over Dave en Lotte te weten. Ik denk dat wat het boek vertelt over de personages genoeg is om hun gedrag te begrijpen.Bouw

Is het verhaal boeiend?

Ik vindt van wel het wel een boeiend verhaal. Er gebeuren steeds andere dingen zodat het verhaal boeiend blijft.Taalgebruik

Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

Ja ik vind van wel en vindt ook dat het taagebruik dat in het bek wordt gebruikt ged te ezen en te begrijpen is.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen