Boekverslag : Adriaan Van Dis - Nathan Sid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 752 woorden.

Samenvatting
Nathan Sid woont in een groot huis, in dit huis zitten nog 4 andere families, ze zijn allen afkomstig uit Indonesie.

Er hangt een erg Indische sfeer, het ruikt naar Indisch eten en er hangen veel Indische dingen.

Nathan drinkt veel karnemelk, omdat hij veel last heeft van pukkels en uitslag op zijn huid en karnemelk heeft als werking dat het bloedzuiverend werkt.

Ook gaat hij vaak met zijn moeder naar een gebedsgenezer, maar Nathan wordt daar nerveus van en hij krijgt nog meer uitslag en pukkels. Het Indische eten thuis kan Nathan nooit verdragen, dus eet hij altijd iets anders.

Zijn vader sloeg hem vaak, hij sloeg Nathan als er hem iets niet zinde.

Als Nathan naar school gaat, kocht hij drop van het geld dat bedoeld was voor karnemelk. Zijn vader kreeg dit door, en verbood Nathan om nog in de snoepwinkel te komen.

Nathan denkt ik wordt vegetarier, dit heeft weer een ruzie aan tafel tot gevolg.

Nu gaat hij ook vaker naar mevrouw Tengbergen, zij is ook vegetarier.

Nathan heeft ook vaak ruzie met zijn zussen, al die ruzies komen omdat Nathan in Nederland is geboren en niet zoals zijn zussen in Indonesie, dus hij heeft niet hetzelfde meegemaakt zoals de rest van de familie in Indonesie geleeft hebben, hij voelt zich een buitenstaander.

Er zijn verkiezingen in aantocht, Nathans vader kon zich hier echt boos over maken, omdat de socialisten niet het KNIL-salaris willen uitbetalen van de oorlog in Indie.

Oom Nathan is ook een socialist, Nathan voelt zich tot zijn oom aangetrokken, omdat hij een vrij en los gedrag heeft.

Nathan wil graag blokfluit spelen, vader koopt een blokfluit voor Nathan, hij koopt het in ruil voor een ring, maar onder 1 voorwaarde elke dag oefenen.

Nathans ouders zijn niet rijk, maar zijn vader wil er wel een goed en vrij deftig leven op na houden, terwijl ze arm zijn. Nathan stelt zichzelf vragen ,naar aanleiding van een boek. Hij vraagt zichzelf af of hij een wees is? En of dit wel zijn eigen ouders zijn?

Op een dag sterft Nathans vader, vanwege zijn slechte en zwakke hart. Nathan mocht niet naar de begrafenis dat vond zijn moeder te eng.

Zijn moeder vertelt nu, dat zijn vader vroeger veel is geslagen en weinig liefde van zijn ouders kreeg. Dit maakt indruk op Nathan.

Hij moet er nu zelf voor zorgen om zijn slehte eigenschappen de baas te worden, want hij wil niet zo zijn als zijn vader. Hij vraagt zich zelf af: hoe moet ik dit doen?


Vertel situatie
Ja, je kan het zeker inleven, omdat je het bekijkt door ogen van Nathan dus een personaal perspectief. Door dit perspectief is er wel enige afstand tussen lezer en gebeurtenissen, maar ook komt het voor dat alles heel dichtbij is, de afstand is weg, je krijgt gevoelens van Nathan heel direct. Dus er is een wisseling van verschillende perspectieven.


Personages
Nathan:

Binnen gezin eenling, want hij weet niks van Indie. Buiten gezin eenling, want hij heeft geen enkele vriend. Nathan is een onzeker persoon, kan zich daardoor moeilijk houding geven. Hij is niet echt sportief, is slapjes, maar hij wil graag een grote en stoere jonge knaap worden, net als zijn idool Gulliver uit de film. Hij verzet zich vaak tegen vaders strenge regels.

Pa Sid:

Leven in kamp heeft hem lichamelijk en geestelijk kapot gemaakt, heeft een zwak hart. Voed Nathan hard op, om wat van Nathan te maken. Pa Sid is eigenlijk een strenge opvoeder met goede bedoelingen.

Ma Sid:

Lief, warm en zorgzaam. Ze gelooft in natuurgeneeswijze, vandaar het eten wat Nathan kreeg.

Nathan en moeder sympathiek, maar zijn vader en zussen zijn onsympathiek. Dit vind ik zo omdat zijn vader denkt dat een harde opvoeding goed is en zijn zussen plagen hem, omdat hij niets van Indie weet. Zijn moeder doet aardig en normaal vandaar sympathiek.

Oom Nathan:

Hij is socialist en vind strenge opvoeding en straffen niet belangrijk. Hij is aardig. Manieren vindt hij niet echt belangrijk.


Boekbeschrijving & Titel
De titel is de hoofdpersoon, dus titel geeft aan dat het over Nathan gaat, maar het zegt niks over de gebeurtenissen van Nathan.


Eigen mening
Dit boek is wel aan te raden, maar het is geen makkelijk boek om te lezen, je moet alles goed doorlezen om het te begrijpen.


Overige
VERHOUDINGEN

Ze verhouden zich emotioneel tegen over elkaar.

Nathan-vader:

Nathan heeft vaak een hekel aan zijn vader door zijn strenge opvoeding en straffen. Als hij is gestorven mist hij hem toch wel, nu moet hij alles zelf doen.

Nathan-moeder:

Nathan kan goed met moeder vinden, moeder heeft het beste met Nathan voor, ze gaat bv. naar een genezer.

Nathan-zussen:

Zussen vitten vaak op Nathan, Nathan mag zijn zussen niet echt.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen