Boekverslag : Erich Kastner - Emil Und Die Detektive
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1018 woorden.

Titel

Emil und die detektiveInformatie over de schrijver en het boek

De auteur Erich Kästner is bekend om de vele kinderboeken die hij geschreven heeft. Hij heeft veel Europese prijzen gewonnen, waaronder de Hans-Christian-Andersen- medaille.Het boek "Emil und die detektive" heeft 167 pagina's en de illustraties zijn getekend door Walter Trier. Het boek is uitgegeven door Atrium verlag, Zürich. Het boek dat ik heb gelezen was de 135e druk en is uitgegeven in 1990.De personages in het verhaal

Emil Tischbein, is de hoofdpersoon in het boek. Hij zit op een school voor MAVO/HAVO. Emil woont samen met zijn moeder in Neustadt. Toen Emil 5jaar oud was stierf zijn vader. Emil gaat in het boek voor het eerst alleen op reis, hij gaat met de trein en helemaal naar Berlijn!Mevr. Tischbein, is kapster en zorgt voor Emil en het huishouden. Ze houdt heel veel van Emil en wil niet dat hem iets overkomt.De meneer met de gesteven hoed kent niemand. In de trein zegt deze meneer dat hij Grundeis heet, maar is dat wel zo?Gustav, is een jongen die in Berlijn woont. Hij heeft een hele luide toeter, als hij daarop toetert komen alle kinderen uit zijn buurt naar hem toe. Hij is de leider van de buurt. Als hij Emil ziet en hoort wat er aan de hand is, is hij gelijk bereid om hem te gaan helpen.Professor is de bijnaam voor een jongen die het brein van de groep van Gustav is. Hij bedenkt hele goede plannetjes.Verder hebben we nog Grootmoeder voor wie het geld is dat Emil bij zich heeft en Pony Hütchen, zijn nichtje, waar Emil gaat logeren.Tijd

Het verhaal speelt zich, aan de plaatjes te zien, af in het begin van de twintigste eeuw.Ruimte

De eerste 2 hoofdstukken spelen zich bij Emil thuis af. De 3 daaropvolgende hoofdstukken spelen af in de trein en daar vindt dan ook de hoofdgebeurtenis plaats waar het boek om draait; Emil zijn geld wordt gestolen. In de hoofdstukken daarna gaat Emil vooral op jacht naar het geld, hij is dan in Berlijn.Eigen mening

Ik vond het op zich wel een leuk verhaal maar ook wel kinderlijk. Het boek vond ik toch wel moeilijk te lezen af en toe.

Ook begreep ik niet alles, bijvoorbeeld een stukje in de trein dat ging ongeveer zo: Emil zat in de trein en sprong er op eens uit, hij ging alle huizen binnen die hij buiten tegen kwam, maar ik begreep niet waarom hij de trein uitsprong. Later bleek het dat hij gewoon aan het dromen was, dat vond ik een heel onduidelijk stukje.

Verder begreep ik het verhaal wel. Ik denk ook dat als je een verhaal niet begrijpt dat het dan ook niet leuk is om te lezen, dat had ik dus met dat stukje in de trein, ik begreep het niet dus had ik telkens geen zin om verder te lezen. Een paar pagina's later begreep ik het weer en ging ik uit mijzelf ook veel sneller lezen, omdat het verhaal dan klopt, omdat je het snapt! Het verhaal van Emil heeft een moraal, je moet altijd goed op je geld passen.

Het stukje in Berlijn vond ik dan ook het leukste stukje in het boek, er zat iets spannends in, was leuk en heel af en toe was het ook grappig!

Ik heb dit boek met plezier gelezen.Samenvatting

Emil gaat voor het eerst alleen met de trein en dan gelijk al helemaal van Neustadt, waar hij woont, tot Berlijn, waar zijn familie woont. Hij gaat één week bij zijn oma en nichtje logeren. Emil zijn moeder geeft hem 140 Mark mee voor zijn oma.

Voordat hij in de trein stapt geeft zijn moeder hem nog een paar instructies en wenst hem een goede reis. Als hij in de trein gaat zitten, zitten er al een paar mensen in de trein waaronder een man met een gesteven hoed. De meneer stelt zich voor als meneer Grundeis, maar Emil vindt hem een beetje raar. Het volgende station stappen alle mensen uit zijn coupé uit en blijft hij alleen met meneer Grundeis achter.

Langzaam valt Emil in slaap, hij droomt allerlei rare dingen. Als Emil wakker wordt, is meneer Grundeis weg en even later merkt hij ook dat zijn geld verdwenen is. Emil denkt direct dat meneer Grundeis erachter zit en het eerstvolgende station stapt hij uit en gaat hem zoeken.

Even later ziet hij hem lopen, meneer Grundeis pakt net een bus. Emil rent naar de eerste de beste bus en stapt erin, maar hij heeft geen geld. Als hij door de chauffeur betrapt wordt, wordt hij bijna uit de bus geschopt. De meneer die naast Emil zit betaalt een kaartje voor hem en Emil mag gewoon blijven zitten. Als Emil later meneer Grundeis ziet uitstappen, stapt hij ook uit. Meneer Grundeis gaat op een terrasje zitten en bestelt wat te drinken. Emil besluit meneer Grundeis te bespioneren.

Even later wordt Emil aangesproken door een jongen, die vraagt wat hij aan het doen is. Emil legt hem alles uit en de jongen, Gustav heet hij, toetert een paar keer op zijn toeter en belooft Emil te gaan helpen. Een paar minuten later komen er heel veel kinderen van alle kanten op hem af en ze bedenken een plan om meneer Grundeis te pakken.

Meneer Grundeis logeert in een hotel en zelfs 's nachts houden de kinderen hem in de gaten. 's Morgensvroeg loopt meneer Grundeis naar de bank en wil drie biljetten in wisselen. Gustav springt op hem af en zegt tegen de bankbediende dat het geld van Emil is. Meneer Grundeis ontkent het hele verhaal en zegt dat hij Müller heet.

Uiteindelijk als ze op het politiebureau zijn kan Emil bewijzen dat het zijn geld is. Meneer Müller blijkt een gezochte dief te zijn. De politie geeft hem als beloning voor het vinden van de dief een beloning van 1000 Mark.

Emil wordt beroemd in Berlijn en staat in alle kranten.

Emil en zijn familie zijn vooral blij dat hem niets is overkomen!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen