Boekverslag : Georges Simenon - Maigret Et Le Clochard
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1047 woorden.

Boekverslag MAIGRET ET LE CLOCHARD, van Georges simenonHoofdstuk 1

Tussen de “quai des Orferes” en de “Pont Marie” ligt de “ZWARTE ZWAAN” ,een Belgische boot vlak daarvoor ligt de “le Poitou”.

Nadat de Politie gebeld is komt Maigret samen met zijn hulpje LaPointe en een paar andere rechtsdienaren aan bij deze twee boten.

Maigret gaat aan boord van de “zwarte zwaan”, die van Joseph van Houtte is , Jef van Houtte wordt deze genoemd.

Na ondervraging komt Maigret erachter wat er de vorige avond gebeurd was :

Jef was bezig met de motor van de boot , terwijl Anneke, zijn vrouw en Yolande, zijn dochtertje sliepen. Toen hij geschreeuw hoorde ging hij kijken of Anneke sliep en een sigaretje roken , daarna ging hij weer aan zijn werk. Lange tijd later hoorde hij een motorgeluid , alsof er een auto ver van de boot stopte, en een beetje later een plons in het water. De auto was een rode Peugeot 403 met 99 en op 77 eindigend nummerbord. Toen de auto weg reed hoorde hij een schreeuw uit het water. Jef sprong in de roeiboot. Hij zag dat de eigenaar van de “Poitou” iets met zijn staf uit het water probeerde te vissen . “Daar .. Daar !!” schreeuwde de eigenaar van de “Poitou”. Ze visten de man uit het water en dachten dat hij dood was omdat hij niet bewoog. Ambulance en politie kwam en de man had een wond op zijn hoofd. Hij ondervraagt Lea, een dikke zwerfster die ook onder de brug woont , en komt erachter dat de zwerver “toubib” (dokter) wordt genoemd. Ook komt hij erachter dat hij ook nog bij de “Pont-Neuf” en de “quai de Bercy” en dat ze hem nog nooit dronken heeft gezien.

Daarna gaat hij met de eigenaar van de “Poitou” praten maar deze vertelt bijna niets wat we nog niet weten.Hoofdstuk 2

Maigret ondervraagt Lea de zwerfster weer , deze laat hem een paar van zijn persoonlijke bezittingen zien. Daarna gaat hij naar Hubert van Houtte, de broer van Jef .

Deze vertelt hem dat hij gisteravond naar een feest was.

Daarna gaat Maigret naar een café waar Toubib vaak scheen te komen, waar hij met de eigenares praat. Hij komt erachter dat Toubib vaak geld verdiende door met reclame te lopen.

Hij is een vriend van hen omdat hij de vrouw van haar eczeem afhielp.

Daarna gaat hij naar het ziekenhuis , waar hij achter de echte naam van Toubib komt :

Francois Marie Florintin Keller , beroep : verkoop van oude kleding , geboren in Mulhouse leeftijd :62 jaar.

De man is nog buiten bewustzijn en heeft een schedelbreuk.

Daarna gaat hij naar huis en als zijn vrouw vraagt waaraan hij denkt, verteld hij haar het verhaal, daarna zegt zijn vrouw dat haar zus ook in Mulhouse woont en belt haar op omdat de naam Keller haar iets zegt. Deze ontdekt dat Keller dokter was en dat zijn vrouw , die hij verlaten had om naar Afrika te gaan, heel rijk is door een erfenis, en dat zijn dochter in Parijs woont.Hoofdstuk 3

Als Maigret terugkomt op zijn bureau belt hij de dochter meteen op en gaat er naartoe.

Ze heeft 4 kinderen. En hier komt hij erachter dat Keller en zijn vrouw al lange tijd uit elkaar zijn maar niet gescheiden zijn , omdat ze zwaar katholiek is. En komt erachter dat zijn vrouw ook in Parijs woont. “quai d’Orleans 29” ze stelt hem nog wat vragen over hoe het met Keller gaat.3Hoofdstuk 4

Als hij thuiskomt bekijkt hij een paar van de bezittingen van Keller waaronder een stethoscoop , daarna gaat hij naar mevrouw Keller.

En langs het ziekenhuis waar hij vraagt of Keller al bij kennis is, dat is wel het geval.

Als hij even later weer achter zijn bureau zit , komt LaPointe om te zeggen dat de eigenaar van de rode Peugot is opgespoord, hij ondervraagt hem en komt erachter dat ze 24 maart een dode hond in een jute zak in het water hebben gegooid. Ze kennen Francois Keller niet.

Als de mannen weg zijn gaat Maigret naar het ziekenhuis, waar hij Keller bezoekt

Maar deze reageert niet.Hoofdstuk 5

Op zijn werk praat hij met Mevr. Keller . verteld haar dat hij niet reageert, en ze vraagt hem of Keller zijn belager kent, Maigret weet het niet.

Ook ontdekt hij dat ze niet in gemeenschap van goederen getrouwd zijn , al het geld van zijn vrouw is dus geen reden om hem een handje te helpen met doodgaan.

Daarna gaat hij naar het ziekenhuis waar Keller weer niet reageert , hij belt Mevr .Keller op die meteen komt maar ook voor haar reageert hij niet. Even later keert Keller zich om.

Maigret belt een sluiswachter en achterhaalt zo waar de “zwarte Zwaan” zich bevindt, hij gaat ernaartoe. Hij gaat aan boord

Hoofdstuk 6

, maar weet niet goed wat hij moet vragen, dus stelt hij zo ongeveer dezelfde vragen als de dag ervoor. Jef is boos. Hij vertelt dat Jef gelogen had toen hij zei da de mannen in de auto rond middernacht kwamen , ze waren er namelijk om 10:10. In het schip zelf vindt hij een foto van de vader van Anneke , die dood is gegaan doordat hij van de boot viel, en dat hij de vorige eigenaar was van het schip. Ook zijn vrouw is dood en hij had geen kinderen.

Hij neemt Jef mee naar het bureau in Parijs.Hoofdstuk 7

Maigret verteld wat hij denkt dat er gebeurd is , Jef heeft Willems vermoord omdat deze tegen het huwelijk van hem en Anneke was , omdat hij geen geld had , daarom vermoorde hij hem om de boot te krijgen ,en poging tot moord op de getuige op de vorige moord , Francois Keller , die toen onder de Quai de Bercy woonde en alles had gezien.

Jef ontkent alles .

Ze gaan naar het ziekenhuis maar Keller zwijgt als het graf, dus moet Jef vrijgelaten worden wegens gebrek aan bewijs.Hoofdstuk 8

Afsluiting verhaal , Maigret bezoekt Keller die weer onder de brug is gaan wonen .

En hij weet zeker dat Jef schuldig is

FIN
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen