Boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogswinter.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1125 woorden.

Titel : Oorlogswinter.Auteur: Jan TerlouwJaar van uitgave:het boek is uitgegeven in 1972 door lemniscaat ik heb de 51e druk gelezen.De auteur:

Jan Terlouw is op 15 november 1931 geboren in Kamperveen. Hij studeert wis -en natuurkunde in Utrecht en promoveert in 1963. In 1971 word hij lid van de Tweede Kamer voor D´66. Hij is in het tweede en derde kabinet Van Agt minister van Economische Zaken en vice-premier. Van 1991 tot 1996 is hij Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland. Hij debuteert als kinderboekenschrijver in 1970 met Pjotr en De avonturen van oom Willibrord. Hij ontvangt de Gouden Griffel voor Koning van Katoren (1971) en Oorlogswinter (1972).Genre:

Het genre van dit boek is oorlog.Want het gaat over oorlog.Thema:

Het thema in dit boek is dat oorlog een zware tijd is waarin je niemand kunt vertrouwen. Je wordt ook heel snel volwassen in een oorlog.Hoofdpersonen:

Michiel van Beusekom

Michiel is een stille en behulpzame jongen,

in de loop van het verhaal verandert hij door de dood op zijn vader.

Hij is hierdoor meer volwassen gaan denken.

Belangrijkste bijpersonen:Dirk Knopper

Dirk is een ruige zelfverzekerde jongen.

Hij probeert op allerlei manieren tegen de Duitsers te werken.Jack

Jack is een Engelse piloot die is neer gestort,

mede door de hulp van Michiel en Dirk heeft hij het kunnen redden.Oom Ben

Hij doet alsof hij een rustige man is,

Michiel vertrouwt hem maar later blijkt hij een voorstander voor het Nazi-systeem*.Schafter

Schafter wordt gezien als een N.S.B.’er,

later, na de oorlog, blijkt hij twee joden te hebben verstopt in zijn huis.Moeder

De moeder van Michiel zag het na de dood van haar man niet meer zitten.

Zij begint zich te verzetten tegen de Duitsers en laat Michiel meer zijn gang gaan.

Leg de keuze van de titel uit:Het verhaal speelt zich af in de winter aan het einde van de 2e W.O.

Ik vind de titel van het boek wel bij het boek passen, want het boek gaat

over de laatste maanden van de 2e W.O. in de winter.

Samenvatting:Michiel helpt zijn ouders bij de hulp die zij aan anderen verlenen. Regelmatig komt ´oom´ Ben langs, die geen echte oom van Michiel is. Michiels vader is de burgemeester van Vlank. Op een dag bespreken Michiel en zijn buurjongen Dirk, die bij het verzet zit, het plan van Dirk om met drie anderen een distributiekantoor te overvallen. Dirk geeft Michiel een brief die hij, als er iets misgaat, aan Bertus van Gelder moet geven. Ze weten niet dat ze afgeluisterd worden.

De overval mislukt maar Michiel krijgt de brief niet op tijd naar Bertus. Bertus wordt de volgende dag opgepakt en Michiel besluit de brief te lezen. In de brief staat dat er in het bos een Engelse soldaat zit die verzorgd moet worden. De Duitsers vinden een dode Duitse soldaat en pakken een aantal mannen op die ze dreigen te doden als de dader zich niet meldt. Dat gebeurt niet en Michiels vader sneuvelt. Michiel moet nu de vliegenier verzorgen en thuis alles regelen. Hij besluit zijn zus Erica een deel van de verzorging van Jack over te laten nemen. Dirk ontsnapt uit de trein naar Duitsland en bereikt hun schuilplaats. Daar vertellen Michiel en Dirk elkaar wat ze hebben meegemaakt. De piloot, Jack, wil weg en Michiel zegt dat hij met ‘oom’ Ben zal gaan praten omdat die veel connecties heeft in Engeland.Oom Ben neemt de piloot mee. Als hij in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, ‘oom’ Ben is. Michiel kan ‘oom’ Ben en de piloot net op tijd inhalen. Jack ontsnapt aan de dood, ‘oom’ Ben wordt aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd.

Hoe behandelt de schrijver de tijd:

Het verhaal is chronologisch op twee lange flash-backs na. Er zijn een aantal sprongen in de tijd.Wat is het perspectief van het boek:

Het boek is geschreven in het personaal perspectief want je leest wat iedereen denkt.Leeservaring:

Onderwerp.

Het onderwerp spreekt mij wel aan. Maar het blijft de doorsnee oorlogsroman.Een jongen zit half in het verzet en vind natuurlijk een engelse piloot die hij dan moet verzorgen en red hem dan en dan word Nederland bevrijd door de geallieerden.Over het onderwerp heb ik al vaker nagedacht over wat ik bijvoorbeeld in een oorlog zou doen.Maar dat doet dan ook zo ongeveer iedereen die wel eens oorlogsboeken leest.

Ik heb bij het lezen van dit boek niets nieuws geleerd. Iedereen weet wel dat de Duitsers de slechteriken waren in de 2e wereld oorlog.

Wat volgens mij te weinig aandacht heeft gehad is hoe Michiel’s vader zich voelde voordat hij werd doodgeschoten.Gebeurtenissen:

Het verhaal bevat volgens mij voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien. Want Michiel is altijd wel ergens mee bezig.

Ik vind dit boek een erg herkenbaar maar toch spannend boek.Ik had er al wat over gehoord maar ik had er toch wel meer van verwacht.Dat het herkenbaar is heb ik al verteld.

Eigenlijk heeft geen gebeurtenis indruk op mij gemaakt.Maar wat mij toch wel iets deed is dat Michiel’s vader werd gedood door de Duitsers.Personen

De hoofdpersoon is niet een held waar ik op zou willen lijken. Al zou ik niet weten of ik de moed hebben mijn leven op het spel te zetten voor Nederland.

Van Michiel kom je het meest te weten, genoeg om te begrijpen dat hij de piloot helpt.Maar als iemand in een oorlog in zo’n situatie zit zou iedereen dat wel doen denk ik.

Ik vind niet dat Michiel zijn problemen slim aanpakt. Hij praat er met niemand over, nu is dat best te begrijpen,maar er zijn altijd mensen die je vertrouwd.

Ik denk dat de normen van Michiel wel aardig met die van mij overeen komen.Maar je weet ook nooit wat mensen in oorlogstijd doen.Dan kunnen je normen toch behoorlijk veranderen.Bouw:

Ik vind dat de bouw van dit verhaal goed is. Alles volgt elkaar op, op 2 Flash-back’s na die ik zelf te lang vind. Dan zit je weer helemaal in die andere tijd en gaat het verhaal weer verder.Ik vind dat die Flash-back’s het boek moeilijker maken.

Er zitten 2 Flash-back’s in het verhaal en dat vind ik zelf altijd maar irritant.

Ik vind dat dit boek een goed eind heeft. Al is het erg standaard, maar er blijft niets onduidelijk want Nederland word gewoon bevrijd.Taalgebruik.

Ik vind dit verhaal niet moeilijk maar ook niet makkelijk om te lezen. Dat komt door die Flash-back’s ik vind dat altijd maar erg irritant.

Ik vind dat de taal past bij de personages. Je merkt bijvoorbeeld dat Dirk iets agressiever praat dan Michiel.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen